RawShooter pro k100/110D

Vlákna, která ztratila v průběhu času význam, nebo se stala neaktuálními.

Moderátor: Moderátoři

jir_ist
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

RawShooter pro k100/110D

Příspěvek od jir_ist » 04 led 2007, 05:08

Zprovoznění RawShooter pro Pentax K100/110 D.

Získal jsem tuto inspiraci na dpreview.com...... všichni jsou nadšeni a všem to s K100D pracuje !
Postup :
Udělat si backup kopii RawShooter.exe do jiného Directory (Složky ?)
Otevřít kopii v Hexa editoru, v [Hledání] dát [Hledat text >*ist XX] podle verze Pentax *ist který nemusíte mít a chcete nahradit ( tedy buď *ist D, *ist DS, *ist DS2, *ist DL). Tento text, tedy *ist XX přepsat na K100D či K110D, aby počet bitů (písmen) zůstal zachován musíte doplnit počtem "odklepů".... např. za *ist DL (7 písmen) nahradíte K100D plus 2 odklepy (5+2 písmen). Tyto 2 (či 1 v případě *ist D) odklepy se na levé straně zapíší číselně jako 20 20, přepiště je na 00 00.
To je vše !!!! Tato identifikace je zapsána ve file jen JEDNOU ! SAVE....
Celý vtip je jenom v tom, že RawShooter čte verzi Petax z EXIF informací, takže když není zapsána v *.exe, nebere ji...
Zkontrolujte jestli původní a upravená *.exe má stejný počet bitů, měla by mít. Pak už stačí přejmenovat původní RawShooter.exe třeba na RawShooter.e_e (pro sichr kdyby..) a zkopírovat upravenou file do Directory RawShooter jako "nový" RawShooter.exe a spusťe...... Mělo by to pracovat hladce, pak můžete ten záložní *.e_e vymazat.....
RawShooter teď bude pracovat s *.PEF files přímo z K100/110D, ale také s DNG převedených z Adobe DNG Converter 3.6 (Freeware).... bližší v sekci Download k tomuto programu...

My s K10D máme bohužel smůlu, zkusil jsem do *.exe dát K10D, RawShooter pracuje bez problému, rozpozná a přijme *.PEF z K10D, naskočí správně thumbnails (jsou to vlastně malá JPG v RAW file), ale pak se vlastní snímky barevně rozloží. Ale nic nezkolabuje, exe pracuje bez problémů. Usuzuji logicky, že RawShooter nemá informaci o barevném profilu a složení *.PEF z K10D, už jen proto, že K10D používá jiný procesor, také velikost v pixelech atd.atd. (S K100/110D tenhle problém není, jsou to ty samé procesory atd.atd.) K mojí lítosti, protože jsem si RawShooter velmi oblíbil...... Vím, že Češi jsou velmi dobří improvizátoři ve věci programování, prostě mají filipa, třeba někdo z vás se nad tím zamyslí a poradí jak na tu K10D.... :-)
Zatím K10D DNG files jen s DNG převedených z Adobe DNG Converter 3.6 (Freeware).... bližší v sekci Download k tomuto programu...

Mohu každého ujistit, že je to naprosto "safe", sám už na tom jedu ty DNG z K10D !!!!! Jde jen o pár úhozů na klávesnici (při změně v exe) a je to, svět je hned krásnější :-)
Naposledy upravil(a) jir_ist dne 07 led 2007, 03:53, celkem upraveno 1 x.
jir_ist

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

Miloš
Nový uživatel
Nový uživatel

RawShooter pro k100/110D

Příspěvek od Miloš » 04 led 2007, 12:23

Zprovoznění RawShooter pro Pentax K100/110 D.

Tak jak jsem psal,(ale asi se to ztratilo!) vyzkoušel jsem , přepsal jsem *ist D na K100D a udělalo mi to asi to stejné ja K10 - zobrazily se náhledy a za chvilku se rozpadly do "barevné šmouhy" . Chvíli jsem laboroval a zjistil ,že když přepíši hned prvni PENTAX *ist DS2 na K100D + mezery...
tak mi to začalo chodit :lol: . Ale když jsem chtěl otevřít složky , které jsem otevíral v tom "špatném programu" , zobrazily se opět jako "barevné šmouhy". Tak pozor při laborování - zkoušet vždy na čerstvích PEF.
Jinak program je super , díky za radu a doufám , že to taky rozchodíš.

Miloš

jir_ist
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

čmouhy

Příspěvek od jir_ist » 04 led 2007, 13:08

To je jenom tím, že jsi před tou změnou neudělal DELETE všech těch náhledů v IMAGECACHE a RWSETTING directory, Rawshooter si pochopitelně zavolal ty špatné, které už si udělal ...... asi volba nahrazení *ist D na K100D není dobrá volba( je to přece jen starší technologie), ten DS, DS2,DL,DL2 je K100D mnohem blíže zpracováním..... věřím, že už ti to pracuje bez problému...... jirka

Dodatek:
Program Adobe DNG Converter zatím v sekci Download není, trpělivost.... až ho tam maZec dá.......
jir_ist

Miloš
Nový uživatel
Nový uživatel

RawShooter pro k100/110D

Příspěvek od Miloš » 04 led 2007, 13:29

Díky , teď to všechno funguje OK! :lol: :D :lol:
Miloš

jir_ist
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

RawShooter

Příspěvek od jir_ist » 04 led 2007, 13:42

Miloš, užij si to..... podle mne je RawShooter výborný program a závidím ti, že můžeš s K100D, jako já s DS, ale s K10D to mám komplikovanější, ale stojí to za to....... pozdravy.......... jirka
jir_ist

kivo
Nový uživatel
Nový uživatel

díky

Příspěvek od kivo » 05 led 2007, 22:03

Velký dík pro jir_ist za tip a radu, už vidím rawy z k100d, sice na 3 pokus, bojoval jsem se zachováním velikosti .exe souboru....... :)

jir_ist
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

RawShooter

Příspěvek od jir_ist » 06 led 2007, 11:48

to je OK kivo....... proč bych se neměl podělit o to, co jsem sám dostal taky zadarmo :-)
Platí pro tebe ten samý text jako pro Miloš ........... jirka
jir_ist

peter_01
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

RawShooter

Příspěvek od peter_01 » 06 led 2007, 17:44

Tak jsem taky šťastným uživatelem,díky.
Petr.

kivo
Nový uživatel
Nový uživatel

laboratory

Příspěvek od kivo » 07 led 2007, 21:29

Jen by mě zajímalo, kolik lidí asi používá originál program od Pentaxu? Má třeba dobře vyřešenou funkci pro výřez fotky a nemusíte ji dělat v dalším programu. Nebo se pletu a jde to i v RawShooteru?

jir_ist
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

výřez

Příspěvek od jir_ist » 08 led 2007, 03:52

Výřez (Crop ani Cut) v RawShooteru není, je tam jenom zmenšení v pix. ale oproti Pentax Laboratory má další důležitější možnosti ovlivňování kvality a parametrů, které na rozdíl od PL skutečně výrazně pracují. Je mnohem logičtější rozložením a pořadím parametrů úprav (tak jak by měly následovat v pořadí), má velmi dobře vyřešené přednastavení některých parametrů (protože ta která kamera se může zdát podexpo o 1/2 clony, máš rád jinak barevnost než poskytuje kamera atp.atp), má velmi dobře vyřešené hromadné zpracování (batch) s další možností předvýběru do skupin podle potřeby (když třeba 5 snímků je z jednoho dne, kdy WB je potřeba trochu upravit atp.) atd. atd. Prostě pohoda.....
Myslím, že dělat výřez v RAWu (což je ten "syrový" materiál) je jaksi mimo ....... výřez je spíš už z kategorie "estetických" úprav, kompozice atd.atd.
Z textu jsi asi pochopil, který program používám....... ale na PEF z K10D jinou možnost (zatím) nemám, použiju PL....
jir_ist

peter_01
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

PL

Příspěvek od peter_01 » 08 led 2007, 16:44

Jestli používám PL?
Před časem Pentax udělal novou verzi 3.1 - je velmi výrazně rychlejší na krámu do kterého teď buším.Ten ořez mne až tak nebolí,zato pokud mám fotku nakřivo,neváhám zde je to dobré.Co vyloženě štve je zmatek na ploše,šedý obdélník se třemi jezdci(WB)je v základu stejně velký jako fotka.
Při úpravě .exe souboru jsem ale měl půlky pořádně stažené,vždyť jsem teprv na gůglu zjišťoval co je HEXA editor!
Hezký den všem.

jir_ist
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

hexa

Příspěvek od jir_ist » 09 led 2007, 02:56

peter_01
To sice není k fotce ale nikdy nevíš, ten hexa se někdy hodí, jak vidíš.... velmi dobrý všestranný základní editor včetně HEXA je i český PSPad (stáhnout ze Slunečnice), není náročný na místo, rychlý a všestranný... tak až zase bude třeba "improvizovat" :-) Jirka
jir_ist

Pepino

Příspěvek od Pepino » 09 led 2007, 17:57

Jsem uplna lama.Co takhle sem hodi exac upravenej?Dik.

jir_ist
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od jir_ist » 10 led 2007, 01:24

Pepino
to bohužel nejde, RawShooter je Copyrighted a součástí toho je závazek, že nebudeš program šířit a upravovat. Když si ho někdo upraví sám pro sebe, je to tak na hranici zákona. Ale šířit ho a upravený...... to stojí nejméně 20.000 $....
Požádej někoho z okolí, kdo umí napsat K100D na klávesnici, zabere mu to cca. 30 vt....... :-)
jir_ist

Vaso
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Vaso » 25 led 2007, 08:57

jir_ist,

perfektne, funguje ako hodinky, vdaka za tip ...

Vaso
S pozdravom

Vaso

Odpovědět

Zpět na „Archivní vlákna“