Porst MC 55mm / 1:1,2
Moderátor: Moderátoři
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Porst MC 55mm / 1:1,2
Mma zobrat tento objektiv?Nerobil s nim niekdo? F1,2 pevne sklo ale manual...ostri od nejakych 50 do nekonecna....
Nilen tento ale aj iné robila pre porst mamiya,mám 35/2,8 a je skvelý,ten tvoj nebude horší ale najprv by som vyskúšal ako sa bude chovať na digi.Mal som aj chinon 50/1,4 a ten bol perfektne ostrý aj na clone 1,4 ale v exteriéri bol nepoužiteľný pretože zadná šošovka je hodne veľká a na snímkach bol odraz od čipu.Pretože sú to objektívy približne rovnako staré môže nastať ten istý problém aj ten porst.Pentaxia 50/1,4 tým netrpí-ale to pre smc vrstvy ktoré v tých rokoch boli nedostižné.Takže odporúčam najprv vyskúšať.
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér
Odraz od čipu sa prejavoval tak že za výborných svetelných podmienok bol zhruba cez tretinu plochy obrázku zobrazený svetejší šesťhran(podľa počtu lamiel),zobrazoval sa nezávisle od polohy slnka,nemuselo byť vôbec v hľadáčiku.Snímky na ukážku žiaľ nemám.Pri fotení v interiéri sa to ale samozrejme neprejavovalo.Pri objektíva so svetelnosťou 1,2 by som to tiež očakával,zadná šošovka musí byť dosť veľká a do fotoaparátu preto preniká hodne svetla.
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér
Ja jsem ten, co ho prodava
Ohledne odrazu od cipu,tim trpi objektivy se smatnym coatingem. Treba s Pentax-A 50/1,4 jsem toho nikdy nedocilil, choval se stejne nebo o neco lepe jako moderni Tamron 28-75,coz je vseobecne uznavany objektiv. Ale treba Pentacon 50/1,8 ma taky napsane multicoating a je to s nim spatne. Pri plosnem protisvetle ztraci kontrast a celkove neni rich na barvy No a treba takovy Helios 58/2 nema zadnou chrom.aberaci, ale totalne ho zabiji plosne protisvetlo.
Kdyz uz Porst udela odraz tak ma nezvykle modrou barvu. Ale spis se stim v praxi nesetkas.Na to, ze je to 1,2 ma velmi malou chromatickou aberaci.Ostrost i v rozich je myslim velmi dobra (obrazek semaforu v LH rohu a v pozadi zastavka focena na 1,2). Opravdu me mile prekvapil jak ostrosti,tak rezistenci vuci odrazum,plosnemu svetlu a vubec.Sam na K100D se stabilizatorem udrzim 1/10 v pohode,takze urcite je to super vecicka na foceni v prirodnim svetle.Co by mozna nekomu mohlo vadit, je jeho bokeh,ale pro me je to proste zmena,takovy jiny bokeh.
No a abych jenom nekecal, tak tady jsou fotky(vetsinou na 1,2; je tam i serie bokehu 1,2-16 a pak ostrost s bodovym protisvetlem 1,2-22 ),samozrejme v plnem rozliseni(berte to jako prezentovani objektivu ne me) : http://picasaweb.google.cz/ggrandcz/Por ... uto11255Mm
Ohledne odrazu od cipu,tim trpi objektivy se smatnym coatingem. Treba s Pentax-A 50/1,4 jsem toho nikdy nedocilil, choval se stejne nebo o neco lepe jako moderni Tamron 28-75,coz je vseobecne uznavany objektiv. Ale treba Pentacon 50/1,8 ma taky napsane multicoating a je to s nim spatne. Pri plosnem protisvetle ztraci kontrast a celkove neni rich na barvy No a treba takovy Helios 58/2 nema zadnou chrom.aberaci, ale totalne ho zabiji plosne protisvetlo.
Kdyz uz Porst udela odraz tak ma nezvykle modrou barvu. Ale spis se stim v praxi nesetkas.Na to, ze je to 1,2 ma velmi malou chromatickou aberaci.Ostrost i v rozich je myslim velmi dobra (obrazek semaforu v LH rohu a v pozadi zastavka focena na 1,2). Opravdu me mile prekvapil jak ostrosti,tak rezistenci vuci odrazum,plosnemu svetlu a vubec.Sam na K100D se stabilizatorem udrzim 1/10 v pohode,takze urcite je to super vecicka na foceni v prirodnim svetle.Co by mozna nekomu mohlo vadit, je jeho bokeh,ale pro me je to proste zmena,takovy jiny bokeh.
No a abych jenom nekecal, tak tady jsou fotky(vetsinou na 1,2; je tam i serie bokehu 1,2-16 a pak ostrost s bodovym protisvetlem 1,2-22 ),samozrejme v plnem rozliseni(berte to jako prezentovani objektivu ne me) : http://picasaweb.google.cz/ggrandcz/Por ... uto11255Mm
jeste bych zapomel dodat, ze jsou to fotky z K100D,firmware 1,02; neupravovane, image tone na neutral, 6MPX ***,vse standart az od vecernich foto dolu je kontrast ve fotaku stahnuty na minimum, vse foceno z ruky+stabilizator az na posledni sadu (lupinky)-ostrost-stativ-predsklopeni+samospoust 2sec+vypnuty stabilizator
Prodavam ho, protoze jsem to mel jenom tak na hrani(fotivam jinak na Nikon). Jinak objektiv se chova jako by byl treba pentax-M,cili clona se dela na objektivu.Cas si vypocitava sam fotak. No a je spousta objektivu,ktere podexponova automatika(asi kvuli uhlu dopadu paprsku,ale tento nastesti ani ne- nemusis nijak dramaticky korikovat automatiku jako u spousty jinych maunalnich objektivu na Pentaxu)
Ano jinak mam Nikon,driv jsem mel Samsung,ale tam jsem nebyl spokojeny,tak jsem zmenil a Porsta + K100D jsem si poridil tak kvuli sy/impatiim ke znacce a jako hracku. Ted potrebuju penize, takze Pentaxi veci prodavam. Clona je pouze manualne stavitelna, neni to Ackovy objektiv(Pentax-A). Portrety jdou jako vse ostatni, takze bez problemu-ohnisko 55mm(82,5mm_APS-C)+clona 1,2 dela dobre vysledky.