Jak cistit objektivy

Vlákna, která ztratila v průběhu času význam, nebo se stala neaktuálními.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
mia777
Nový uživatel
Nový uživatel

Jak cistit objektivy

Příspěvek od mia777 » 16 kvě 2008, 08:54

Jak spravne cistit objektivy a filtry. Dekujeme vsichny za dobre rady.
[/code]
Pentax K20D

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

aes
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od aes » 16 kvě 2008, 09:38

Neviem, ako sa objektivy cistit maju, ale ja osobne to robim handrickou na okuliare.
Rad sa tiez dozviem nejake prakticke rady.
K10D + 18-55/3.5-5.6, Sigma 10-20/4-5.6, Tamron 28-75/F2.8, PX 55-300 4-5.6
http://picasaweb.google.sk/aesace ,
http://albums.photoonweb.com/aes/

C...arlos
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od C...arlos » 05 črc 2008, 15:25

Právě řeším to samé, jak a čím kvalitne vyčistit umaštěný objektiv? mam se poohlížet po nějaké sadě na čistění - mokré a suché papírky, nebo co je nej...

vladavais
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od vladavais » 05 črc 2008, 19:38

Mne se osvedcilo tohle.
http://foto-servis.cz/index.php?main_pa ... cts_id=151

Na jednom konci to ma vicko a pod nim nakej uhlik nebo co to je. Jednou jsem si tim zavadil o ruku a mel jsem ji cernou. Na druhem konci je vysouvaci stetecek.

Takze nejdriv to vetsinou ofoukam, pak ometu steteckem a nakonec vycistim fleky od vody, mastnoty, slin... tou uhlikovou stranou.
Pentax K20D, Olympus C-5050Z
Sigma 17-70/2.8-4.5 DC Macro, Tair 11-A 135/2.8, Sigma 70-300 mm F4.0-5.6 APO DG MACRO
blesky Pentax AF-360FGZ, Metz 32 Z-2
stativy Fancier FT-6662A, Fomei VP-30 a GorillaPod

SeaBear
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od SeaBear » 05 črc 2008, 21:00

vladavais píše:Mne se osvedcilo tohle.

Na jednom konci to ma vicko a pod nim nakej uhlik nebo co to je. Jednou jsem si tim zavadil o ruku a mel jsem ji cernou. Na druhem konci je vysouvaci stetecek.

Takze nejdriv to vetsinou ofoukam, pak ometu steteckem a nakonec vycistim fleky od vody, mastnoty, slin... tou uhlikovou stranou.
Mno to bych rozhodně nedoporučoval, štěteček udělá mikrorýhy do antireflexní vrstvy, na otírání objektivů jsou jakési extra spec štětečky co mají zaoblené všechny konce a jsou extra spec jemné, prach neotírají, ale nabírají jej statickou el. a stoji kolem spec extra dvou litrů (tahle věc se štětečkem(s řezanými štětinami) a uhlíkovým terčíkem je tuším od Hamy a za cca dvě stovky). Navíc ten terčík sice čistí ze začátku dobře, ale z kolegové zkušenosti se do něj zachvíli nabere prach a tvrdší částice (a pochybuju, že se dají z toho dostat). Tím terčíkem si poškrábal polarizák (naštěstí tomu nedůvěřoval tolik, aby s tím čistil objektiv). Sqělou zkušenost mám s mikrovl. utěrkami Rodenstock, dokážou vyčistit mastnotu nasucho (ani nevím, jak se moje pazoury na to sklo dostanou, když mám permanentně nasazenou sluneční clonu, ale prostě občas je tam najdu). Stačí ji udržovat v rozumné čistotě a na to, že stojí jedna asi sedmdesát korun, tak ji ani neperu, jako to někdo dělá.
Voigtländer Brilliant, Exa 0, Px MZ-6, Px K20D
Px 50-135/2.8 SDM, Tamron 17-50/2,8 Di II
Giottos Carbon, Lowepro Computrekker Plus AW

vladavais
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od vladavais » 06 črc 2008, 08:40

SeaBear píše:
vladavais píše:Mne se osvedcilo tohle.

Mno to bych rozhodně nedoporučoval, štěteček udělá mikrorýhy do antireflexní vrstvy, na otírání objektivů jsou jakési extra spec štětečky co mají zaoblené všechny konce a jsou extra spec jemné, prach neotírají, ale nabírají jej statickou el. a stoji kolem spec extra dvou litrů (tahle věc se štětečkem(s řezanými štětinami) a uhlíkovým terčíkem je tuším od Hamy a za cca dvě stovky). Navíc ten terčík sice čistí ze začátku dobře, ale z kolegové zkušenosti se do něj zachvíli nabere prach a tvrdší částice (a pochybuju, že se dají z toho dostat). Tím terčíkem si poškrábal polarizák (naštěstí tomu nedůvěřoval tolik, aby s tím čistil objektiv). Sqělou zkušenost mám s mikrovl. utěrkami Rodenstock, dokážou vyčistit mastnotu nasucho (ani nevím, jak se moje pazoury na to sklo dostanou, když mám permanentně nasazenou sluneční clonu, ale prostě občas je tam najdu). Stačí ji udržovat v rozumné čistotě a na to, že stojí jedna asi sedmdesát korun, tak ji ani neperu, jako to někdo dělá.
Tohle je original Pentax - viz obrazek v odkazu - a jak tam pisou: FOR ALL SLR LENSES.
Pentax K20D, Olympus C-5050Z
Sigma 17-70/2.8-4.5 DC Macro, Tair 11-A 135/2.8, Sigma 70-300 mm F4.0-5.6 APO DG MACRO
blesky Pentax AF-360FGZ, Metz 32 Z-2
stativy Fancier FT-6662A, Fomei VP-30 a GorillaPod

SeaBear
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od SeaBear » 06 črc 2008, 09:20

Aha, sry, na ten odkaz jsem se nedíval. Mno ale teď mě tak napadá otázka, v čem jsou IR antireflex vrstvy na low pass filtru čipu tak jiné od těch objektyvových, že se tím čistit nesmí.. Mno možná jen nechtějí, aby si čip někdo čistil doma :D
Voigtländer Brilliant, Exa 0, Px MZ-6, Px K20D
Px 50-135/2.8 SDM, Tamron 17-50/2,8 Di II
Giottos Carbon, Lowepro Computrekker Plus AW

aCIDfire
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aCIDfire » 06 črc 2008, 12:15

objektivy: GreenClean wet/dry utěrky (velká spokojenost, osvědčený)
fitry : mikrovláknový utěrky
Leica S2 + Sony A7 III a pár sklíček

Odpovědět

Zpět na „Archivní vlákna“