Nová roadmapa
Moderátor: Moderátoři
-
- Moderátor
Nová roadmapa
Na webu Pentaxu je od dnešního dne nová roadmapa http://www.digital.pentax.co.jp/en/lens/roadmap.pdf
V podstatě nic nového, jen již dostupné objektivy jsou přesunuty nad čáru...
V podstatě nic nového, jen již dostupné objektivy jsou přesunuty nad čáru...
Tomáš
K-1 Mark II, HD DFA 15-30/F2.8 ED SDM WR, HD DFA 24-70/F2.8 ED SDM WR, HD DFA★ 70-200/F2.8 ED DC AW, HD FA 35/F2.0 AL, HD DFA MACRO 100/F2.8 ED AW, AF-540FGZ
K-1 Mark II, HD DFA 15-30/F2.8 ED SDM WR, HD DFA 24-70/F2.8 ED SDM WR, HD DFA★ 70-200/F2.8 ED DC AW, HD FA 35/F2.0 AL, HD DFA MACRO 100/F2.8 ED AW, AF-540FGZ
...no to mi povidej... to uz by se dalo menit tak kompaktni sklicka a hlavne mit uz docela obstojnou sestavu...vkramar píše:Bohužel o 15 mm Limited pořád nic bližšího... Pokud by to byl pancake zapadající do celé DA Limited řady (něco jako na kinu SMC-M 20/4), byla by to parádička...
15mm pocinanaje, pres 21mm, odskocenim na makro 35 a pak maly krucek na 40mm a zakoncit 70mm

Pentax
-
- V.I.P.
- Kontaktovat uživatele:
Bohatě by mi stačit triplet 15+21+70...fjo píše:...no to mi povidej... to uz by se dalo menit tak kompaktni sklicka a hlavne mit uz docela obstojnou sestavu...vkramar píše:Bohužel o 15 mm Limited pořád nic bližšího... Pokud by to byl pancake zapadající do celé DA Limited řady (něco jako na kinu SMC-M 20/4), byla by to parádička...
15mm pocinanaje, pres 21mm, odskocenim na makro 35 a pak maly krucek na 40mm a zakoncit 70mm)))
40 mm je takový (pro mně) nic moc ohnisko. A 35 je na makro (přesněji řečeno na detail) trošku krátký - to bych radši šoupnul pod 70ku mezikroužek...
vkramar píše:Bohatě by mi stačit triplet 15+21+70...fjo píše:...no to mi povidej... to uz by se dalo menit tak kompaktni sklicka a hlavne mit uz docela obstojnou sestavu...vkramar píše:Bohužel o 15 mm Limited pořád nic bližšího... Pokud by to byl pancake zapadající do celé DA Limited řady (něco jako na kinu SMC-M 20/4), byla by to parádička...
15mm pocinanaje, pres 21mm, odskocenim na makro 35 a pak maly krucek na 40mm a zakoncit 70mm)))
40 mm je takový (pro mně) nic moc ohnisko. A 35 je na makro (přesněji řečeno na detail) trošku krátký - to bych radši šoupnul pod 70ku mezikroužek...
To by musel byt masakr mezikroužek aby ses s tim objektivem dostal na nejakz rozumny pomer zobrazeni... Nekdy jsem to pocital a myslim ze i 1:2 bylo nedosazitelne....
Pentax K20D,
Pentax SMC DA* 50-135/ F2,8ED [IF] SDM
-
- V.I.P.
- Kontaktovat uživatele:
Nemluvím o pravém makru, ale o detailu. Nepotřebuju tedy ani těch 1:2. Přiznávám, že s mezikroužky jsem ještě nedělal. Jde mi jenom o zkrácení nejkratší zaostřitelný vzdálenosti.Kajfik píše:vkramar píše:40 mm je takový (pro mně) nic moc ohnisko. A 35 je na makro (přesněji řečeno na detail) trošku krátký - to bych radši šoupnul pod 70ku mezikroužek...
To by musel byt masakr mezikroužek aby ses s tim objektivem dostal na nejakz rozumny pomer zobrazeni... Nekdy jsem to pocital a myslim ze i 1:2 bylo nedosazitelne....
Jak jsem si spočítal tady, tak by možná byla jednodušší +2D předsádka, která by na 70 mm upravila zaostřitelnou vzdálenost z hodnoty 70 cm až nekonečno na 29-50 cm s poměrem od 1:4. To mi bohatě stačí...
No tak to ja bych se priklanel spis k tomu mezikrouzku myslim ze 32mm by ti dalo stejny vysledek a navic ti nebude degradovat kvalitu optiky:)vkramar píše: Nemluvím o pravém makru, ale o detailu. Nepotřebuju tedy ani těch 1:2. Přiznávám, že s mezikroužky jsem ještě nedělal. Jde mi jenom o zkrácení nejkratší zaostřitelný vzdálenosti.
Jak jsem si spočítal tady, tak by možná byla jednodušší +2D předsádka, která by na 70 mm upravila zaostřitelnou vzdálenost z hodnoty 70 cm až nekonečno na 29-50 cm s poměrem od 1:4. To mi bohatě stačí...
Pentax K20D,
-
- V.I.P.
- Kontaktovat uživatele:
To je přesně to, co jsem měl na mysli a proč jsem zvolil mezikroužek. Jenom bohužel neumím spočítat jak dlouhý mezikroužek bych potřeboval...Kajfik píše:No tak to ja bych se priklanel spis k tomu mezikrouzku myslim ze 32mm by ti dalo stejny vysledek a navic ti nebude degradovat kvalitu optiky:)vkramar píše: Nemluvím o pravém makru, ale o detailu. Nepotřebuju tedy ani těch 1:2. Přiznávám, že s mezikroužky jsem ještě nedělal. Jde mi jenom o zkrácení nejkratší zaostřitelný vzdálenosti.
Zkus tohle...vkramar píše: To je přesně to, co jsem měl na mysli a proč jsem zvolil mezikroužek. Jenom bohužel neumím spočítat jak dlouhý mezikroužek bych potřeboval...
http://measure.feld.cvut.cz/groups/edu/ ... treni.html
Zjistis rozsah zaostritelnych vzdalenosti a nasledne pomerem si muzes spocist max zvetseni.
Me vychazi pri mezikrouzku 32mm rozsah 193 - 223 mm a pomer 1:2,4 na kinofilmu coz po zapocitani crop factoru dava nejakych 1:1,6. To uz je celkem solidni....
Pentax K20D,
-
- V.I.P.
- Kontaktovat uživatele:
Crop poměr zobrazení NEMĚNÍ!Kajfik píše:Zkus tohle...vkramar píše: To je přesně to, co jsem měl na mysli a proč jsem zvolil mezikroužek. Jenom bohužel neumím spočítat jak dlouhý mezikroužek bych potřeboval...
http://measure.feld.cvut.cz/groups/edu/ ... treni.html
Zjistis rozsah zaostritelnych vzdalenosti a nasledne pomerem si muzes spocist max zvetseni.
Me vychazi pri mezikrouzku 32mm rozsah 193 - 223 mm a pomer 1:2,4 na kinofilmu coz po zapocitani crop factoru dava nejakych 1:1,6. To uz je celkem solidni....

Díky za link. Kouknu na to.
Nejsem blby takze vim co dela crop faktor.
Ale při poměru 1:1 jsi na filmu mel 36mm dlouheho brouka pres celou fotku. S digitalem ti tam cely nevejde... Tzn na digitalu budes mit pres celou fotku brouka dlouheho 36/1,5mm. Pomer se sice nemeni ale me zajimaji obrazova data a tam je potreba crop prepocitat!!!!!
Ale při poměru 1:1 jsi na filmu mel 36mm dlouheho brouka pres celou fotku. S digitalem ti tam cely nevejde... Tzn na digitalu budes mit pres celou fotku brouka dlouheho 36/1,5mm. Pomer se sice nemeni ale me zajimaji obrazova data a tam je potreba crop prepocitat!!!!!
Pentax K20D,
Kajfik píše:Nejsem blby takze vim co dela crop faktor.
...sakra, to pro me zacina byt moc slozite, ja radeji budu fotit

Pentax
-
- V.I.P.
- Kontaktovat uživatele:
Když to bereš takhle, tak to jo.Kajfik píše:Nejsem blby takze vim co dela crop faktor.

Je to furt to samy dokola, objekt vyfoceny na digitalu se ti jevi 1,5krat vetsi = zda se ti ze zvetseni makroobjektivu je vetsi. Tzn co na filmu je 1:1 tak na digitalu se jevi jako 3:2. Jinymi slovy se ti bude jevit ze s macroobjetivem fotis do nadzivotni velikosti ackoliv realne zobrazeni je 1:1. Je to je dusledek toho ze jakoby vrez z kinofilmoveho policka roztahnes na celou fotku....fjo píše:Kajfik píše:Nejsem blby takze vim co dela crop faktor.
...sakra, to pro me zacina byt moc slozite, ja radeji budu fotit)))
Pentax K20D,