DyMarten píše:No vida, díky za info, to jsem nevěděl. A jak je to s tím ohniskem teda? Když jsou to objektivy pouze pro DSLR musí se přepočítávat ohnisková vzdálenost, nebo ta udávaná vzdálenost odpovídá realitě? Pro jistotu ještě jednou opakuji že tohle je můj první digitál, doposud jsem fotil jen na kinofilm a pokud si tedy chci představit šíři záběru, potřebuji vědět zda si to mám přepočítávat i u objektivů určených výhradně pro DSLR?
Ohniska se "přepočítávají" vždy, ať nasadíš na DSLR jakýkoliv sklo. Ale ohnisková vzdálenost se nemění, to je prostě "rozměr" objektivu, se kterým se nic neděje. Ale protože má DSLR menší políčko, vznikne tedy oproti kinofilmu výřez => zmenší se úhel záběru.
Prostě když vezmeš objektiv s ohniskovou vzdáleností řekněme 28 mm a nasadíš ho na DSLR, bude mít pořád ohniskovou vzdálenost 28 mm, ale úhel záběru bude odpovídat objektivu s ohniskovou vzdáleností 42 mm nasazenému na kinofilm.
Nebo když vezmu třeba dost rozšířený objektiv SMC-FA 28-70/4 AL, tak nasazený na kinofilmu pokrývá rozsah od širokoúhlého záměru po velmi krátký teleobjektiv. Po nasazení na DSLR bude úhel jeho záběru od záklaďáku po řekněme střední teleobjektiv (42-105 mm v řeči kinofilmu).
Výhoda to je pro teletáře, protože získávájí úhel záběru 1.5× delšího objektivu při zachování světelnosti, hmotnosti a ceny. Nevýhoda je to pro širokoúhelníky. Naštěstí už jsou relativně dobře dostupné velmi širokoúhlé objektivy. Pro zlevnění výroby jsou ale takovýhle objektivy velmi často konstruovaný tak, že pokryjí pouze políčko DSLR, a nelze je tedy použít na kinofilm. Pentax je označuje SMC-DA, Sigma DC, Tokina DX a Tamron Di-II.
Pozor: neplést označení SMC-DA s SMC-FA D. DA jsou skla speciálně pro DSLR (pro malý políčko). FA D je více-méně marketingovej tah, kdy o "poctivým" kinofilmovým objektivu řeknu, že by upraven a optimalizován pro použití na DSLR. Ta optimalizace by měla primárně spočívat v lepších antireflexních vrstvách na zadním členu optické soustavy (SMC objektivy jsou ale v tomhle ohledu dostatečně kvalitní i bez "optimalizace") a v kolmějším dopadu paprsků na čip (marketingová propaganda se zanedbatelným reálným základem).