Zálohování fotografií
Moderátor: Moderátoři
Zálohování fotografií
Zdravim všechny,
mám jeden problém, a to se zálohováním. Každý rok vypaluji zálohu fotek na CD/DVD. Bohužel ikdyž jsou to kvalitní media tak CD z roku 2000 mi už nechce načíst žádná mechanika. Tisknuté na papír zatím drží (barvy), ale prý to taky není na dlouho a navíc netisknu všechny (člověk jich s digitálem vyfotí mraky ).
Tak jsem se chtěl zeptat jaké zkušenosti máte vy, jak řešíte zálohování? Někde jsem zaslechl, že lze převádět digifoto na negativ, nevíte o tom něco?
Díky
mám jeden problém, a to se zálohováním. Každý rok vypaluji zálohu fotek na CD/DVD. Bohužel ikdyž jsou to kvalitní media tak CD z roku 2000 mi už nechce načíst žádná mechanika. Tisknuté na papír zatím drží (barvy), ale prý to taky není na dlouho a navíc netisknu všechny (člověk jich s digitálem vyfotí mraky ).
Tak jsem se chtěl zeptat jaké zkušenosti máte vy, jak řešíte zálohování? Někde jsem zaslechl, že lze převádět digifoto na negativ, nevíte o tom něco?
Díky
1. CD a DVD longlife - 100let mají povrch ze zlaté folie místo hliníku, ale jsou dost drahé
2. DVDRW a DVDRAM má několikanásobně vyšší životnost než CD a DVD
3. Diskové pole je už celkem levné, rychlé a spolehlivé, dá se rozšiřovat
2. DVDRW a DVDRAM má několikanásobně vyšší životnost než CD a DVD
3. Diskové pole je už celkem levné, rychlé a spolehlivé, dá se rozšiřovat
K10D,Pentax12-24/4;Tamron 18-250;Pentax FA50/1.4;Tamron SPAF90/2.8 Macro;Pentax FA*300/4.5;Velbon Sherpa 200R;UltraPod;AF-360FGZ
-
- Pokročilý uživatel
Používám DVD a externí Hard disk 3,5", který zapínám jen pro ukládání, nebo načtení, tedy běží minimálně a měl by vydržet. Při vypalování DVD a CD pálím jen rychlostí 2x. Disky (cd a DVD) skladuji ve tmě, při stálé teplotě a v pouzdrech pod tlakem s minimálním vlivem okolí. Běžně přečtu i disky 12 let staré.
Bogo
-
- V.I.P.
- Kontaktovat uživatele:
fiha, co je člověk nedoví... ja o tom nikdy takhle nepremyšlel...
no, asi budu muset začít - rikate, že bych se o svoje obrázky na normalnich CD a DVD měl začít bát? ...
CIkorsky
no, asi budu muset začít - rikate, že bych se o svoje obrázky na normalnich CD a DVD měl začít bát? ...
CIkorsky
K10D a K70D, Pentax 12-24/4, Pentax 50-135/2,8, Sigma 17-70, Sigma 105/2,8, Pentax 50/1,4
https://www.webovica.sk
https://www.webovica.sk
AZO jsou sice odolnější, ale ne na zálohování v desítkách let. Problematika spočívá ve stárnutí hliníku vlivem oxidace. Kyslík difunduje přes tenkou lakovou vrstvu na spodní části a reaguje s hliníkem. Kritické je to zvláště na okrajích.
Longlife DVD i CD jsou několikanásobně dražší. Jedna ze značek je EMTEC. Garantují 100let uchování. Místo hliníku je na polykarbonátovém nosiči napařena vrstvička zlata. CD EMTEC například stojí 39,-. Můžu zájemcům poslat mám jich dost.
Longlife DVD i CD jsou několikanásobně dražší. Jedna ze značek je EMTEC. Garantují 100let uchování. Místo hliníku je na polykarbonátovém nosiči napařena vrstvička zlata. CD EMTEC například stojí 39,-. Můžu zájemcům poslat mám jich dost.
K10D,Pentax12-24/4;Tamron 18-250;Pentax FA50/1.4;Tamron SPAF90/2.8 Macro;Pentax FA*300/4.5;Velbon Sherpa 200R;UltraPod;AF-360FGZ