fotenie deti - aky objektiv?

Vlákna, která ztratila v průběhu času význam, nebo se stala neaktuálními.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
frndolina
Nový uživatel
Nový uživatel

fotenie deti - aky objektiv?

Příspěvek od frndolina » 29 čer 2007, 12:42

ahoj vsetci!

chcem vas poziadat o radu ohladom objektivu. fotim hlavne rodinne fotky a teda najma portrety syna a momentky z jeho zivota... (snazim sa naucit fotit tak, aby tieto rodinne fotky boli pekne a podla mojich moznosti kvalitne, rozhodne si nemyslim, ze rodinna fotografia by sa mala podcenovat, na druhej strane som fakt len obycajny amater - mierne pokrocily :wink: )

- cize rozmyslam, ze potrebujem objektiv, co je asi skor dlhsi nez kratsi - na portrety resp. na nepozorovane fotenie roznych situacii (bez nutnosti chodit blizsie a vyrusit) - je to moja domnienka, ak ma pripadne niekto vyvedie z omylu, neurazim sa
-potrebujem nieco, co ostri rychlo, na manualne ostrenie sa zial nemozem spoliehat a pri detoch je ta rychlost pomerne dolezita
- a radsej nieco svetelnejsie, aby som musela blyskat co najmenej, moc tomu zas nerozumiem a neviem, nakolko je rozumne hnat sa za super svetelnostou pri fotaku s antishake-om
- len zas samozrejme za nejaku normalnu cenu, do tych 400euro
- aha a este jedno obmedzenie - kedze som krehka mala zienka, radsej nieco, co nie je nejako moc tazke a velke, masivne Pentax telo mi bohate staci :D

dost pochvalnych reakcii som citala na 16-45/f4, ale to ohnisko bude asi malo, ze?
uvazujem aj nad sigmou 17-70/f2.8-4.5 alebo 18-125/f3.5-5.6
ale rozmyslam, ze ci napokon nebude lepsie kupit len ten setovy objektiv, alebo radsej ten zoom od sigmy 18-300/f3.5-6.3 ? (prave ta 6.3 na dlhom konci ma trochu odradza... aj ked opat sa musim opytat na to, ci to az tak vadi, ak je tam ten antishake a da sa fotit z ruky aj za horsich podmienok...)

viem, ze moznosti je strasne vela, uz mi z toho ide hlava prasknut, preto by som bola rada, keby mi niekto poradil, ako z toho von... nakolko sa v tejto technike nevyznam.
diky moc, moc!

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

vkramar
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vkramar » 29 čer 2007, 13:53

Co můžu posoudit z focení sestřenčiných svišťů, tak na AF můžeš skoro zapomenou. Prostě si manuálně zaostři na nějaký bod a počkej, až ti tam vletí... :D

Já většinou fotím manuální 50kou (na digi) a i na tohle se mi celkem osvědčila. Ale to neznamená, že zavrhuju AF, takže můj tip je SMC-FA 50/1.7 jako doplněk libovolného základního zoomu (SMC-DA 18-55 nebo 16-45, Sigma 17-70). ;-)

Stejně dobře si ale dovedu představit použití světelného pevného záklaďáku: SMC-FA 24/2, 35/2, Sigma 30/1.4, 28/1.8, 24/1.8 nebo 20/1.8.

czepo
Uživatel
Uživatel

Re: fotenie deti - aky objektiv?

Příspěvek od czepo » 29 čer 2007, 14:22

frndolina píše: uvazujem aj nad sigmou 17-70/f2.8-4.5 alebo 18-125/f3.5-5.6
ale rozmyslam, ze ci napokon nebude lepsie kupit len ten setovy objektiv, alebo radsej ten zoom od sigmy 18-300/f3.5-6.3 ? (prave ta 6.3 na dlhom konci ma trochu odradza... aj ked opat sa musim opytat na to, ci to az tak vadi, ak je tam ten antishake a da sa fotit z ruky aj za horsich podmienok...)
Mno... ja som by som s vyberom objektivu pockal aj na ine rady dalsich citatelov a fotografov, mna napadlo len k odstavcu o objektivoch a ohniskach. Antishake je ucinny pri chveni ruk, resp. fotaku. Avsak pri f6,3, co je pomerne vysoke clonove cislo, ti budu vychadzat tak ci tak podstatne dlhsie casy, ako napr. oproti svetelnosti 4,5 (2x), pri f2,8 dokonca nejakych 10-12x... co znamena, ze sa ti moze rozmazat obraz, akokolvek bude objektiv nehybny, a to je asi pri detoch a ich cinnostiach viac-menej iste.

S vyberom objektivu tazko radit, pises tam cele spektrum ohniskovych vzdialenosti, resp. situacii... Ja by som mozno rozmyslal o nejakom dobrom "zakladaku", kludne "setak", ci spominana Sigma 17-70, mozno aj ta 18-125- kvoli rozsahovej pohotovosti, ale na kvalitne portrety, s dobrou svetelnostou by mohol byt lepsi nejaky objektiv s fixnym ohniskom, excelentne su napr. Sigma 90, ci Sigma 105, oba f2,8 (su aj, ako pises, skor dlhsie ako kratsie)
: CZEPO
: Pentax K100D + Sigma 17-70, Sigma 70-210

cikorsky
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cikorsky » 29 čer 2007, 14:40

Já mám sigmu 17-70 i 105/2,8 - a s obema jsme hodne spokojený, na moje potřeby to uplne stačí.
Ta sigma 105 je na portréty dobrá - pri prepotu na digi (nevim, jeslti to tam píšeš, že to chceš na gigi foťák) je to tech cca 150, což už je na portréty sice asi trošku hodne - musíš se proste ale jenom postavit dále - já s tím teď fotil svatbu od kámoše ( nejaké fotky jsou tady na webu nebo tady http://www.cikorovo.com/coopermine/thum ... p?album=13
)
takové ty svatebné fotky nad postel a myslím, že to dopadlo dobře, je svetelný, ostření se dá - ikdyž s rychlostí AF to není až taková sláva - ale ať to zase nevyzní, že je to nejaká hruza... ale ta sigma 17-70 je rychlejší.

Ta sigma 17-70 je taky v pohode, spokojenost, je široká pro velkou rodinu na 17, to ohnisko 70 se taky dá...

Možná by se ti hodil i nejaký ten ultrazoom nejaký 18-200 nebo 28-200 - ale tam to jde zase dolu z kvalitou - tedy alespoň říkají, ale pro nejaké normální fotky 10*15 by to asi mělo stačit.

Dalčí faktor muže být cena - každý z nich stojí okolo 9000 Kč - takže možná, že nejaký starší objektiv bude vhodnejším řešením...
Já si je koupil, naštestí když byly penízky, teď už pokukuju jen po objektivech v bazarech :D
K10D a K70D, Pentax 12-24/4, Pentax 50-135/2,8, Sigma 17-70, Sigma 105/2,8, Pentax 50/1,4

https://www.webovica.sk

PETERI
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od PETERI » 29 čer 2007, 20:28

som uplny zaciatocnik - takze moc neporadim:
mam 16-45/f4som s nim velmi spokojny, ale na nepozorovane fotenie roznych situacii (bez nutnosti chodit blizsie a vyrusit) urcite nieje vhodny
hladam tiez (fotim hlavne deti - najcastejsie doma) radsej nieco svetelnejsie, aby som musel blyskat co najmenej a tak idem kupit v bazare SMC-FA 50/1.7, (1000sk) kym nekupim nieco ine dlhsie a svetlejsie ako 16-45/f4

vkramar
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vkramar » 30 čer 2007, 09:17

PETERI píše:...a tak idem kupit v bazare SMC-FA 50/1.7, (1000sk)...
Kam na to chodíš? Nemaj dva klousky? ;)

frndolina
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od frndolina » 11 črc 2007, 10:14

Dakujem vsetkym za uzitocne rady... nakoniec som urobila kompromis, kedze s vyberom radil aj muz, ktory ma kriterium za 1mm ohniskoveho rozsahu zaplatit co najmenej penazi :lol: Strasne chcel zoom od 0mm po nekonecno :twisted: , ale nakoniec sme teda vybrali Tamron 28-200mm/f3.8-5.6... snad sme nespravili nejaku blbost. Myslim, ze na zaciatok to ale moze byt a potom pripadne zistime, ze ci by nebolo dobre nieco ine.
Este raz dakujem!!!

vkramar
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vkramar » 11 črc 2007, 10:39

frndolina píše:Dakujem vsetkym za uzitocne rady... nakoniec som urobila kompromis, kedze s vyberom radil aj muz, ktory ma kriterium za 1mm ohniskoveho rozsahu zaplatit co najmenej penazi :lol: Strasne chcel zoom od 0mm po nekonecno :twisted: , ale nakoniec sme teda vybrali Tamron 28-200mm/f3.8-5.6... snad sme nespravili nejaku blbost. Myslim, ze na zaciatok to ale moze byt a potom pripadne zistime, ze ci by nebolo dobre nieco ine.
Este raz dakujem!!!
Podle původně zvažovaných objektivů to je hádám na digi tělo. V tom případě se obávám, že ti bude na spodním konci pár mm chybět. Tohle dává rozsah 42-300 mm kinofilmovýho ekvivalentu, neboli od záklaďáku po celkem dlouhý teleobjektiv, širokáč nikde... :(

Mimochodem, zvažovat původně "něco malýho a světelnýho" a místo toho skončit u 7× ultrazoomu f/3.8-5.6 mi příjde poněkud zvláštní... :wink:

frndolina
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od frndolina » 12 črc 2007, 10:38

vkramar píše:Podle původně zvažovaných objektivů to je hádám na digi tělo. V tom případě se obávám, že ti bude na spodním konci pár mm chybět. Tohle dává rozsah 42-300 mm kinofilmovýho ekvivalentu, neboli od záklaďáku po celkem dlouhý teleobjektiv, širokáč nikde... :(

Mimochodem, zvažovat původně "něco malýho a světelnýho" a místo toho skončit u 7× ultrazoomu f/3.8-5.6 mi příjde poněkud zvláštní... :wink:
telo je digi, ano.
no, ja osobne sirokac nepotrebujem... nemyslim si, ze tych 42mm je nejako moc. Boze, ved kedysi som si na Zenite vystacila s 50mm a bolo fajn :wink:
To, pri com sme skoncili, je veeeeelky skripozubovy kompromis... ako pisem... musela som zobrat do uvahy aj nazor mojho zakoniteho. Mozno by si mal pocuvat jeho argumenty, aby si pochopil, aku diskusiu mam za sebou :roll: :lol: Proste mi ta sigma17-70/f2,8 nepresla :evil:

kazdopadne este raz diky...

Odpovědět

Zpět na „Archivní vlákna“