chcem vas poziadat o radu ohladom objektivu. fotim hlavne rodinne fotky a teda najma portrety syna a momentky z jeho zivota... (snazim sa naucit fotit tak, aby tieto rodinne fotky boli pekne a podla mojich moznosti kvalitne, rozhodne si nemyslim, ze rodinna fotografia by sa mala podcenovat, na druhej strane som fakt len obycajny amater - mierne pokrocily

- cize rozmyslam, ze potrebujem objektiv, co je asi skor dlhsi nez kratsi - na portrety resp. na nepozorovane fotenie roznych situacii (bez nutnosti chodit blizsie a vyrusit) - je to moja domnienka, ak ma pripadne niekto vyvedie z omylu, neurazim sa
-potrebujem nieco, co ostri rychlo, na manualne ostrenie sa zial nemozem spoliehat a pri detoch je ta rychlost pomerne dolezita
- a radsej nieco svetelnejsie, aby som musela blyskat co najmenej, moc tomu zas nerozumiem a neviem, nakolko je rozumne hnat sa za super svetelnostou pri fotaku s antishake-om
- len zas samozrejme za nejaku normalnu cenu, do tych 400euro
- aha a este jedno obmedzenie - kedze som krehka mala zienka, radsej nieco, co nie je nejako moc tazke a velke, masivne Pentax telo mi bohate staci

dost pochvalnych reakcii som citala na 16-45/f4, ale to ohnisko bude asi malo, ze?
uvazujem aj nad sigmou 17-70/f2.8-4.5 alebo 18-125/f3.5-5.6
ale rozmyslam, ze ci napokon nebude lepsie kupit len ten setovy objektiv, alebo radsej ten zoom od sigmy 18-300/f3.5-6.3 ? (prave ta 6.3 na dlhom konci ma trochu odradza... aj ked opat sa musim opytat na to, ci to az tak vadi, ak je tam ten antishake a da sa fotit z ruky aj za horsich podmienok...)
viem, ze moznosti je strasne vela, uz mi z toho ide hlava prasknut, preto by som bola rada, keby mi niekto poradil, ako z toho von... nakolko sa v tejto technike nevyznam.
diky moc, moc!