vyber objektivu
Moderátor: Moderátoři
vyber objektivu
planuju koupi k10 a chtel bych koupit JEN JEDEN objektiv. Bude to moje prvni zrcadlovka,takze bych chtel poradit od odborniku co by bylo tak nejlepsi. Budu fotit hlavne krajinu a sport(kolo v lese,takze aby byl svetelny dost) obcas portret,makro minimalne,ale aby se dalo,clovek nikdy nevi. Chtel bych neco takoveho "univerzalniho". Premejslel jsem nad Tamron AF SP 28-75 mm F/2,8 ale nekdo tu psal ze je pomaly,takze nevim jak s tim sportem..diky za rady
-
- Hlavní Admin
- Kontaktovat uživatele:
Asi tak setový objektiv 18-55 patří k těm nejlepším objektivům dodávaných v setu s fotoaparátem. Pentax nikdy nevyrobil špatnej objektiv.. Na bazarech jsem tenhle objektiv viděl kolikrát již za 1500 korun, takže to není drahá investice.
Sigma 28-75 f/2,8 je vážně dobrej objektiv, ale je to objektiv pro kinofilm. To znamená nemá antrireflexní vrstvy na zadní čočce pro odlesky od čipu. A to široký ohnisko 18mm ti bude časem moc chybět.
Pokud opravdu toužíš po univerzálnosti ta Sigma 18-125 by tě měla uspokojit tady máš recenzi na tento objektiv
http://www.fotografovani.cz/art/forec_p ... 125mm.html
Sigma 28-75 f/2,8 je vážně dobrej objektiv, ale je to objektiv pro kinofilm. To znamená nemá antrireflexní vrstvy na zadní čočce pro odlesky od čipu. A to široký ohnisko 18mm ti bude časem moc chybět.
Pokud opravdu toužíš po univerzálnosti ta Sigma 18-125 by tě měla uspokojit tady máš recenzi na tento objektiv
http://www.fotografovani.cz/art/forec_p ... 125mm.html
Sony A7 III, Tamron 17-28mm F2,8, Tamron 28-75mm F2,8 III, Samyang 35mm F2,8, Voigtlander 10mm F5,6 Heliar ASPH, Voigtlander 15mm F4.5 III, Sony 90mm Macro F2,8, Sigma 14mm F1,8 Art
...
Ja som takisto riesil tento problem, kupil som si telo K100D, a k tomu "zakladak" Sigma 17-70 (f2,8-4,5)... podla skusenosti viacerych uzivatelov, testov na nete, i mojich potrieb- je to rozumny kompromis cena/vykon, ako aj rozsah ohniskovych vzdialenosti- prijemne siroky, na opacnom konci takisto v pohode. v tej cenovej hladine kupis aj sigmu ci tamron s rozsahom 18-200, ale to uz je tazky kompromis medzi vyslednou kvalitou, svetelnostou, atd... aj ked ziskas zasa neobvyklu reportaznu pohotovost... kazdopadne, vela rad, vela rozhodovania, takze vela stastia 

: CZEPO
: Pentax K100D + Sigma 17-70, Sigma 70-210
: Pentax K100D + Sigma 17-70, Sigma 70-210
-
- Hlavní Admin
- Kontaktovat uživatele:
@elho_cid Já vím, že se ptal na Tamrona. Byla pro něj důležitá univerzálnost chtěl JEN JEDEN OBJEKTIV (jak sám psal) Tak sme mu dali pár rad. A které dva nemají problém s odlesky od čipu? Lomenak jmenoval pouze jeden objektiv, který by tyto problémy mohl mít. Ostatní jmenované jsou dělané pro DSLR takže tam problém s odleskem nemůže být. Mimochodem s tou
Sigmou si přišel do diskuze přeci ty
apak napíšeš "On se naptal na Sigmu ale na Tamrona" 
Sigmou si přišel do diskuze přeci ty

Sony A7 III, Tamron 17-28mm F2,8, Tamron 28-75mm F2,8 III, Samyang 35mm F2,8, Voigtlander 10mm F5,6 Heliar ASPH, Voigtlander 15mm F4.5 III, Sony 90mm Macro F2,8, Sigma 14mm F1,8 Art
maZec: Já se z tebe zvencnu.
Takže:
1) neexistuje žádná sigma 28-75, kterou tady propaguješ. Proto to upozornění, že šlo o tamrona.
2) problém s odlesky od čipu jsem nepozoroval ani na tamronu 28-75/2.8, ani na sigmě 28-70/2.8, se kterou sis ho asi splet.
3) Tu sigmu 18-125 jsem naznačil jako možnost s trochu univerzálnějším rozsahem. Když se nad tim zamyslím a vezmu do úvahy test na Photozone, asi bych doporučil ten 18-250.

1) neexistuje žádná sigma 28-75, kterou tady propaguješ. Proto to upozornění, že šlo o tamrona.
2) problém s odlesky od čipu jsem nepozoroval ani na tamronu 28-75/2.8, ani na sigmě 28-70/2.8, se kterou sis ho asi splet.
3) Tu sigmu 18-125 jsem naznačil jako možnost s trochu univerzálnějším rozsahem. Když se nad tim zamyslím a vezmu do úvahy test na Photozone, asi bych doporučil ten 18-250.
-
- Hlavní Admin
- Kontaktovat uživatele:
@ elho Vidíš to bylo upsaný mělo tam být opravdu Tamron
nic nepropaguju natož sigmu
. Mělo tam být Tamron, prostě ruka psala rychlejc než mozek stačil brát xD.
@ Lomenak 15000 je dost na jedno sklo v týhle relaci máš spoustu skel. Já bych asi koupil tento objektiv Sigmu 17-70 f/2,8-4,5 http://www.megapixel.cz/sigma-17-70-mm- ... pro-pentax Cikorsky jí myslím má mohl by referovat. Cena je velmi rozumná a co jsem viděl obrázky je to velice vysoká úroven. Není to teleobjektiv to jediné mu chybí, ale díky crop faktoru (1,5) přepočtené na kinofilm se blíží k střednímu teleobjektivu. Na to cos psal, že chceš fotit by ti to mělo stačit. Má slušný rozsah ohniska, dobrou světelnost, cena je parádní a makro si s tím taky vyfotíš. Za zbytek pěněz bych pořídil polarizační filtr a šedý přechodový filtr.
Jinak existuje dobrá Sigma 24-135 (já jí mám
) Dá se koupit za docela slušný peníz a opravdu je univerzální. Pokud někam jdu jen s taškou tak si beru právě tento objektiv, který mi pokryje skoro všechno (bohužel ne makro
). Světelnost má 2,8-4,5 což je při nízkých světelných podmínkách v kombinaci se stabilizací obrazu paráda. Myslím, že už se ale nevyrábí po bazarech se ale sehnat dá a to i v super stavu.

@ Lomenak 15000 je dost na jedno sklo v týhle relaci máš spoustu skel. Já bych asi koupil tento objektiv Sigmu 17-70 f/2,8-4,5 http://www.megapixel.cz/sigma-17-70-mm- ... pro-pentax Cikorsky jí myslím má mohl by referovat. Cena je velmi rozumná a co jsem viděl obrázky je to velice vysoká úroven. Není to teleobjektiv to jediné mu chybí, ale díky crop faktoru (1,5) přepočtené na kinofilm se blíží k střednímu teleobjektivu. Na to cos psal, že chceš fotit by ti to mělo stačit. Má slušný rozsah ohniska, dobrou světelnost, cena je parádní a makro si s tím taky vyfotíš. Za zbytek pěněz bych pořídil polarizační filtr a šedý přechodový filtr.
Jinak existuje dobrá Sigma 24-135 (já jí mám

-
- V.I.P.
- Kontaktovat uživatele:
Já jsem s tou sigmou naprosto spokojeny a dostačuje mi jako základní objektiv po všech smerech ... 
tech 17 mm na začátek je fajn na krajiny a v tech 70 se dá i nejaké makro, takže pohoda. Mrkni se treba ke me na web - www.cikorovo.com - tam jsou fotky nebo treba tady do galerie...
Makra jsou vetšinou focene tou sigmou 105 - co neni makro bude sigmou 17-70.

tech 17 mm na začátek je fajn na krajiny a v tech 70 se dá i nejaké makro, takže pohoda. Mrkni se treba ke me na web - www.cikorovo.com - tam jsou fotky nebo treba tady do galerie...
Makra jsou vetšinou focene tou sigmou 105 - co neni makro bude sigmou 17-70.
K10D a K70D, Pentax 12-24/4, Pentax 50-135/2,8, Sigma 17-70, Sigma 105/2,8, Pentax 50/1,4
https://www.webovica.sk
https://www.webovica.sk
ahoj,potřebovala bych poradit s výběrem objektivu k pentaxu K 100,teď mam setový 18-55 a chtěla bych si pořídit objektiv s větším zoomem,jezdím na gotické bitvy a priblížení tohoto objektivu je nedostačující,ale zas tak se v tom nevyznam a tak vás prosím o nějakou radu,zkušenost a tip.optimální by byl dobrý výkon za rozumnou cenu. 
dík

dík