navrh novej sekcie pre HDR foto

Vlákna, která ztratila v průběhu času význam, nebo se stala neaktuálními.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
czepo
Uživatel
Uživatel

navrh novej sekcie pre HDR foto

Příspěvek od czepo » 05 led 2010, 10:58

HDR sa v poslednej dobe znane rozmaha. Nie ze by som bol nejaky extra prispievatel, ale na HDR by sa snad mohla urobit aj samostatna sekcia. HDR nema nic spolocne z beznym "prirodzenym" fotenim. viem ze je to dost extremny nazor asi, ale je to tazka forma postprocesu, ktora nema so skutocnostou nic spolocne. tolko moj nazor
: CZEPO
: Pentax K100D + Sigma 17-70, Sigma 70-210

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 05 led 2010, 11:04

Dle mého je to postproces, jako každý jiný... když se udělá s mírou, nikdo nic nepozná. Když se přežene, může být hodně výrazný (což může i nemusí být účel).

Podle mě je nesmysl tomu zakládat novou kategorii... je to stejné, jako kdyby někdo chtěl vlastní kategorii pro portréty s HP retuší (která má od reality ještě dále). Vlastní kategorii pro airbrush úpravy (ještě mnohem dále od reality...).

Nevim mno...

kordoz
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kordoz » 05 led 2010, 11:05

Nieje vsak HDR ako HDR.

Ja napriklad fotim HDR a snazim sa aby to nebolo vidiet, v poslednom case
uz vacsinou ani nefotim s prechodovymi filtrami, ale cvaknem dve-tri fotky
a cez vrstvy ich spojim. Ked sa to dobre podari, je to ovela lepsie ako s prechodakmi, pretoze oni velmi stmavuju objekty v protisvetle, ktore zasahuju do oblohy.

Cize do sekcie HDR by skor patrili umelo vyzerajuce fotky, take ake lezu zo softu typu photomatix.
http://magicslovakia.szm.com
------------------------------
Pentax 67, 45/4, 105/2.4 200/4, 300/4, 400/4
Pentax PZ-1p, Tamron90/2.8
Pentax K-3, 15/4 Ltd, 31/1.8 Ltd, Sigma 100-300/4 EX

AMD RYZEN 7 Hackintosh, OSX High Sierra, 16GB RAM, Samsung SSD Pro

oumik85
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od oumik85 » 05 led 2010, 12:30

S HDR posledni dobou taky experimentuju. Nevidim v tom problem to davat do beznych kategorii. Muzem pouzivat klicove slovo HDR, pro snazsi hledani, ale jak psali kluci, je to jen cesta, dulezity je vysledek.

Kordoz: Co pouzivas za soft ty? Ja jedu pres Photomatix a kdyz se nerozvasnim v tonemapingu, tak bych rekl, ze vysledky jsou realisticke, az k nepoznani od beznych fotek.

Nemate nekdo zkusenosti z HDR panoramaty? Nevite o nejakem navodu?
Dost s tim bojuju a jeste se mi nepodaril zadny slusny vysledek.

kordoz
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kordoz » 05 led 2010, 12:54

Spajam to cez vrstvy v PS.
Photomatix, ako som spomenul, absolutne nezvladne dlhym casom posunute mraky. Vysledky su katastrofalne.

HDR panarama, hmm, tak to je oriesok. Jedine kazdu fotku zvlast spojit
a potom dokopy do panoramy, ale nechcelo by sa mi s tym babrat.

Par krat som bol fotit s Marianom Mattom, jeho to bavi. Ale foti to s prechodakmi.
http://magicslovakia.szm.com
------------------------------
Pentax 67, 45/4, 105/2.4 200/4, 300/4, 400/4
Pentax PZ-1p, Tamron90/2.8
Pentax K-3, 15/4 Ltd, 31/1.8 Ltd, Sigma 100-300/4 EX

AMD RYZEN 7 Hackintosh, OSX High Sierra, 16GB RAM, Samsung SSD Pro

DjLuke9
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DjLuke9 » 05 led 2010, 13:25

JJ HDr nezakladat..obcas ani nepoznat ze to je HDR fotka posobi normalne prirodzene a je to tehcnika HDR. Malovanyka ko ma HDR som kedyi pouzival..teraz uz nie lebo rovnakos ato da dosiahnut upravami v PS a je to lepsie, lebo sam si panom... Preto v praxi u pokrocilich autorov nevies ci pouzil HDr, alebo filtre alebo len urpavy v PS...

czepo
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od czepo » 05 led 2010, 14:22

ved jasne... beriem, mal som na mysli, co som na zaciatku neuviedol, brutalne HDRka, co vyeraju ako screenshoty z adventur... je jasne, ze pri citlivom pouzivani HDR pomozu, a mozno i usetria daku tu korunku...
len v poslednej dobe sa to dost masovo rozmaha, a ktovie, ci to bude nejaka samostatna odnoz, alebo len docasna zabavka
: CZEPO
: Pentax K100D + Sigma 17-70, Sigma 70-210

DjLuke9
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DjLuke9 » 05 led 2010, 14:42

No lenze aj u brutanych HDR ako si napsial nevies ci su to HDR alebo len urpavy v PS?hmmm?

Tam je pes zakopany...

BenaCZ
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BenaCZ » 05 led 2010, 14:57

oumik85 píše:S HDR posledni dobou taky experimentuju. Nevidim v tom problem to davat do beznych kategorii. Muzem pouzivat klicove slovo HDR, pro snazsi hledani, ale jak psali kluci, je to jen cesta, dulezity je vysledek.

Kordoz: Co pouzivas za soft ty? Ja jedu pres Photomatix a kdyz se nerozvasnim v tonemapingu, tak bych rekl, ze vysledky jsou realisticke, az k nepoznani od beznych fotek.

Nemate nekdo zkusenosti z HDR panoramaty? Nevite o nejakem navodu?
Dost s tim bojuju a jeste se mi nepodaril zadny slusny vysledek.
Zkus program PT GUI (nebo free verze Hugin). Umi to spojovat HDR panorama bud tak ze mu nasypes vsechny fotky a on to spoji vse dohromady( samozrejme si muzes upravovat HDr v nahledu jak to bude vypadat). Kupodivu ma podle me prirozenejsi vystup jak treba zminovany Photomatix.
Druha moznost je nechat spojit jednu expozici. Nastaveni si pak ulozit a pouzit ho na dalsi expozice. Vytvorene 3 fotky je pak mozno spojit do jednu v jakemkoli programu. Ukazka z prvni metody : modules.php?name=copperminek&file=displ ... fullsize=1 . Urcite to jde prevest jeste lepe pokud by byli dobre podminky pro foceni...
Pentax K5II; Pentax 15/4 ltd; Pentax 21/3,2 ltd; Pentax FA35/2; Pentax 55/1,4; Pentax 50-135/2,8

oumik85
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od oumik85 » 05 led 2010, 16:07

BenaCZ: Ukzaka velmi pekna. No v tom Huginu sem to presne tak zkousel, ale byla to otresna babracka, protoze nasel kontrolni body hlavne v mracich a se spoustou chyb. Tak sem to musel skoro cele rucne preklikat. Ve finale, kdyz sem to dal spojit, tak umrel v polovine spojovani a podruhe zase :(

Pri spojovani prve jednotlivych fotek do HDR je problem uhlidat expozici.
U spojovani prve panoramat a pak vytvaret HDR je zas problem uhlidat, aby byla projekce presne stejena. No nic jeste pozkousim a uvidim.

czepo: No kdyz to ani nepujde poznat, tak ABSTRAKCE, kdyz jo, tak OSTATNI. Nebo si zaloz svoji vlastni galerii a kdyz obcas neco pridas, tak si do ni lidi urcite najdou cestu.

BenaCZ
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BenaCZ » 05 led 2010, 16:12

Prvne spojit fotky do HDR a pak teprv panorama neni dobry postup. Nevis jak bude to HDr vypadat poradne vcelku, takze to je takove na nic.
Prvne spojit prostredni expozici do pano je v pohode. Pak si ulozis nastaveni jako "Templates" a u dalsich 2 expozic das pouzit tento template. pak je to naprosto stejne.

Ja to delam v PTGui a to chodi dobre. Teda pokud to neni vsechno v tiffu, to je pak problem... Rika se ze Hugin je uplne stejny jen mene vykonny...

Poslendi dobou se snazim HDR nepouzivat a spis jdu pres filtry. Vic me to bavi...
Pentax K5II; Pentax 15/4 ltd; Pentax 21/3,2 ltd; Pentax FA35/2; Pentax 55/1,4; Pentax 50-135/2,8

Kalibutan
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kalibutan » 05 led 2010, 19:55

Je pravdou, ze HDR uz tu je nejeden patek a pokud si nekdo da praci a vytvari to v pocitaci - anebo pokud to chce alespon zkusit... tak by se samostatne vlakno hodit mohlo.
Uz kvuli informacim o technikach co kdo pouziva, o sw k tomu pouzitelnym.
Osobne pouzivam treba napriklad hugin velice malo. Photomatix Pro na bezne upravy a pokud chce klient "brutal profi styl" tak Dynamic-Photo HDR a nekdy i kvuli zase jinemu podani easyHDR.
* * *
Je to jen muj nazor, ale pokud je jen trochu praxe v oboru tak hdr lze temer "odhalit" i u spousty radoby profi fotek porizenych "zarucene cistou cestou".
A v dnesni dobe uz existuji softy ktere dokazou podstrcit do exifu jakekoli informace. A sam nevim jestli bohuzel nebo bohudik.
* * *
Pokud vysledna fotka splni ucel a libi se tak je prece jedno jak byla udelana... Jestli ji nekdo vytvoril kompaktem, fotakem za pul milionu nebo ji udelal ze tri fotek ci upravil v psp.
Ona i dobre odvedena prace v grafickem programu da clovekovi dobrej pocit - zvlaste kdyz za to jsou treba i chechtaky :)
A o umelcke fotografii ani nemluvim... tam byva fotoaparat casto jen doplnek k vytvoreni velmi surovych dat.

A pokud nechceme vlakno o hdr tak staci si vygooglit vse potrebne velice rychle i v cestine, napr. http://lmgtfy.com/?q=hdr+fotografie
K20D, K7 - reliable partners
SD14 - incredible lover
Dynax 7D - best friend

Odpovědět

Zpět na „Archivní vlákna“