Fotografování akcí

Vlákna, která ztratila v průběhu času význam, nebo se stala neaktuálními.

Moderátor: Moderátoři

Dmb
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Fotografování akcí

Příspěvek od Dmb » 10 kvě 2009, 20:54

Zdravím,
nevíte někdo jak to chodí kdybych chtěl jít fotit na nějakou akci(Colours of Ostrava, Turnaj v golfu, ...) a nejsem novinář, chtěl bych být tam kde nemůžou ostatní lidi, tzn. před hrazením. Nemá někdo zkušenost? Asi nestačí jenom napsat email a požádat povolení, to asi nebude tak jednoduché co. :)

Dík
Pentax K-5 + grip, SMC DA 18-55 mm f/3,5-5,6 AL II, Tamron 28-75mm f/2,8, Sigma 70-200 f/2,8 HSM II, Tokina 35-300mm f/4,5-6,7, Pentax AF 540fgz, Rad. Odpal. Blesků, Think Tank Belt System
http://lukaskabon.cz

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

lazmar22
Nový uživatel
Nový uživatel

akreditace

Příspěvek od lazmar22 » 10 kvě 2009, 22:07

Tak jednoduché to rozhodně není.
V případě koncertů je asi nejjednodušší cestou spolupráce se servery, které se věnují zpravodajství z koncertů. Nenabízejí peníze, ale právě vyřízení akreditace. Stačí zadat do vyhledávače "hledáme či přijmeme fotografa". Dále často najdeš podobné nabídky v sekci inzerce na stránkách Syndykátu novinářů.
Další možností je oslovení římo kapely či managmentu před koncertem s tím, že jim poskytneš fotky z akce. kromě nějakých největších "hvězd" je domluva vždycky možná.
Co se týče sportu. Opět nejjednodušší cestou je spolupráce s internetovými servery. Jsou jich desítky a spolupráci se nebrání a právě přes ně je možné vyřizovat akreditace.
Jediné, kde vidím opravdu problém je právě golf. Sám již mám akreditaci na evropský turnaj do Čeladné, ale dostat se na akce podobného typu bude bez zázemí nějaké renomované redakce asi nemožné. Na podobný profesionální turnaj je přímo zakázáno nosit jakékoliv foťáky včetně kompaktů a podíváš-li se na nějaký přenos z americké PGA na ČT4, neuvidíš ani jediného diváka, který by si troufl fotit mobilem. Navíc i akreditivaní fotografové nesmějé fotit hráče přímo při švihu, ale až odehrají míček. Nebo je druhá možnost, fotit z takové dálky, že taková "šestistovka" od Canonu by byla ideální...
Už jsem se v tom trošku zamotal, kdybys měl jakýkoliv dotaz, rád poradím, budu-li vědět.

ypres.bass
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ypres.bass » 11 kvě 2009, 00:20

mě to většinou prošlo s tím že jsem prostě napsal o akreditaci a když mi ji nadali(jakožto mi mi většinou dali), tak jsem šel k pořadatelům se zeptat naférovku - velké tele na krku a na batohu svazek starých akreditací umí taky zapůsobit :)

na některých fesťácích jsem se dostal i na pódium - jak? být zpočátku slušný, skamarádit se s profíky, pozorovat kudy oni chodí a pomalu se tam somrovat. a hlavně dávat okatě najevo že dáváš pozor a snažíš se být neviditelný.
jinak tele na krku a pevný krok - nemusíš ani akreditaci mít(ozkoušeno)

mám takhle odchozeno např: Dny dobré vůle na Velehradě (tam jsem byl s miakem a presskartu jsme dostali automaticky), festival pro židovskou čtvrť(prostě jsem si o to řekl), festival pod věží(nabídl jsem se), pravidelně amatérský fotbal, s kolistou jsme byli na rallye (tam se neakreditovalo, ale pořadatelé mne narozdíl od ostatních nevyhazovli ze zatáček apodobně)

Dmb
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dmb » 11 kvě 2009, 06:52

Taky si teď právě zařizují akreditaci na golf a také v Čeladné, tak jsem zvědav jak to dopadne. Byl jsem se tam poptat na recepci a dali mi prímo kontakt na hlavního managera že mu mám napsat a určitě se s ním domluvím, tak jsem zvědav jak to dopadne. Tak pokud to vyjde, tak se třeba potkáme... :)

lazmar22: Ty máš nějakou "praci" u nějakého portálu? Popřípadě kde o tom zjistím něco více? Popřípadě poskytneš nějaké info třeba přes SZ? :) Nebo mohl bys doporuč nějaký portál? A poslední vec ses s Ovy, nebo někde poblíž?
Pentax K-5 + grip, SMC DA 18-55 mm f/3,5-5,6 AL II, Tamron 28-75mm f/2,8, Sigma 70-200 f/2,8 HSM II, Tokina 35-300mm f/4,5-6,7, Pentax AF 540fgz, Rad. Odpal. Blesků, Think Tank Belt System

lazmar22
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od lazmar22 » 11 kvě 2009, 10:56

Snad se v tom zase neztratím... :)
ypres.bass má samozřejmě pravdu. Jsou desítky akcí, kde budou rádi, že to někdo chce fotit. Jenže já měl na mysli akce čistě komerční a tam už je to podle mne horší.
Třeba na rally to, že je nechali v zatáčce, byla vyloženě chyba pořadatelů.
Chceš-li fotit koncerty, zkus třeba :

http://clanek.vychytane.cz/clanek.php?id=438

A takových serverů je několik, stačí hledat.
Na začátek focení sportu je asi nejlepší motoristický sport. U menších akcí budou pořadatelé rádi, u větších typu mistrovství republiky a výše je dobrý mít za sebou nějaký server, který Ti vyřídí akreditaci. Namátkou mě napadá třeba www.autokrosar.cz, ohledně rally je jich nejméně deset. Stačí napsat mail s prosbou o spolupráci a uvidíš, že za chvilku nebudeš vědět, kam dříve skočit.

S tím golfem Ti moc držím palce. Jsem moc zvědavý, jak to tam vůbec s akreditacemi bude, protože je to neskutečná akce opravdu světového významu a fotografů tam bude, troufám si říct, víc než na mistrovství světa v hokeji. Vzhledem k tomu, jaká mají nasmlouvaná jména, je to možná nejvýznamně jší akce posledních let (ze světového hlediska - ne z pohledu normálního českého človíčka... :D ) A počet fotografů musí být samozřejmě omezený a tady budou opravdu z celého světa.

Jinak z OV nejsem, fotit tam budu pracovně, tak už pomalu hledám nějaké levné ubytování poblíž, takže kdybys o něčem věděl... :wink:

Dmb
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dmb » 11 kvě 2009, 13:10

Ten turnaj je asi přes tyden co? Pokud si to dobře pamatuji. No uvidim jestli mi to vyjde jak chci a pojedu tam... no to ti asi moc neporadim, máme od tama kousek chatu, takže asi tak.

A pořád si nenapsal u koho dělaš ty. :)

A když jsem u toho, tak na tom portálu, http://clanek.vychytane.cz , tam jde jenom čistě o koncerty nebo i o nějaké jiné akce(třeba ten golf,...)??

lazmar22
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od lazmar22 » 11 kvě 2009, 13:26

Nějakým nedopatřením se mi podařilo přestoupit z čistě anatérské fotografie do stálého zaměstnání jako redakční fotograf jednoho z největších nakladatelství ( v normální novinové redakci ). Takže jsem asi jediný fotograf přímo zaměstnaný v novinách u nás, který fotí K20D... :D I když jen dočasně, bohužel.

Golfové turnaje jsou vždycky od čtvrtka do neděle, po druhém dnu tzv. cut, kdy do finálových kol postupuje zhruba polovina nejlepších.

Jinak ten server, co jsem psal je čistě o kulturních akcích. Ty jsi si ho neprohlédl? :)

Dmb
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dmb » 11 kvě 2009, 13:32

Jo, ale jenom letem světem, jsem totiž ve škole. :)
No a u koho jsi předtím "pracoval"? :) jaký byl odrazový můstek?(nebo si rovnou šel k novinám? :-D )
Není nějaky portál který by obsahoval jak kulturní tak i sportovní akce? :)
Protože moc po diskoterách se mi nechce lítat a fotit je tam(připadám si na to starej), po škole bych chtěl jít taky k novinám, tak bych to chtěl už pomalu zkouše teď.

lazmar22
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od lazmar22 » 11 kvě 2009, 13:40

Nefotil jsem nikde, žádnou novinářskou ani profi praxi jsem neměl. Nemám ani žádné fot. školy, fotím necelé tři roky.
Prostě jsem se přihlásil do konkurzu a ono to vyšlo.

Jinak podobných serverů je opravdu několik, ale kde by chtěli vše asi ne.
Zadej si do vyhledávače : hledám(e) fotografa(y), přijmeme fot. a pod. a při hledání na ně narazíš. Většinou jsou to již starší inzeráty, ale věřím, že když se jim budou Tvé fotky líbit, určitě se domluvíte.

kolista2
V.I.P.
V.I.P.

Re: akreditace

Příspěvek od kolista2 » 11 kvě 2009, 17:40

lazmar22 píše:..... Nebo je druhá možnost, fotit z takové dálky, že taková "šestistovka" od Canonu by byla ideální....
No 600ka od Canonu je jistě skvělá, ale naše 600ka je určo lepší, aspon v okamžiku, kdy člověk drží Pentax tělo :-))
těla:K10D+BG2,MZ-3
skla:20/2.8,24/2,35/2,A50/1.7,77/1.8,A135/2.8
zoom skla:Σ15-30/3.5-4.5,DA18-55, Σ24-70/2.8,F100-300/4.5-5.6

Dmb
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dmb » 11 kvě 2009, 17:45

jo jo, to ma kolista pravdu. :-d

Tak jsem si našel portál, http://www.reporty.cz , a tam mi umožní snad i focení sportovních akci. :)

ypres.bass
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ypres.bass » 12 kvě 2009, 00:20

Dmb píše:Protože moc po diskoterách se mi nechce lítat a fotit je tam(připadám si na to starej),
já bych diskotéky a reporty z akcí dělat ne mohl, kamarád se tím živí a je potřeba - nacvakat dvě karty fotek kde jsou
A)spocené nadržené a ožralé holky v tílkách tak
B) aby se držely kolem ramen, smály se do objektivu - BYLY VESELÉ A ŠŤASTNÉ
C) a hlavně každý kdo byl na akci se musí najít aspoň na jedné fotce.
jo a foťák nafasuješ před akcí, nafotíš, a po akci zase odevzdáš i s kartou. ISO 1600 není problém, důležité je aby tam byli všichni ožralí.

http://life.libimseti.cz/fotoreport/304 ... a3bf20a7c1 podívej se na toto - klesl bys kvůli penězům až sem? já ne!

ypres.bass
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ypres.bass » 12 kvě 2009, 00:30

jenom na okraj - docela se mi na akce osvědšila kombinace PX ME+Chinon 50/1,9 nebo 80/2,8 nebo 135/2,8+NEOPAN 1600

smalincik
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od smalincik » 12 kvě 2009, 05:58

Ypres:No potěš!!! Tak to jsem teda opravdu rád, že moje dcery taková zábava nezajímá. Navíc mi uniká smysl focení těch lidí...jestli s tím souhlasí...k čemu to tomu objednavateli je? Ale normální noviny jsou za solidní fotku se stručným a jasným popiskem, napsaným bez chyb, většinou vděčné. Honorář sice nic moc- 200-300 Kč/ks, ale třeba dávám sem tam fotky do časopisů o bydlení a o psech a nepotřebuji ani předplatné, když tam mám fotku, přijde mi výtisk (tam je ale i honorář jiný):lol: :lol:
Pentax K-7 + set18-55WR a 55-200WR, Tamron 70-200/2,8, Pentax FA50/1,4, nějaké starší kousky bez autofocusu a nějaké s M42,sigma35-105, pentax 100-300.

www.malincik.eu

Dmb
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dmb » 12 kvě 2009, 07:41

ypres.bass píše:
Dmb píše:Protože moc po diskoterách se mi nechce lítat a fotit je tam(připadám si na to starej),
0 není problém, důležité je aby tam byli všichni ožralí.

http://life.libimseti.cz/fotoreport/304 ... a3bf20a7c1 podívej se na toto - klesl bys kvůli penězům až sem? já ne!
No nemohl, je to děs, bych se asi zblaznil. To radsi nebudu delat nic. :-D
Zlatí novináři a fotoreportéři pracujíci u seriozních novin. :)

Odpovědět

Zpět na „Archivní vlákna“