Pentax na míru
Moderátor: Moderátoři
-
- V.I.P člen
Pentax na míru
Na odlehčení od vášnivých technických diskusí.
Napadlo mě - zkusme si představit situaci,že bychom si objednali u výrobce na zakázku jen to co využíváme a využijeme na seriově vyráběných modelech Px. V hospodě si také nedáme celý jídelní lístek.../nadsázka/ , ale sestavíme si to své /kuchařem omezené/ menu, někde je to již možné /třeba svíčková s bramborem a sázeným vejcem/.Co bychom kdo mohli postrádat ze stávající standartní nabídky funkcí DSLR?
Individuální objednávka na míru.
Utopie nebo blízká budoucnost?
Třeba já by jsem 100% postrádal interní blesk a některé další vnitřní funkce.Mohl by se tím zvýšit výkon a omezit poruchovost.
Napadlo mě - zkusme si představit situaci,že bychom si objednali u výrobce na zakázku jen to co využíváme a využijeme na seriově vyráběných modelech Px. V hospodě si také nedáme celý jídelní lístek.../nadsázka/ , ale sestavíme si to své /kuchařem omezené/ menu, někde je to již možné /třeba svíčková s bramborem a sázeným vejcem/.Co bychom kdo mohli postrádat ze stávající standartní nabídky funkcí DSLR?
Individuální objednávka na míru.
Utopie nebo blízká budoucnost?
Třeba já by jsem 100% postrádal interní blesk a některé další vnitřní funkce.Mohl by se tím zvýšit výkon a omezit poruchovost.
K10D + D-BG2,DA 14mm f/2.8 ED (IF),FA 50mm f/1.4,DA*16-50 f/2.8 ED AL [IF] SDM,DA*50-135 f/2.8 ED [IF] SDM,Hoya,Cokin,Mac,Eizo.
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Foťák na míru? Vpodstatě by to mohlo umět to, co 645Nii a mít výměnná záda. A nebo něco jako Bronica ETR-Si akorát s Pentax bajonetem a normální závěrkou, maximálně manuální záležitost (s klikou bez motoru a bez AF).
Hřebem by mohl být manuální přístroj 645 s výměnnými zády a hledáčkem (světlíkem), který by umožňoval shift a tilt ve všech směrech a nasazovala by se skla Pentax 67.
Jsem nenapravitelný snílek...
Hřebem by mohl být manuální přístroj 645 s výměnnými zády a hledáčkem (světlíkem), který by umožňoval shift a tilt ve všech směrech a nasazovala by se skla Pentax 67.
Jsem nenapravitelný snílek...
Me se jeste hodi USER rezim, kde mam prednastavene 2s zpozdeni - predsklopeni zrcatka - to pouzivam na stativu.ypres.bass píše:já bych třeba oželel:
tlačítko RAW
šum
profily (krajina, sport a podobně) - mě by úplně stačilo M/Av/Tv
A pak bud jeste nejaky 2 dalsi user rezimy (pro ryzna prednastaveni rezimu blesku).
A nebo jeste lepe misto tech useru mechanicky prepinace rezimu zaverky (rovnou, zpozdeni 2 s , zp. 12 s) a volic rezimu blesku.
Jakmile se to nastavuje v meni a neni to nastaveni videt na prvni pohled, tak se pak divim, proc to nefoti hned ale az za 2 s.
A nastaveni ISO bych taky hodil na otocny volic, nebo treti rolovatko a trvale ho ukazovat v hledacku vedle clony a casu, at clovek rovnou vidi co ma nastaveno.
A nejvic by se mi libil ctvercovy cip - i kdyz ma clovek grip, tak to otaceni je opruz a na stativu se po vyklopeni na vysku zmeni tezite a zmensi stabilita a hlavne pri makru se zmeni poloha osy objektivu.
V hledacku by pak mohl byt jen naznaceny svisly a vodorovny format na matnici.
A asi bych ho mechanicky koncipoval defaultne na svislo, aby byl hledacek vlevo - kdyz je nahore, tak si clovek mastnym nosem zapatlava displej

Vzdyt ja to tak mam... Teda pokud clovek ozeli to ze v hledacku nevidi zbyvajici pocet snimku..(ackoliv kdyz ho to zajima staci stisknout ok)p_o píše: A nastaveni ISO bych taky hodil na otocny volic, nebo treti rolovatko a trvale ho ukazovat v hledacku vedle clony a casu, at clovek rovnou vidi co ma nastaveno.
Je to naprosto ok a lepsi nez mit na fotaku 14 kolecek... to by byl teprv blazinec nez by to clovek zkontroloval....
Pentax K20D,
Pentax SMC DA* 50-135/ F2,8ED [IF] SDM
-
- Moderátor
To na K20D jde: V menu C- Uživatelské nastavení - 31. Zobrazení citlivosti. Lze nastavit, zda se má zobrazovat citlivost ISO nebo počet zbývajících snímků na kartu. Navíc když je nastaven jiný režim než Priorita citlivosti/Priorita času & clony, stisknem tlačítka OK se zobrazí citlivost ISO. Pro změnu citlivosti otočit předním e-kolečkem při stisknutém tlačítku OK. (návod str. 75, 79 a 28 ).p_o píše:A nastaveni ISO bych taky hodil na otocny volic, nebo treti rolovatko a trvale ho ukazovat v hledacku vedle clony a casu, at clovek rovnou vidi co ma nastaveno.
Tomáš
K-1 Mark II, HD DFA 15-30/F2.8 ED SDM WR, HD DFA 24-70/F2.8 ED SDM WR, HD DFA★ 70-200/F2.8 ED DC AW, HD FA 35/F2.0 AL, HD DFA MACRO 100/F2.8 ED AW, AF-540FGZ
K-1 Mark II, HD DFA 15-30/F2.8 ED SDM WR, HD DFA 24-70/F2.8 ED SDM WR, HD DFA★ 70-200/F2.8 ED DC AW, HD FA 35/F2.0 AL, HD DFA MACRO 100/F2.8 ED AW, AF-540FGZ
TomášFencl píše:To na K20D jde: V menu C- Uživatelské nastavení - 31. Zobrazení citlivosti. Lze nastavit, zda se má zobrazovat citlivost ISO nebo počet zbývajících snímků na kartu. Navíc když je nastaven jiný režim než Priorita citlivosti/Priorita času & clony, stisknem tlačítka OK se zobrazí citlivost ISO. Pro změnu citlivosti otočit předním e-kolečkem při stisknutém tlačítku OK. (návod str. 75, 79 a 28 ).p_o píše:A nastaveni ISO bych taky hodil na otocny volic, nebo treti rolovatko a trvale ho ukazovat v hledacku vedle clony a casu, at clovek rovnou vidi co ma nastaveno.

A tak to dopada, ze dalsi tlacitka a kolecka chcou nejvice ti co nedokazi poradne vyuzit ani ty dva puvodni:)
Pentax K20D,
Mě by se třeba hrozně líbilo, aby šla nastavit clona v těle i pro M a M42 objektivy. Jako ve smyslu, že si to nastavím na clonovém kroužku a pak, že mi to umožní i v těle. Jednak by se to projevilo v EXIFu a jednak by s tím pak snad šlo slušně používat blesky.
K-5, pár moderních objektivů a sklárna starších
Na K10D se to na tom displeji taky zobrazuje, ale v zavislosti na rezimu se to s trida s pctem fotek a nekdy me to vydesi, kdyz je pocet fotek deliteny 100 a ja vim ze jsem nastavoval jine ISO. A to ze jde menit koleckem pres OK pouzivam, ale nemam moc rad dvojhmaty, hlavne kdyz clobek foti na vysku, kroti koleckama na gripu a asi mam moc kratky palec, z gripu na OK nedosahnu. Takze jem mel nastaveno v menu ze pri AV nebo TV je to plonkovy kolecko pouzity na ISO, ale pozdeji jsem tam vratil korekci EV, protoze ISO je dostupne pres OK a korekce jinak rozumne ovladat nejde. Zkratka by me ergonomicky vyhovovalo bud treti kolecko + trvala informace o ISO v hledacku, nebo mechanicky volic. Ale nestezuju si, K10D mi ovladanim vyhovuje, to jen kdyz si tady vybirate co byste chteli zlepsit nebo zmenit, tak jsem si taky prihodil.