Pentax na míru

Vlákna, která ztratila v průběhu času význam, nebo se stala neaktuálními.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Tomáš Fafek
V.I.P člen
V.I.P člen

Pentax na míru

Příspěvek od Tomáš Fafek » 13 bře 2009, 07:22

Na odlehčení od vášnivých technických diskusí.
Napadlo mě - zkusme si představit situaci,že bychom si objednali u výrobce na zakázku jen to co využíváme a využijeme na seriově vyráběných modelech Px. V hospodě si také nedáme celý jídelní lístek.../nadsázka/ , ale sestavíme si to své /kuchařem omezené/ menu, někde je to již možné /třeba svíčková s bramborem a sázeným vejcem/.Co bychom kdo mohli postrádat ze stávající standartní nabídky funkcí DSLR?
Individuální objednávka na míru.
Utopie nebo blízká budoucnost?
Třeba já by jsem 100% postrádal interní blesk a některé další vnitřní funkce.Mohl by se tím zvýšit výkon a omezit poruchovost.
K10D + D-BG2,DA 14mm f/2.8 ED (IF),FA 50mm f/1.4,DA*16-50 f/2.8 ED AL [IF] SDM,DA*50-135 f/2.8 ED [IF] SDM,Hoya,Cokin,Mac,Eizo.

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

ypres.bass
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ypres.bass » 13 bře 2009, 09:39

já bych třeba oželel:
tlačítko RAW
šum
profily (krajina, sport a podobně) - mě by úplně stačilo M/Av/Tv

Jan Hrubý
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jan Hrubý » 13 bře 2009, 10:07

Foťák na míru? Vpodstatě by to mohlo umět to, co 645Nii a mít výměnná záda. A nebo něco jako Bronica ETR-Si akorát s Pentax bajonetem a normální závěrkou, maximálně manuální záležitost (s klikou bez motoru a bez AF).

Hřebem by mohl být manuální přístroj 645 s výměnnými zády a hledáčkem (světlíkem), který by umožňoval shift a tilt ve všech směrech a nasazovala by se skla Pentax 67.

Jsem nenapravitelný snílek...

p_o
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od p_o » 13 bře 2009, 10:40

ypres.bass píše:já bych třeba oželel:
tlačítko RAW
šum
profily (krajina, sport a podobně) - mě by úplně stačilo M/Av/Tv
Me se jeste hodi USER rezim, kde mam prednastavene 2s zpozdeni - predsklopeni zrcatka - to pouzivam na stativu.
A pak bud jeste nejaky 2 dalsi user rezimy (pro ryzna prednastaveni rezimu blesku).
A nebo jeste lepe misto tech useru mechanicky prepinace rezimu zaverky (rovnou, zpozdeni 2 s , zp. 12 s) a volic rezimu blesku.
Jakmile se to nastavuje v meni a neni to nastaveni videt na prvni pohled, tak se pak divim, proc to nefoti hned ale az za 2 s.
A nastaveni ISO bych taky hodil na otocny volic, nebo treti rolovatko a trvale ho ukazovat v hledacku vedle clony a casu, at clovek rovnou vidi co ma nastaveno.

A nejvic by se mi libil ctvercovy cip - i kdyz ma clovek grip, tak to otaceni je opruz a na stativu se po vyklopeni na vysku zmeni tezite a zmensi stabilita a hlavne pri makru se zmeni poloha osy objektivu.
V hledacku by pak mohl byt jen naznaceny svisly a vodorovny format na matnici.
A asi bych ho mechanicky koncipoval defaultne na svislo, aby byl hledacek vlevo - kdyz je nahore, tak si clovek mastnym nosem zapatlava displej :-) Kdyby byl hledacek u leveho kraje, nos zustane mimo fotak :-)

Kajfik
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Kajfik » 13 bře 2009, 12:44

p_o píše: A nastaveni ISO bych taky hodil na otocny volic, nebo treti rolovatko a trvale ho ukazovat v hledacku vedle clony a casu, at clovek rovnou vidi co ma nastaveno.
Vzdyt ja to tak mam... Teda pokud clovek ozeli to ze v hledacku nevidi zbyvajici pocet snimku..(ackoliv kdyz ho to zajima staci stisknout ok)

Je to naprosto ok a lepsi nez mit na fotaku 14 kolecek... to by byl teprv blazinec nez by to clovek zkontroloval....
Pentax K20D,
Pentax SMC DA* 50-135/ F2,8ED [IF] SDM

TomášFencl
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od TomášFencl » 13 bře 2009, 12:57

p_o píše:A nastaveni ISO bych taky hodil na otocny volic, nebo treti rolovatko a trvale ho ukazovat v hledacku vedle clony a casu, at clovek rovnou vidi co ma nastaveno.
To na K20D jde: V menu C- Uživatelské nastavení - 31. Zobrazení citlivosti. Lze nastavit, zda se má zobrazovat citlivost ISO nebo počet zbývajících snímků na kartu. Navíc když je nastaven jiný režim než Priorita citlivosti/Priorita času & clony, stisknem tlačítka OK se zobrazí citlivost ISO. Pro změnu citlivosti otočit předním e-kolečkem při stisknutém tlačítku OK. (návod str. 75, 79 a 28 ).
Tomáš
K-1 Mark II, HD DFA 15-30/F2.8 ED SDM WR, HD DFA 24-70/F2.8 ED SDM WR, HD DFA★ 70-200/F2.8 ED DC AW, HD FA 35/F2.0 AL, HD DFA MACRO 100/F2.8 ED AW, AF-540FGZ

Kajfik
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Kajfik » 13 bře 2009, 13:02

TomášFencl píše:
p_o píše:A nastaveni ISO bych taky hodil na otocny volic, nebo treti rolovatko a trvale ho ukazovat v hledacku vedle clony a casu, at clovek rovnou vidi co ma nastaveno.
To na K20D jde: V menu C- Uživatelské nastavení - 31. Zobrazení citlivosti. Lze nastavit, zda se má zobrazovat citlivost ISO nebo počet zbývajících snímků na kartu. Navíc když je nastaven jiný režim než Priorita citlivosti/Priorita času & clony, stisknem tlačítka OK se zobrazí citlivost ISO. Pro změnu citlivosti otočit předním e-kolečkem při stisknutém tlačítku OK. (návod str. 75, 79 a 28 ).

:) :) :)
A tak to dopada, ze dalsi tlacitka a kolecka chcou nejvice ti co nedokazi poradne vyuzit ani ty dva puvodni:)
Pentax K20D,
Pentax SMC DA* 50-135/ F2,8ED [IF] SDM

atiratha
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od atiratha » 13 bře 2009, 15:41

Mě by se třeba hrozně líbilo, aby šla nastavit clona v těle i pro M a M42 objektivy. Jako ve smyslu, že si to nastavím na clonovém kroužku a pak, že mi to umožní i v těle. Jednak by se to projevilo v EXIFu a jednak by s tím pak snad šlo slušně používat blesky.
K-5, pár moderních objektivů a sklárna starších

p_o
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od p_o » 13 bře 2009, 17:32

Na K10D se to na tom displeji taky zobrazuje, ale v zavislosti na rezimu se to s trida s pctem fotek a nekdy me to vydesi, kdyz je pocet fotek deliteny 100 a ja vim ze jsem nastavoval jine ISO. A to ze jde menit koleckem pres OK pouzivam, ale nemam moc rad dvojhmaty, hlavne kdyz clobek foti na vysku, kroti koleckama na gripu a asi mam moc kratky palec, z gripu na OK nedosahnu. Takze jem mel nastaveno v menu ze pri AV nebo TV je to plonkovy kolecko pouzity na ISO, ale pozdeji jsem tam vratil korekci EV, protoze ISO je dostupne pres OK a korekce jinak rozumne ovladat nejde. Zkratka by me ergonomicky vyhovovalo bud treti kolecko + trvala informace o ISO v hledacku, nebo mechanicky volic. Ale nestezuju si, K10D mi ovladanim vyhovuje, to jen kdyz si tady vybirate co byste chteli zlepsit nebo zmenit, tak jsem si taky prihodil.

Odpovědět

Zpět na „Archivní vlákna“