Ahoj,
chtěl bych se vás zeptat, kde v Česku se dají fotit zvířata, která se moc často nepotkávají - ať už jde o lesní zvířátka, nebo jiná. Napadlo mě třeba České Švýcarsko NP, nebo KRNAP a nebo si udělat výlet do Tater... Určitě mnozí z vás mají nějaká svá vytipovaná místa, kde rádi fotíte třeba sovy, srnky, veverky atd. atd. Ale nemusí se jednat jen o lesní zvěř, mohou to být i různí (nelesní) ptáci atd. Prostě bych chtěl tímto nám všem vzájemně rozšířit fotografický oblasti, kde a co rádi fotíme. Další tip může být voda - nějaký obzvlášť pěkný potoky, vodopády, jezera. No, naložte s tímto téma jak sami uvážíte. Už se moc těším na vaše tipy...
Kde v Čechách fotit?
Moderátor: Moderátoři
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Nikdy nevíš kde na co narazíš a za jakého počasí a dalších okolností.
Takže se dá říct že skoro všude. Ale určitě je dobré České Švýcarsko, Beskydy, Jeseníky,atd.
Hodně štěstí.
Takže se dá říct že skoro všude. Ale určitě je dobré České Švýcarsko, Beskydy, Jeseníky,atd.
Hodně štěstí.
Pentax K-5 + grip, SMC DA 18-55 mm f/3,5-5,6 AL II, Tamron 28-75mm f/2,8, Sigma 70-200 f/2,8 HSM II, Tokina 35-300mm f/4,5-6,7, Pentax AF 540fgz, Rad. Odpal. Blesků, Think Tank Belt System
http://lukaskabon.cz
http://lukaskabon.cz
No, strucne k ptakum: nejvic jich vzdycky najdes u vody. Ted na podzim je idealni cas pri vylovech rybniku, kdy se na vypustenych dnech rybniku shromazduji neuveritelna hejna ruznych ptaku, s ohledem na foceni jsou asi nejvhodnejsi volavky (jsou dostatecne velke a aj fotogenicke), objevuji se ale i pekni velci dravci (orli, orlovci...). Pokud bys mel solidni objektiv a trochu stesti, tak jsou pekni i bahnaci (lec jsou mali). V zime jsou pak pravym pokladem nezamrzle useky velkych rek (napr. Vltava v Praze apod.). Zde se objevuje nepreberne mnozstvi severskeho vodniho ptactva (hoholi, morcaci, potaplice). No a na jare a v lete jsou nejlepsi opet rybniky, kde toho hnizdi opravdu dost, zajimave jsou hlavne ruzne hnizdni kolonie (volavky, capi, kormorani...) - pomuze treba atlas hnizdniho rozsireni. Jinak u tech rybniku je treba vybirat predevsim ty udrzovane, tj. s mensimi rozlohami rakosin. Jinak clovek riskuje, ze krome rakosi neuvidi a nevyfoti nic (pri planovani cesty je dobre si prohlidnout letecke mapy). Co se tyce rybnikarskych oblasti, tak hlavni jsou asi jihoceske panve, Ceskolipsko, Pardubicko, Nove Mlyny...
Ber toto prosim jen jako komentar amaterskeho ornitologa, s ohledem na chybejici vybaveni a cas se foceni ptaku nevenuji, takze blizsi info asi nedam.
Ber toto prosim jen jako komentar amaterskeho ornitologa, s ohledem na chybejici vybaveni a cas se foceni ptaku nevenuji, takze blizsi info asi nedam.
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Já mám právě nově Sigmu 70-200 HSM II, takže se chci teď focením různých zvířat zabývat víc, než kdy předtím. Nicméně, co mi chybí, je pořádný blesk, který by měl dosah mých vysněných 10m, protože ke zvířatům se moc blízko člověk nedostane - utečou, ulítnou. Nevím, jestli by mi na toto stačil Metz 48 nebo sáhnout po verzi 58 nebo třeba i jiný značce, ale abych se vešel finančně kolem těch 6kkč. BTW: nebude kužel světla vycházejícího z blesku dělat stín od objektivu, když bude klasicky na sáňkách těla? Objektiv má na délku 200mm. Jinak, moc vám děkuji za vaše tipy, který jsou pro mne skutečně přínosem a vážím si jich.