Moderátor: Moderátoři
jo to jsem taky neumel a 2 roky jsem fotil do jpg. Chyba!!!! Pak jak jsem zjistil co vsechno z toho jde vytahnout tak uz na to nedopustim. Bylo to i tim ze jsem mel slaby pocitac a komp nezvladal LR2.aes píše:Je to urcite ruhanie sa, ale ja som stale nedosiel na chut RAWu. Nevidim z neho taky vystup, aby ta stata casu pri jeho konverzii stala za to. A ked chcem editovat, tak to iste si mozem dovolit aj s jpegom.
Jasně, ale stejně mi to přijde jako oškubanej zjednodušenej levnější PS + lepší správa souborů a vymakanější exporty (i když je to samozřejmě relativní... protože makra v PS umí udělat úplně cokoliv, včetně tvorby web galerií, exportu s tagováním, ale i hodně pokročilé věci jako export do flash atd. - nicméně určitě to bude pro začátečníka asi složitější).fjo píše:Adobe myslím se zaváděním PS CS3 dával balíček s LR...
no, je to o tom, že CameraRAW je podstatě jádro LR... ale LR má okolo toho jádra vystavěné další komfortní záležitosti jako filtry defaultní, uživatelské či speciální (např. přechod, který umí regulovat různé parametry - sytost, jas, expozici, clarity (teď si nevybavím CZ výraz) atd.), umí jednoduché retuše... ale nabízí příjemné ovládání "aktivních nástrojů"... v liště aktivuje například sytost a myší pak najedeme na konkrétní místo na fotografii a právě tu barvu, na které stojí kurzor, regulujeme.. a tak to s většinou nástrojů a nastavení v LR... samozřejmě luxusní katalogizace, tagování, úprava exifu, "výroba" různých druhů předváděček, export galerie pro web, tisk...
...co je ale hodně příjemné je to, že po celou dobu úprav LR nešahá na originál soubor, ale jen zobrazuje úpravy na něm... až při exportu teprve vyrobí duplikát, na kterém implementuje požadované změny... takže originál vždy zůstane v původní podobě.
rozdílů je více, kdyby ne, nevycházely by o LR tučné publikace... ale chápu, že ne všichni využijí vše, co LR nabízí... je to spíše o tom, najít si chvíli, prokousat se začatkem, seznámit s e pak zjistit, zda způsob práce, ovládání.. prostě logika, jak je LR (a i konkurenční Apple Aperture) postaven...