Makro objektiv: Kratke alebo dlhe ohnisko

Vlákna, která ztratila v průběhu času význam, nebo se stala neaktuálními.

Moderátor: Moderátoři

ks_1
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od ks_1 » 28 kvě 2008, 12:40

DjLuke9 píše:
ks_1 píše:Já Sigmu 70/2.8 mám.
..
A co ta sigma 105? Nebola by teda lepsia ako makro objektiv?
Makro a a lepší/horší je příliš obecnej pojem.. Někdo říká makro fotce květinky 5cm velké a někdo záběru očí mouchy co má 2mm. Teď je otázka co budeš fotit ty? Podle toho si rozhodni ohniskovou vzdálenost. Čistý makroobjektivy mají zvětšení 1:1. Uvádí se u nich minimální zaostřovací vzdálenost. Toto je při 1:1 vzdálenost čipu (ne přední čočky!!!) od foceného objektu. Nadruhou stranu čím delší ohnisko, tím je větší problém to udržet. Přečti si pěknou recenzi od elho_cida na Sigmu 180mm http://pentaxfriends.eu/modules.php?nam ... =sigma+180

Pokud nenarazíš na vadnej kus, tak by mělo jít o srovnatelný objektivy.

Když jsem v závěru řekl, že bych dneska na tvým místě šel do stovky pentaxu, tak to bylo spíš pro ostatní drobnosti, jak kvalitu zobrazení.
Měl jsem možnost si s ním jedno odpolede hrát a je to prostě prostě kousek co by se mi do brašničky akorát hodil :D - lehkej, malej, skladnej, s malým filtrem (49).

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

DjLuke9
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DjLuke9 » 28 kvě 2008, 20:18

TAk teda ten cenovy rozdiel neni az taky brutalny takze asi zvolim tu stovku pentax:)

jasanek
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jasanek » 29 kvě 2008, 15:04

Nejlepsi je zajit nekam, kde maji jak pentax, tak sigmu nebo tamron. Myslim, ze u Skody v Praze bys je klidne mohl porovnat, co se tyce velikosti, vzhledu, ovladani a zpracovani, funkcne asi ne, protoze na pentax bajonet asi nebude sigma ani tamron skladem.
Jinak potvrzuju slova, ze pentax je skladny a lehky. Zpracovani by mozna mohlo byt o fous lepsi, na prvni pohled nepusobi nijak "luxusne". Ostreni na makro (brouci, motyli a podobna havet) jedine rucne, na ostatni moc nepouzivam, tak nemuzu posoudit. I 100mm je nekdy dost dlouhych - se vzhledem k nutnosti dostatecne hloubky ostrosti musi nekdy vic priclonit a tak se dost tezko udrzi v ruce, musi byt opravdu slunecno nebo prisvetlit bleskem.
Chybu ale neudelas se zadnym z uvadenych typu, kvalitni vzhledem k cene jsou vsechny.
Pentax K-3, K-S2 + P DA 18-55 II; P DA 12-24; P DA 20-40; P DA* 60-250; P DA 35/2,4; P DA* 55; P D-FA 100 Macro; P DA* 200/2,8;

DjLuke9
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DjLuke9 » 30 kvě 2008, 21:48

este sa chcem spytat je vazne dobra volba kupit objektiv ktory ma sluzit hlavne ako makroobjektiv dlhe ohnisko teda ten Pentax 100?

vkramar
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vkramar » 31 kvě 2008, 07:48

DjLuke9 píše:este sa chcem spytat je vazne dobra volba kupit objektiv ktory ma sluzit hlavne ako makroobjektiv dlhe ohnisko teda ten Pentax 100?
Rozhodně. 50 mm je tak maximálně na kytičky a to ještě z předpokladu, že máš možnost se přiblížit na několik málo centimetrů (skoro by se to už vyplatilo měřit v milimetrech). Jestli potřebuješ zachovat přiměřenou vzdálenost, je delší ohnisko nezbytný.

DjLuke9
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DjLuke9 » 31 kvě 2008, 12:57

Myslel som si to lebo hmyz aj ten neplachy:) sa neda z takej blyzky fotit rastliny ok ale nieco zve eee. PReto som volil aj to dlhe ohnisko...
I ked s ato musi z dalej fotit je to len sila zvyku a uz som si zvykol u mojho teel:)
Takze po zvazeni vstekych vasich rad som sa nakoniec rozhodol pre ten PENTAX SMC D–FA 100/2,8 MACRO
Ze vraj je to najlepsi aj do buducnosti podla vas a ze ked to chcem na kvalitu a na dlhsie ze mam ist do neho:) Davam na vas:)

jasanek
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jasanek » 02 čer 2008, 09:17

100mm je asi idealni stred. Pri zvetseni 1:1 je clovek i tak dost blizko objektu, takze plaseni se nekdy kona i tak.
O vikendu jsem byl na svatbe, takze jsem zkousel i portrety, autofokus funguje bez problemu, spolehlive a relativne rychle, jen uz je tech 100mm prece jen trochu dlouhych.
Jak uz bylo zminovano nekolikrat, vsechny macro objektivy (pentax, sigma, tamron, tokina) jsou kvalitni, takze chybu neudelas se zadnou znackou.
Pentax K-3, K-S2 + P DA 18-55 II; P DA 12-24; P DA 20-40; P DA* 60-250; P DA 35/2,4; P DA* 55; P D-FA 100 Macro; P DA* 200/2,8;

DjLuke9
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DjLuke9 » 02 čer 2008, 14:59

ako potretovy objektov ho urcite nebudem kupovat a kedze vsetci hovorite ze ten Pentax je super ako makroobjektiv tak idem do neho:)

Odpovědět

Zpět na „Archivní vlákna“