Nj... jenže je velkou otázkou (třeba zrovna v případě Sony a Nikonu) jak dalece to je opravdu "prodělek" a jak dalece je to spíš investice do budoucna.
Dnes možná prodělávají, ale zároveň taky nepřicházejí o své zákazníky, které jim v budoucnu budou generovat zisk. A v boomu po krizi budou mít také hotový vývoj nových a odzkoušených technologií pro své lowend modely.
Pentax možná těží ze svých zákazníků... ale za jakou cenu? Kolik lidí za uplynulý týden ohlásilo jen u nás na fóru přestup jinam a rozprodej výbavy? Žádný z nich se na Pentax už nikdy nevrátí a udělá Pentaxu antireklamu, která ovlivní desítky lidí.
Ty prodělečné high-end produkty nejsou nic jiného než vývoj a jeho testování. Dnešní D300 je obšlehlá D2X a půjde to tak i dále. A bez vývoje není ani budoucnost. Je tedy hrozně pěkné, že Hoya ždíme Pentax do zisku i v tuhle dobu... ale je to za hodně vysokou cenu. Zejména ztráty těch skalních a minimálně nasrání nejskalnějších (jako jsem já). Já vim, že Ty jsi fanatický zastánce značky

. ALe přece musíš sám cítit, že všechno není tak, jak má být. Třeba cenovou politiku skel jsme měli už v jiném vlákně, proč jí připomínat.