No pridám aj ja trochu do Mlyna.
Kooperácia Samsung bude pokračovať, ale myslím že Samsung už do vývoja DSLR neinvestuje veľa. Má v licencii výborné sklá od pentaxu, takže nemusí riešiť vývoj nových ale len preberá Pentaxácke, ktoré vyrobí trochu menej kvalitne ale sám lepšie nemá. Keď sklo tak Pentax, keď foťák, tak môže byť aj Samsung. Má aj telo od Pentaxu, takže stačí vymeniť vnútro a zlepšiť pár funkcií a GX-30 je na svete. Buď len zdokonalí svoj súčasný chip (čo sa týka Mpix tak to bohato stačí) a zníži hladinu šumu a pridá vyššie ISO, zdokonali AF, pridá video, zmysluplné liveview a ešte lepší algoritmus a je to.
Ale SAMSUNG všetky prostriedky vloží do hybridu a keďže sa na tomto vývoji Pentax nepodieľa, prečo by mal propagovať Pentax bajonet? Vytvorí si vlastný a pomocou adaptéra môžete používať aj Pentax sklá. Éra hybridov iba začína a aj keď to nerád vidím, myslím, že to bude hlavná oblasť, kde sa budú točiť predaje vo veľkom. Zrkadlovky ostanú pre fotografovov, ktorí si pamätajú a skúsili fotenie aj na film, ale hybridné riešenie bude dostatočné pre komerčnú populáciu. Kvalitné sklo + rovnako veľký chip = výsledná kvalita bude na nerozoznanie od DSLR. Keby som si zrátal koľko bude stáť vývoj DSLR a koľko hybridu a pozrel si návratnosť investície, tak by som sa rozhodol v prospech toho čo je ziskové. Bohužiaľ v myslení investora to vyjde na DSLR.
Čo sa týka Pentaxu, tak ten už vlastne nemá čo ponúknuť tomuto partnerstvu. Telo odovzdal, sklá tiež, tak na čo zotrvávať v partnerstve, ktoré už veľa neprinesie. Nerád to vidím takto čierne, ale proste ma rozumnejšie nič nenapadá. K10D bol a stále je excelentný stroj. Ale kto si kúpi nový Pentax keď firma nemá čo nové ponúknuť a pomaly sa uberá do zabudnutia. Veď všetci sa snažia rozšíriť ponuku, len pentax ju zoštíhľuje. K200D končí už aj v Európe a s dvoma modelmi Km a K20D sa to nedá. A ak má byť štvorcový chip náhradou Full framu, tak to by bol pre mňa ako zástancu Pentaxu skôr výsmech do tváre. Možno to skončí ako s FUJI. Jedine vlastne telo a v nom licencovaný chip.
PS: Len by ma zaujímalo ako by to bolo keby Pentax nevyvíjal chip ale dal by si licencovať napríklad Nikonacky chip, či by to až tak navýšilo cenu. Chipy rovnake ale telá, sklá a všetko ostatné odlišné. Sa mi zdá že vývoj senzora je najdrahši. Ale keby bola K30D so senzorom napríklad z Canonu 50D alebo z D300 od Nikona, tak by mi to vobec nevadilo, pokial by som dostal moznost aj nadalej vyuzivat perfektne skla od Pentaxu ako aj dalsie výhody a napady ktore doteraz Pentax priniesol