K-7 review

Vlákna, která ztratila v průběhu času význam, nebo se stala neaktuálními.

Moderátor: Moderátoři

Zamčeno
strecha
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od strecha » 12 pro 2009, 21:03

Samozrejme jak je videt z vysledku ruznych testu, tak urcite nema vliv samotny cip, ale spis jeho "naladeni" a "sladeni" cip + A/D prevodniky + procesor + take chlazeni cipu (podstatny vliv na sum)...vse pak ma celkovy dopad na konecnou fotografii!
Jinak RAW je urcite vysledkem prevodniku, ktery musi upravit ty surova data z cipu, protoze by jinak s nima neslo pracovat ;)
Ale pokud se jedna o objektiv, tak myslim ze urcity vliv na vysledek ma, protoze je to urcita bariera v pruchodu svetla a kazdy ma jinou propustnost a prenos kontrastu...navic nektere maji urcity barevny posun (potlaci urcite vlnove delky)...nerikam ze je to vyrazny faktor, ale pokud se zde vetsina vysledku lisi v radech procent, pak je nutne uvazit i tento faktor...
K10D + grip; smc DA 18-55mm; smc F 50/1,7; smc DA 18-250 mm; Sigma 24-135 mm F2.8-4.5 IF;smc FA 100 mm f/3.5 Macro; Samyang 8mm f/3,5 IF; velbon sherpa 750N; metz 58

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 12 pro 2009, 23:19

Když udělám ten navrhovaný test s nasvícenou zdí, tak tím udělám jen "laboratorní" test odtržený od reality. Věřím, že v DxO takové testy dělají - a jistě poctivě.
Problém je ale v tom, jak to vypadá v praxi. V praxi člověk většinou nefotí černobílou zeď, ale potřebuje dynamický rozsah na barevné objekty, jako okvětní lístky, obloha a lidské obličeje. Problém při vytahování extra DR z rawu je ten, že dochází ke ztrátě informací v některém barevném kanále dřív než v druhém. Tam z mojí zkušenosti 30D můj foťák překoná, dokáže vytáhnout ze světel barevně správné údaje, zatímco s K10D to jde jen těžko.

Podobné je to i v případě šumu. Poměrně velký šum nemusí rušit, dokud je rovnoměrný. Jakmile se objeví pruhy, velké fleky, nebo hotspoty, tak je zle. Jestli má K-7 šum rovnoměrnější, tak to DxO mark nezměří. Jdou jen po číslech.

Takže jo, asi testují poctivě, ale je to k ničemu, protože nezohledňují to, co je opravdu důležité. Je to jako testovat portrétní objektiv na ostrost v rohu při úplném odclonění a nehledět na bokeh. Testuje se to snadno a snadno se to porovnává, ale výsledné porovnání je nepodstatné.

Jinak co píše strecha je pravda - pokud mají rozštelovaný objektiv, na kterém jim nesedí clonové číslo, tak mají celé měření mimo.

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 12 pro 2009, 23:53

elho_cid:

Dobrá... takže v podstatě podle Tebe neni žádné laboratorní měření čipu vůbec technicky možné. Fajn...

Takhle... já říkám neustále, že nějaké laboratorní testy nemůžou (a u mě rozhodně nejsou) být hlavním faktorem, který ovlivňuje rozhodování a hodnocení produktu. Vždycky je důležitější subjektivní vnímání konkrétního fotografa.

Nicméně určité doplňující vodítko to je... a zrovna v případě DxO s ním musím souhlasit. Vysvětluješ proč jejich "lowISO" test nefunguje spolehlivě... ale já si prostě nemůžu pomoci, ale moje oči to vidí stejně jako ten test.

Když se podíváš na srovnání srovnatelného... tak vede v lowISO D90, které má šum zvládnutý dle mého názoru opravdu velice dobře. Sice trochu šumí, ale ten šum je perfektně kontrolovanej a zvládnutej. Ani na fotce s ISO okolo 3200 nepůsobí vůbec rušivě. Přesně to o čem píšeš, že to jejich test nemůže ohodnotit... jenže ten foťák v kategorii suveréně vede.

Zvládnutí šumu na K7 se mi zdá subjektivně horší (z testovacích snímků) než na K20D. Stojim si za tim. Pro mě osobně to neni žádný problém, protože fotim prakticky výhradně na ISO 100, ale pro někoho by mohl.

A hle... i tady to DxO vychází.

S porovnáním 30D vs K10D se asi neshodneme... já to vidim jinak. Třeba mam lepší kus K10D nebo Ty lepší 30D. Nebudu se hádat, ale stejně pokaždé když budu fotit DR náročnou scénu a nebudu mít po ruce žádný FF, vytáhnu raději K10D než 30D či 40D. Vim, že z té fotky vytáhnu prostě více dat na místech, kde bych z Canonu už nic nevytáhl nebo to bylo totálně zkreslené. Taky je otázka v čem vyvoláváš... jestli v nějakém Canon softu, kde třeba má své modely lépe zvládlé. Já používám u všeho CS4.

Ale jsem rád, že alespoň jednou se spolu hádáme o tom, že je Pentax u nějakého modelu v něčem lepší než Canon. Většinou jsou naše "hádky" opačné :o).

Co se týká objektivu... souhlasim se Strechou, že přenos kontrastu a barevný posun může trochu ovlivnit tu "barevnostní" složku testu. Nicméně... v téhle jediné je Pentax většinou nadprůměrný až průměrný a sklízí nějaké body (třeba mají špatné skla u Canonu?:).

DR ani lowISO to rozhodně ovlivnit NEmůže. Pokud nesedí clonové číslo, na výsledku testu DR to nic nemůže měnit. Stejně tak lowIso.

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 13 pro 2009, 00:03

Kolegové z práce mají D90 a D300, ale asi je ukecávat nebudu, aby se mnou měřili šum a DR, neviděli by v tom smysl a popravdě já asi taky ne. Ale porovnání K10, K20 a K-7 asi má smysl, shodou okolností kámoš všechny tři má a testování se nebrání. Tak s ním o tom hodím řeč.

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 13 pro 2009, 00:11

elho_cid píše:Kolegové z práce mají D90 a D300, ale asi je ukecávat nebudu, aby se mnou měřili šum a DR, neviděli by v tom smysl a popravdě já asi taky ne. Ale porovnání K10, K20 a K-7 asi má smysl, shodou okolností kámoš všechny tři má a testování se nebrání. Tak s ním o tom hodím řeč.
To můžeš... K7 jsem ještě delší dobu v ruce neměl (a pokud si jí nekoupim, tak jí do ruky asi jen tak nedostanu).

Nicméně podle netových testů (fotek) mi šum přijde méně zvládnutý než u K20D.

Ale víc mě zajímá spíš ten DR. ... i na dprw psali, že K7 má nižší dynamický rozsah než K20D a "konkurence".

Co se týká srovnávání D90 a D300. Taky v tom nevidím smysl... až přijde na DxO K-x, skoro bych si tipnul, že dosáhne velmi podobných výsledků jako D90 (dle ukázkových fotek) a K7 nechá obrazově za sebou.

uray
V.I.P člen
V.I.P člen

testy

Příspěvek od uray » 13 pro 2009, 00:17

trocha ironie....

koupil jsem si nové tělo, sem s ním moc spokojen, fotky jsou padádní, připomíná mi to kydž jsem přešel z nekvalitního filmu za profi značkový, parádní krásné podání barev, fotky vypadaly lépe....
a pak si přečtu test a zjistím, že je foťák "ve skutečnosti" nanic. asi ho prodám a koupím si zpět svoje steré tělo, co jsem s radostí prodal :-D :-D :-D

teď vážně... každý podobný test něco prozradí, ale je to jenom něco málo. Kvalita dnešních snímačů/zpracování dat/software vcelku dohání a místy předhání kvalitu "mokrého" focení a to je dobře. Amatéři mají šanci na kvalitní snímky, bez drahého a náročného zkoušení a čekání. Stejně je halvní dojem z focení a z fotek samotných. A ten dojem nebo pocit podle mě ovlivní výsledky testů jen u malého procenta fotografů. Vůbec byhc se tím nevzrušoval. Je mnohem lepší si provést porovnání naživo - půjčit si od známého jiný foťák, udělat na den výměnu třeba s nikoňákem, vyzkoušet různá skla (a pak člověk hned ví, na co má šetřit).

kolista2
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od kolista2 » 13 pro 2009, 00:28

elho-cid: Možná vím proč máš problém s K10D a DR. Musíš to tahat z jasů, když vytáhneš stíny, hned vyleze škaredý šum.
Mám fotku s modelkou a má na čele přepal, bo byla krátká tyč co držela softbox. Z jasů šlo vytáhnout až na malý flíček na čele vše, a malý flíček šel vyretušovat.
Kdybych tahal ze stínu, tak to bude nepoužitelné.

DXO debaty se numůžu účastnit, protože jsem přesvědčený, že pokud to má bajonet na který pasují moje skla, tak s tím bez ohledu na rok výroby udělám perfektní A4 a někdy i A3 fotku. A myslím, že bez ohledu na výsledek jakéhokoli testu se to povede každému na fóru bez nejmenších problému :wink:
těla:K10D+BG2,MZ-3
skla:20/2.8,24/2,35/2,A50/1.7,77/1.8,A135/2.8
zoom skla:Σ15-30/3.5-4.5,DA18-55, Σ24-70/2.8,F100-300/4.5-5.6

ByWondra
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ByWondra » 13 pro 2009, 10:35

snad bych ještě doplnil: zohledňují při porovnání DR funkci D-range? U dpreview to porovnávali snad u K200 a K20, což jim proti situaci bez ní dopomohlo vyrovnat se či i překonat konkurenci. U K-7 to myslím nedělali.

Já sám jsem to zkoušel porovnat s kolegou a C450 - na normální nastavení stejná scéna dopadla podobně (hodnotili jsme jen podpal-přepal), ale když jsem zapnul d-range, měl jsem mnohem méně přepalů při stejných podpalech (porovnávali jsme spíš vod voka RAw v LR)

U DX to asi vůbec neberou v potas co?
K-5, K200; S10-20/4-5.6, T17-50/2.8, S50-150/2.8, Pen540, Metz48 ...
|Fotoreporty|

Pavel41
Významný člen
Významný člen

Re: testy

Příspěvek od Pavel41 » 13 pro 2009, 14:05

[quote="uray"]trocha ironie....

koupil jsem si nové tělo, sem s ním moc spokojen, fotky jsou padádní, připomíná mi to kydž jsem přešel z nekvalitního filmu za profi značkový, parádní krásné podání barev, fotky vypadaly lépe....
a pak si přečtu test a zjistím, že je foťák "ve skutečnosti" nanic. asi ho prodám a koupím si zpět svoje steré tělo, co jsem s radostí prodal :-D :-D :-D ...

Asi se shodneme, že koupě Pentaxu (v našem případě, u jiného dosaď ) je srdeční záležitost. Nějaké testy a reklamní nápady mohou zpestřit, otrávit či pobavit - ale pokud se někdo především na jejich základě rozhoduje, zda koupit či nekoupit K-7, radil bych určitě NEKOUPIT. Zato foťák, koupený jako vítěz několika srovnávacích tabulek mu poskytne skutečnou radost a pocity velice prestižní... bez ohledu na výsledky vlastních fotek.
Tož tak.
:wink:
Pavel

Gallileo
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Gallileo » 14 pro 2009, 13:46

Pavel41 píše:
uray píše:trocha ironie....

a pak si přečtu test a zjistím, že je foťák "ve skutečnosti" nanic. asi ho prodám a koupím si zpět svoje steré tělo, co jsem s radostí prodal :-D :-D :-D ...

Asi se shodneme, že koupě Pentaxu (v našem případě, u jiného dosaď ) je srdeční záležitost. Nějaké testy a reklamní nápady mohou zpestřit, otrávit či pobavit - ale pokud se někdo především na jejich základě rozhoduje, zda koupit či nekoupit K-7, radil bych určitě NEKOUPIT. Zato foťák, koupený jako vítěz několika srovnávacích tabulek mu poskytne skutečnou radost a pocity velice prestižní... bez ohledu na výsledky vlastních fotek.
Tož tak.
Tož tak ... stále se omílají testy - nejde o to jaké jsou až tak ty testy - jde o to co se jimi chce dokázat ... Myslím si že K-7 je velmi dobré tělo, jestli je to jenom mezistupeň před tím co přijde ( a já si myslím že tomu tak bude ) tak proč ne ? I tak - výborný všude - není příliš velký jako podobné fotoaparáty stejné kategorie a obrazový výstup je dost dobrý ..pokud chce někdo najít chyby - najde si je ... ať šum ( neřeším ho - tak kde fotím na vyšší ISO se šum vždy hodí a vypadá nakonec jako zrno ) ať rychlost nebo cokoliv... vždy se chyba najde ... a myslím že kdyby měl Pentax FF tak se zase najdou jedinci kteří budou křičet a upozorňovat že Ti druzí to mají tak a jinak a hlavně asi lépe ne Px ... Myslím že už zde nejde tak o to zda je foťák dobrý nebo ne.. dál se háže kamení a píská ... Pentax je pro mě značka - dlouhodobá tradice fotoaparátů a objektivů ... šeel jsem sice naslepo, ale ujasnil jsem si co chci ... a to co jsem chtěl to mám a to hlavní - focení je radost a já mám radost z focení ... a z K-7 ..
Pentax K-7 a setové objektívy ... zatím ...

Pavel41
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od Pavel41 » 14 pro 2009, 14:08

Gallileo: Jo - jo - jo! Takhle dohromady je to i lépe vysloveno... :!:
(Navzdory tomu, že nás velice rychle utřou nějakým dalším zdrcujícím testem, který bude prokazovat zaostalost K-7 oproti dokonalosti samé, zvané Camera obscura :lol: :lol: )
Naposledy upravil(a) Pavel41 dne 14 pro 2009, 14:13, celkem upraveno 1 x.
Pavel

fjo
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fjo » 14 pro 2009, 14:09

Gallileo píše:
Pavel41 píše:
uray píše:trocha ironie....

Tož tak.
Tož tak ... stále se omílají testy - nejde o to jaké jsou až tak ty testy - jde o to co se jimi chce dokázat ... Myslím si že K-7 je velmi dobré tělo, jestli je to jenom mezistupeň před tím co přijde ( a já si myslím že tomu tak bude ) tak proč ne ? I tak - výborný všude - není příliš velký jako podobné fotoaparáty stejné kategorie a obrazový výstup je dost dobrý ..pokud chce někdo najít chyby - najde si je ... ať šum ( neřeším ho - tak kde fotím na vyšší ISO se šum vždy hodí a vypadá nakonec jako zrno ) ať rychlost nebo cokoliv... vždy se chyba najde ... a myslím že kdyby měl Pentax FF tak se zase najdou jedinci kteří budou křičet a upozorňovat že Ti druzí to mají tak a jinak a hlavně asi lépe ne Px ... Myslím že už zde nejde tak o to zda je foťák dobrý nebo ne.. dál se háže kamení a píská ... Pentax je pro mě značka - dlouhodobá tradice fotoaparátů a objektivů ... šeel jsem sice naslepo, ale ujasnil jsem si co chci ... a to co jsem chtěl to mám a to hlavní - focení je radost a já mám radost z focení ... a z K-7 ..
HOWG!! :-)
Pentax

Pavel41
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od Pavel41 » 14 pro 2009, 14:15

fjo: Hrome, nějak jsem se zamotal - a Ty jsi mne předběh "ve vší stručnosti"...
Pavel

pkleiner
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pkleiner » 15 pro 2009, 12:00

www.pkleiner.com
http://www.pentaxphotogallery.com/petrkleiner

fjo
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele: