Software - organizace fotek
Moderátor: Moderátoři
-
- Nový uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Software - organizace fotek
Chci se zeptat jaký používáte software na organizaci fotek?
Já používám již delší dobu software od google - Picassa, který mne teď právě překvapil, že umí zpracovat i Pentax RAW.
Hlavní přednosti:
+ jednoduché rozhraní
+ Umí automaticky resizovat a zasílat emailem
+ jednoduše ovladatelné základní filtry
+ dají se z něj jednoduše objednat zvětšeniny i v rámci ČR
+ nezasahuje do vlastního souboru obrázku, změny si ukládá do externího souboru
+ umí exportovat HTML galerie
+ dá se z něj uploadovat na web album (bohuzel jen jedno konkretni)
+ umi primo importovat a mazat fotky z SD nebo fotaku
+ zobrazuje histogram
+ umí vypálit autoplay CD/DVD
+ základní funkce (auto vyvazeni bile atd) lze poustet v davkach
+ další ne již tak podstatné funkce - blogger, koláž, screensaver, tisk, slideshow, oznacovani hvezdickama, popisky, geotag pro google maps.
zápory
- chybí pokročilejší funkce
- RAW umí pouze importovat, neumí s ním již řádně pracovat
- neumí zobrazovat jednoduše EXIF
- není podpora pluginů
- někdy mám pocit, že při resize degraduje kvalitu.
souhrn základních funkcí je zde
Dejte také popis na váš oblíbený "photo organiser" pokud možno s linkem na další informace. Pokud uvidím něco lepšího, rád vyzkouším.
Já používám již delší dobu software od google - Picassa, který mne teď právě překvapil, že umí zpracovat i Pentax RAW.
Hlavní přednosti:
+ jednoduché rozhraní
+ Umí automaticky resizovat a zasílat emailem
+ jednoduše ovladatelné základní filtry
+ dají se z něj jednoduše objednat zvětšeniny i v rámci ČR
+ nezasahuje do vlastního souboru obrázku, změny si ukládá do externího souboru
+ umí exportovat HTML galerie
+ dá se z něj uploadovat na web album (bohuzel jen jedno konkretni)
+ umi primo importovat a mazat fotky z SD nebo fotaku
+ zobrazuje histogram
+ umí vypálit autoplay CD/DVD
+ základní funkce (auto vyvazeni bile atd) lze poustet v davkach
+ další ne již tak podstatné funkce - blogger, koláž, screensaver, tisk, slideshow, oznacovani hvezdickama, popisky, geotag pro google maps.
zápory
- chybí pokročilejší funkce
- RAW umí pouze importovat, neumí s ním již řádně pracovat
- neumí zobrazovat jednoduše EXIF
- není podpora pluginů
- někdy mám pocit, že při resize degraduje kvalitu.
souhrn základních funkcí je zde
Dejte také popis na váš oblíbený "photo organiser" pokud možno s linkem na další informace. Pokud uvidím něco lepšího, rád vyzkouším.
Adobe Photoshop Lightroom
Tohle se zas hodnš začíná líbit mě... Adobe Photoshop Lightroom. Umí toho myslím docela dost. Doporučoval ho i lektor na nedávném Setkání fotografů v Praze.
http://www.adobe.com/products/photoshoplightroom/
Myslím, že perspektivně to je vhodnější nastroj než total cmd. Časem bude fotek tolik, že pouze adresářová struktůra nebude stačit, hlavně co se vyhledávání týče... Myslím si, že důvodů proč volit podobný software je hodně.
http://www.adobe.com/products/photoshoplightroom/
Myslím, že perspektivně to je vhodnější nastroj než total cmd. Časem bude fotek tolik, že pouze adresářová struktůra nebude stačit, hlavně co se vyhledávání týče... Myslím si, že důvodů proč volit podobný software je hodně.
-
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Organizace
Používám adresářovou strukturu a systematické ukládání CD s vypálenými fotkami. Dělám to stejně jako s negativy, jen místo negativu je v příslušné obálce CD a indexprint.
Na prohlížení a práci s fotkami v počítači používám ACDSee, jen výjimečně, na to co ACDSee nestačí, Photoshop historické verze 5.5, který jsem kdysi vyhrál.
Na prohlížení a práci s fotkami v počítači používám ACDSee, jen výjimečně, na to co ACDSee nestačí, Photoshop historické verze 5.5, který jsem kdysi vyhrál.
-
- Nový uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Ja mam paint.net což je takovy hodne odlehceny photoshop akorat ze zadarmo
umi vrstvy a vsechny zakladni upravy, screenshot a nejaky kratky pokec mam tady:
http://rammi.cz/archiv/2006/05/29/photo ... -paintnet/
umi vrstvy a vsechny zakladni upravy, screenshot a nejaky kratky pokec mam tady:
http://rammi.cz/archiv/2006/05/29/photo ... -paintnet/
Jsem to nechtěně napsal jako nové téma ups..... tak ještě jednou:
To Maska
Jasně každého věc...
Ale jen aby pak už nebylo trochu pozdě. Mě samotnému by se pak osobně nechtělo třídit 50 000 fotek, hvězdičkovat je a dopisovat klíčová slova...
Jde o to, že teď máš fotky v adresářích třeba po jednotlivých akcích a výletech... ok no problem vše označeno datem a chronologicky setříděno...
Problem zacina v okamziku kdy k tobe prijde kamarad a chce videt tvoje fotky. A ted bud zacnes prochazet 300 adresářů a 50 000 fotek nebo otevřeš složku ve které máš zbytečně nejlepší fotky uložené napodruhé...
Myslím, že mnohem rychlejší pak je nastavit filtr na čtyři a pět hvězdiček...
Nebo jiná situace
Příjde za tebou kamarádka Jana, že nemá žádné fotky z nějaké akce, ať ji nejaké ukážeš. Buď budeš zase znova vyhledávat v adresářích nebo jednoduše zadáš klíčové slovo Jana...
Myslím si, že je to o zvyku, že lidé jsou obecně líní se učit nové věci. Nicméně ve chvíli kdy se něco neučíš efektivně používat a pochopíš výhody, už bys nechtěl nic jiného. Např. spousta lidí ještě stále otvírá desítky oken exploreru něž aby si nainstlovali jeden program a práce na internetu získala styl a přehlednost. Je-li tedy někdo z takových i tady, který navíc stejně jako já nemá rád ten BOOOOM kolem firefoxu, vřele doporučuji MAXTHON. Viz maxthon.cz
Už je to dlouhé tak končím....
To Maska
Jasně každého věc...
Ale jen aby pak už nebylo trochu pozdě. Mě samotnému by se pak osobně nechtělo třídit 50 000 fotek, hvězdičkovat je a dopisovat klíčová slova...
Jde o to, že teď máš fotky v adresářích třeba po jednotlivých akcích a výletech... ok no problem vše označeno datem a chronologicky setříděno...
Problem zacina v okamziku kdy k tobe prijde kamarad a chce videt tvoje fotky. A ted bud zacnes prochazet 300 adresářů a 50 000 fotek nebo otevřeš složku ve které máš zbytečně nejlepší fotky uložené napodruhé...
Myslím, že mnohem rychlejší pak je nastavit filtr na čtyři a pět hvězdiček...
Nebo jiná situace
Příjde za tebou kamarádka Jana, že nemá žádné fotky z nějaké akce, ať ji nejaké ukážeš. Buď budeš zase znova vyhledávat v adresářích nebo jednoduše zadáš klíčové slovo Jana...
Myslím si, že je to o zvyku, že lidé jsou obecně líní se učit nové věci. Nicméně ve chvíli kdy se něco neučíš efektivně používat a pochopíš výhody, už bys nechtěl nic jiného. Např. spousta lidí ještě stále otvírá desítky oken exploreru něž aby si nainstlovali jeden program a práce na internetu získala styl a přehlednost. Je-li tedy někdo z takových i tady, který navíc stejně jako já nemá rád ten BOOOOM kolem firefoxu, vřele doporučuji MAXTHON. Viz maxthon.cz
Už je to dlouhé tak končím....
-
- Nový uživatel
Používám adresářovou strukturu, ale se skřípěním zubů. Chybí mi především klíčová slova a hvězdičky. Nejvíc mi vyhovoval Adobe Photoshop Album, ale ve vezri 2. Tam bylo vše, především pak STROMOVÁ STRUKTURA klíčových slov, použití externího editoru (jakéhokoliv) a ukládání změn do jiného souboru (přidává za původní jméno "_edited").
Zkusil jsem nejrůznější organizátory (např. Zoner a Picasa), ale ani jeden nedosahoval jednoduchosti ovládání Photoshop Album (PSA). ALE: ve verzi PSA 3 přibyl adware a verze 2 měla totální problém při změnách v adresářích (ztracená klíčová slova)... zkusil jsem tedy Adobe Bridge, ale to byl krok vedle. Proto jsem zůstal u adresářové struktury a šanonů s indexprinty a CD. Ale pokaždé skřípu zuby, protože mi fakt chybí možnost filtrovat "Aničku", "Pepičku", "tamtu dovolenou" nebo "moje nejlepší fotky". Picasa je taky špatná, protože neumí stromovou strukturu klíčových slov a jejich správa je blbě udělaná. Ale zase možnost prezentace, tvorba CD s prezentacemi, tisk různých serepetiček a prezentace na webu je absolutně nejlepší. Ale protože mi jde o tu organizaci, Picasa má u mě mínus.
Pokud byste někdo narazil na organizér (nikoli editor), který umí organizovat pomocí klíčových slov (stromová struktura), umí ukládat editované fotky pod podobným jménem a je zadarmo, virtuálně vám budu líbat nohy
Zkusil jsem nejrůznější organizátory (např. Zoner a Picasa), ale ani jeden nedosahoval jednoduchosti ovládání Photoshop Album (PSA). ALE: ve verzi PSA 3 přibyl adware a verze 2 měla totální problém při změnách v adresářích (ztracená klíčová slova)... zkusil jsem tedy Adobe Bridge, ale to byl krok vedle. Proto jsem zůstal u adresářové struktury a šanonů s indexprinty a CD. Ale pokaždé skřípu zuby, protože mi fakt chybí možnost filtrovat "Aničku", "Pepičku", "tamtu dovolenou" nebo "moje nejlepší fotky". Picasa je taky špatná, protože neumí stromovou strukturu klíčových slov a jejich správa je blbě udělaná. Ale zase možnost prezentace, tvorba CD s prezentacemi, tisk různých serepetiček a prezentace na webu je absolutně nejlepší. Ale protože mi jde o tu organizaci, Picasa má u mě mínus.
Pokud byste někdo narazil na organizér (nikoli editor), který umí organizovat pomocí klíčových slov (stromová struktura), umí ukládat editované fotky pod podobným jménem a je zadarmo, virtuálně vám budu líbat nohy
Plech
V posledním Chipu byl nějaký těchto programů, pod heslem "uspořádejte si své digitální vzpomínky" , jen jsem tím včera listoval. Takže si jen pamatuji, ýe první bylo ACDSee 9 photo manager, pak Corel photo album a třetí google picasa 2. dal si nepamatuji většinou jsme ty programy neznal ani podle názvu. Tak kdo se chce inspirovat při výběru...