Software - organizace fotek

Vlákna, která ztratila v průběhu času význam, nebo se stala neaktuálními.

Moderátor: Moderátoři

Používáte software na organizaci fotek?

Ano, jinak si to neumím představit
4
29%
Zatím ne, ale po něčem vhodném se dívám
2
14%
Nic takového nepotřebuji, mám adresářovou strukturu
7
50%
Ne, proste je mam hala bala na disku
1
7%

Celkem hlasů: 14

rammi.cz
Nový uživatel
Nový uživatel
Kontaktovat uživatele:

Software - organizace fotek

Příspěvek od rammi.cz » 05 úno 2007, 18:12

Chci se zeptat jaký používáte software na organizaci fotek?
Já používám již delší dobu software od google - Picassa, který mne teď právě překvapil, že umí zpracovat i Pentax RAW.

Hlavní přednosti:
+ jednoduché rozhraní
+ Umí automaticky resizovat a zasílat emailem
+ jednoduše ovladatelné základní filtry
+ dají se z něj jednoduše objednat zvětšeniny i v rámci ČR
+ nezasahuje do vlastního souboru obrázku, změny si ukládá do externího souboru
+ umí exportovat HTML galerie
+ dá se z něj uploadovat na web album (bohuzel jen jedno konkretni)
+ umi primo importovat a mazat fotky z SD nebo fotaku
+ zobrazuje histogram
+ umí vypálit autoplay CD/DVD
+ základní funkce (auto vyvazeni bile atd) lze poustet v davkach
+ další ne již tak podstatné funkce - blogger, koláž, screensaver, tisk, slideshow, oznacovani hvezdickama, popisky, geotag pro google maps.

zápory
- chybí pokročilejší funkce
- RAW umí pouze importovat, neumí s ním již řádně pracovat
- neumí zobrazovat jednoduše EXIF
- není podpora pluginů
- někdy mám pocit, že při resize degraduje kvalitu.

souhrn základních funkcí je zde

Dejte také popis na váš oblíbený "photo organiser" pokud možno s linkem na další informace. Pokud uvidím něco lepšího, rád vyzkouším.
Fujifilm A202 -> Kodak Z740 -> Pentax K100d + SMC 18-55
Osobní blog Digi reality table tennis

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

peter_01
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od peter_01 » 05 úno 2007, 21:30

Adresářový systém mám starší než se organizační SW začal propagovat(než nastartovala moje tehdejší Min.E203,nebylo co fotit..).
Jen mi chybí něco,co by při stahování z foťáku oddělilo RAWy od .jpg a posílalo každý jinam.

Mike-K
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike-K » 05 úno 2007, 22:04

Vzhledem k tomu, že jsem stejně jako peter_01 odkojený adresářovou strukturou, vystačím v pohodě s ZPS9 a Total Comanderem...

Sydneycan
Nový uživatel
Nový uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sydneycan » 06 úno 2007, 06:24

ja pouzivam adresare a total commnader ultima prime TC-UP..je vyborny len sa s tym treba trosku naucit robit. ti co pamataju norton commander zistia ze to je takmer rovnake + nove vylepsenia.
- Sydneycan

MaSka
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od MaSka » 06 úno 2007, 07:49

Rovnež adresařová systém, nějaký organizační SW nepoužívám.

Kajfik
V.I.P člen
V.I.P člen

Adobe Photoshop Lightroom

Příspěvek od Kajfik » 06 úno 2007, 07:52

Tohle se zas hodnš začíná líbit mě... Adobe Photoshop Lightroom. Umí toho myslím docela dost. Doporučoval ho i lektor na nedávném Setkání fotografů v Praze.
http://www.adobe.com/products/photoshoplightroom/

Myslím, že perspektivně to je vhodnější nastroj než total cmd. Časem bude fotek tolik, že pouze adresářová struktůra nebude stačit, hlavně co se vyhledávání týče... Myslím si, že důvodů proč volit podobný software je hodně.

dubraro
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Organizace

Příspěvek od dubraro » 06 úno 2007, 08:47

Používám adresářovou strukturu a systematické ukládání CD s vypálenými fotkami. Dělám to stejně jako s negativy, jen místo negativu je v příslušné obálce CD a indexprint.
Na prohlížení a práci s fotkami v počítači používám ACDSee, jen výjimečně, na to co ACDSee nestačí, Photoshop historické verze 5.5, který jsem kdysi vyhrál.

MaSka
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od MaSka » 06 úno 2007, 08:48

společnost Adobe mám rád asi jako Microsoft, ale to je osobní....
kolem sebe často slyším, že všichni mají fotošop, ovšem kolik jich je legálních raději nechci vědět, ale to sem lastně taky nepatří

momentálně mi to tak vyhovuje, až pocítím potřebu, třeba na nějaký takový SW přejít, udělám to.

rammi.cz
Nový uživatel
Nový uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rammi.cz » 06 úno 2007, 09:00

Ja mam paint.net což je takovy hodne odlehceny photoshop akorat ze zadarmo ;)
umi vrstvy a vsechny zakladni upravy, screenshot a nejaky kratky pokec mam tady:
http://rammi.cz/archiv/2006/05/29/photo ... -paintnet/

Kajfik
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Kajfik » 06 úno 2007, 22:57

Jsem to nechtěně napsal jako nové téma ups..... tak ještě jednou:

To Maska

Jasně každého věc...

Ale jen aby pak už nebylo trochu pozdě. Mě samotnému by se pak osobně nechtělo třídit 50 000 fotek, hvězdičkovat je a dopisovat klíčová slova...

Jde o to, že teď máš fotky v adresářích třeba po jednotlivých akcích a výletech... ok no problem vše označeno datem a chronologicky setříděno...

Problem zacina v okamziku kdy k tobe prijde kamarad a chce videt tvoje fotky. A ted bud zacnes prochazet 300 adresářů a 50 000 fotek nebo otevřeš složku ve které máš zbytečně nejlepší fotky uložené napodruhé...

Myslím, že mnohem rychlejší pak je nastavit filtr na čtyři a pět hvězdiček...

Nebo jiná situace

Příjde za tebou kamarádka Jana, že nemá žádné fotky z nějaké akce, ať ji nejaké ukážeš. Buď budeš zase znova vyhledávat v adresářích nebo jednoduše zadáš klíčové slovo Jana...

Myslím si, že je to o zvyku, že lidé jsou obecně líní se učit nové věci. Nicméně ve chvíli kdy se něco neučíš efektivně používat a pochopíš výhody, už bys nechtěl nic jiného. Např. spousta lidí ještě stále otvírá desítky oken exploreru něž aby si nainstlovali jeden program a práce na internetu získala styl a přehlednost. Je-li tedy někdo z takových i tady, který navíc stejně jako já nemá rád ten BOOOOM kolem firefoxu, vřele doporučuji MAXTHON. Viz maxthon.cz

Už je to dlouhé tak končím....

rammi.cz
Nový uživatel
Nový uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rammi.cz » 07 úno 2007, 07:46

JJ, ja jsem taky jeste vyrostl na dosu a v Norton commanderu, resp M602. Ale jakmile jsem videl Picassa, tak jsem na nej presel, druha vec je, ze i uvnitr picassa jsou to vlastne porad slozky jen maji pridanou hodnotu.

Zenon Plech
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Zenon Plech » 07 úno 2007, 15:56

Používám adresářovou strukturu, ale se skřípěním zubů. Chybí mi především klíčová slova a hvězdičky. Nejvíc mi vyhovoval Adobe Photoshop Album, ale ve vezri 2. Tam bylo vše, především pak STROMOVÁ STRUKTURA klíčových slov, použití externího editoru (jakéhokoliv) a ukládání změn do jiného souboru (přidává za původní jméno "_edited").
Zkusil jsem nejrůznější organizátory (např. Zoner a Picasa), ale ani jeden nedosahoval jednoduchosti ovládání Photoshop Album (PSA). ALE: ve verzi PSA 3 přibyl adware a verze 2 měla totální problém při změnách v adresářích (ztracená klíčová slova)... zkusil jsem tedy Adobe Bridge, ale to byl krok vedle. Proto jsem zůstal u adresářové struktury a šanonů s indexprinty a CD. Ale pokaždé skřípu zuby, protože mi fakt chybí možnost filtrovat "Aničku", "Pepičku", "tamtu dovolenou" nebo "moje nejlepší fotky". Picasa je taky špatná, protože neumí stromovou strukturu klíčových slov a jejich správa je blbě udělaná. Ale zase možnost prezentace, tvorba CD s prezentacemi, tisk různých serepetiček a prezentace na webu je absolutně nejlepší. Ale protože mi jde o tu organizaci, Picasa má u mě mínus.
Pokud byste někdo narazil na organizér (nikoli editor), který umí organizovat pomocí klíčových slov (stromová struktura), umí ukládat editované fotky pod podobným jménem a je zadarmo, virtuálně vám budu líbat nohy :P
Plech

rammi.cz
Nový uživatel
Nový uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rammi.cz » 08 úno 2007, 13:05

Picasa v posledni verzi jiz umi stromovou strukturu, taky mi vadilo, ze drive neumela.

MaSka
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od MaSka » 08 úno 2007, 13:16

V posledním Chipu byl nějaký těchto programů, pod heslem "uspořádejte si své digitální vzpomínky" , jen jsem tím včera listoval. Takže si jen pamatuji, ýe první bylo ACDSee 9 photo manager, pak Corel photo album a třetí google picasa 2. dal si nepamatuji většinou jsme ty programy neznal ani podle názvu. Tak kdo se chce inspirovat při výběru...

Franki55
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od Franki55 » 08 kvě 2007, 13:27

Nazdar,

používam tiež Picasa, výhoda , že vie po česky, na úpravu fotiek sa mi osvedčil Photo Filtre ktorý tiež "mluví", po úprave uložím späť do Picasa.
Photo Filtre bol na niektorom CD ku DIGIFOTO.

To rammi: Picasa vie aj EXIF ( obrázok, vlastnosti )

Franki

Odpovědět

Zpět na „Archivní vlákna“