Jak měníte objektivy?
Moderátor: Moderátoři
Polepšíme se .Kočouchy raději ne to mám vykloubenou ruku.Nebo jednou kočouchy a jednou studené šňupáky
Naposledy upravil(a) Bulda dne 17 bře 2008, 17:53, celkem upraveno 1 x.
K10D,Pentax ,Tamron 90/2,8,Tamron 17-50/2.8,Sigma 70-200/2.8
Výmenu objektívu si treba nacvičiť. Každý má svoju techniku.Optimálne by bolo mať 3 ruky , ale na to stvoriteľ akosi nemyslel.A asi dobre spravil.
Všeobecne však treba dodržiavať niektoré zásady na ktoré sa dá prísť sedliackým rozumom.:
1/Pripraviť si objektív na výmenu /nehľadať ho až po vybarí povodného/
2/Nájsť si podľa možnosti miesto kde neprší, a nie je zvýšená prašnosť.
Ak sa nedá inak poslúži vačší igelitový sačok vktorom urobíme
výmenu.
3/Krytky naspať na objektív a šup s ním do brašny.
4/Pri výmene držať telo bajonetom dolu./menšia možnosť kontaminácie
vnutra fotoaparatu prachom a vodou/.
5/Skontrolovať okolie, kde sme robili výmenu /hlavne v prírode/.Stalo sa
mi, že mi vypadol náhradný akumulátor a filtre.
Všeobecne však treba dodržiavať niektoré zásady na ktoré sa dá prísť sedliackým rozumom.:
1/Pripraviť si objektív na výmenu /nehľadať ho až po vybarí povodného/
2/Nájsť si podľa možnosti miesto kde neprší, a nie je zvýšená prašnosť.
Ak sa nedá inak poslúži vačší igelitový sačok vktorom urobíme
výmenu.
3/Krytky naspať na objektív a šup s ním do brašny.
4/Pri výmene držať telo bajonetom dolu./menšia možnosť kontaminácie
vnutra fotoaparatu prachom a vodou/.
5/Skontrolovať okolie, kde sme robili výmenu /hlavne v prírode/.Stalo sa
mi, že mi vypadol náhradný akumulátor a filtre.
-
- Moderátor
O víkendu jsem se byl podívat v Plzni na Slavnosti svobody ( http://www.liberationfestival.com/cz/ ). Jednalo se o ukázky historické bojové techniky, letos poprvé rozšířené i o ukázky současné vojenské a policejní techniky. I když "současné", armáda sice presentovala - poprvé na veřejnosti - novou Tatru, ale vedle stála houfnice 152mm, která už v roce 1984, kdy jsem byl na vojně, nebyla nijak nová a také ruského Uaze - sice nás vojáci ujišťovali, že vše je bojeschopné, ale... no moc se nepředvedli. Policie byla daleko lépe připravena - ukázky kriminalistické práce, psovodi s ukázkami vyhledávání drog, zbraní a zneškodnění teroristy, ukázky vrtulníku W3A Sokol - akrobacie + záchrana osob ze střechy hořící budovy, presentace práce zásahové jednotky (kdyby všichni v policii byly na takovéto úrovni, to by byla pohoda).
Ale to jsem vlastně nechtěl popisovat. Píšu proto, že jsem viděl v praxi výměnu objektivů. Mezi zrcadlovkáři převažovali zejména canonisti následovaní nikonisty - bohužel petnax jsem neviděl. Jeden nikonista ale předvedl výměnu objektivů : objektiv sejmul, z brašny vyndal druhý, ten první upustil do bláta, nasadil nový, upuštěný sebral z bláta, otřel o vestu a založil do brašny. Poté zjistil, že nasadil nevhodný objektiv a tak provedl stejný postup činností (včetně upuštění do bláta) znovu.
Sice nemám s výměnou moc zkušeností, ale takto určitě objektivy měnit nedoporučuji.
Ale to jsem vlastně nechtěl popisovat. Píšu proto, že jsem viděl v praxi výměnu objektivů. Mezi zrcadlovkáři převažovali zejména canonisti následovaní nikonisty - bohužel petnax jsem neviděl. Jeden nikonista ale předvedl výměnu objektivů : objektiv sejmul, z brašny vyndal druhý, ten první upustil do bláta, nasadil nový, upuštěný sebral z bláta, otřel o vestu a založil do brašny. Poté zjistil, že nasadil nevhodný objektiv a tak provedl stejný postup činností (včetně upuštění do bláta) znovu.
Sice nemám s výměnou moc zkušeností, ale takto určitě objektivy měnit nedoporučuji.
Tomáš
K-1 Mark II, HD DFA 15-30/F2.8 ED SDM WR, HD DFA 24-70/F2.8 ED SDM WR, HD DFA★ 70-200/F2.8 ED DC AW, HD FA 35/F2.0 AL, HD DFA MACRO 100/F2.8 ED AW, AF-540FGZ
K-1 Mark II, HD DFA 15-30/F2.8 ED SDM WR, HD DFA 24-70/F2.8 ED SDM WR, HD DFA★ 70-200/F2.8 ED DC AW, HD FA 35/F2.0 AL, HD DFA MACRO 100/F2.8 ED AW, AF-540FGZ
-
- V.I.P člen
-
- Moderátor