Prosba o RAW
Moderátor: Moderátoři
Prosba o RAW
Poprosil by som niekoho, najradsej majitela K10D-cka, ci by vedel poslat nejaku fotku vo formate RAW. Chcel by som si len vyskusat, ako sa s takym formatom pracuje v pocitaci. Neviem, ci mi to pojde, lebo ak nie, mozem na zrkadlo zabudnut a zhanat kompakt....Velmi pekne Vam vsetkym vopred dakujem!!!
dusan.mraz@zoznam.sk
dusan.mraz@zoznam.sk
Pentax K10D
Pentax 16-45
Sigma 28-80
Pentax 80-320
Kingston SDHC 4 GB class 4
...a možem sa učiť !!!
Pentax 16-45
Sigma 28-80
Pentax 80-320
...a možem sa učiť !!!
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Myslim,ze sa to celkom hodi do tejto temy...
Uplynuly vikend som cely presedel na zadku pred compom a lamal si hlavu nad RAWom. Najprv som si myslel,ze to bude pohodicka pohoda... ale to malo co som nacital na nete nestacilo! Stale spracovany raw v jpg vyzeral horsie ako fotakom urobeny jpg.
Prvy den som to vzdal,druhy som zase precital vsetko co som o raw nasiel a opravil par chyb... napr. adobe RGB... som zmenil na sRGB...
Nakoniec sa mi podarilo dosiahnut oooovela kvalitnejsie a krajsie fotky! Vela fotiek som expozicne dotiahol, najviac ale robi problem najst spravne vyvazenie bielej.
Seda tabulka by asi bodla... no napriek tomu raw vitazi
.
Chcem sa vas opytat... pouzivate 8bitov,alebo 16?Alebo je to jedno? A co sa tyka toho nastroja,ktoremu ukazete biely alebo sedy bod a on vyvazi bielu-je to jedno,ci bielu,ci sedu?
Dakujem
Uplynuly vikend som cely presedel na zadku pred compom a lamal si hlavu nad RAWom. Najprv som si myslel,ze to bude pohodicka pohoda... ale to malo co som nacital na nete nestacilo! Stale spracovany raw v jpg vyzeral horsie ako fotakom urobeny jpg.
Prvy den som to vzdal,druhy som zase precital vsetko co som o raw nasiel a opravil par chyb... napr. adobe RGB... som zmenil na sRGB...
Nakoniec sa mi podarilo dosiahnut oooovela kvalitnejsie a krajsie fotky! Vela fotiek som expozicne dotiahol, najviac ale robi problem najst spravne vyvazenie bielej.
Seda tabulka by asi bodla... no napriek tomu raw vitazi

Chcem sa vas opytat... pouzivate 8bitov,alebo 16?Alebo je to jedno? A co sa tyka toho nastroja,ktoremu ukazete biely alebo sedy bod a on vyvazi bielu-je to jedno,ci bielu,ci sedu?
Dakujem

rumrunner: Ved o to mi ide! Vyskusat to skor, ako to budem mat doma. A ked to nepojde, tak sa nieco naucit. Nechcem kupit masinu za 20 litrov a nadavat na kvalitu fotky, co urcite nebude sposobene zlym fotakom, ale zlym fotografom. Viem, ze je s tym roboty, ale nie vsetky fotky budem fotit v RAW formate. Ale poniektore budu len v RAW. Je lepsie doma rozmyslat, ako by to mohlo vyzerat a mat moznost to menit. Vidim v tom vela moznosti.
Pentax K10D
Pentax 16-45
Sigma 28-80
Pentax 80-320
...a možem sa učiť !!!
Pentax 16-45
Sigma 28-80
Pentax 80-320
...a možem sa učiť !!!
Asi ma k tomu kazdy trochu jiny pristup a nejde moc zobecnovat, ale ja treba fotim uz jen do rawu a nemam potrebu fotit cokoli do jpg. Driv jsem obcas neco vyfotil jen do jpg a pak me mrzelo, ze nemam raw verzi. Ted fotim jen do raw a jpg si z toho udelam kdykoli je treba. V klidu doma - nejsem online reporter. Od doby, kdy jsem se jen trochu naucil pracovat s raw, dosahuji lepsich vysledku nez s jpg a nejde jen o nepovedenou expozici. Ale je tu jeste jedna stranka a tou je software. Nejsem si jist jestli ACDSee, Zoner (spise prohlizece rozsirene o editacni funkce) dokazi nejakym rozumnym zpusobem zpracovat RAW. Gimp s ufraw plug-inem neznam, tusim jen, ze podpora pro zpracovani RAW bude na urovni. Ja preferuji Lightroom a myslim, ze neni od veci jej aspon zkusit - zejmena pro zacatecnika je to nadmiru prehledny soft, snad je na webu jeste nejaka trial verze. Pokud budes chtit zustat u freeware pak zbyva asi RawTherapee, ale s tim taky moc zkusenosti nemam, jen jsem jej zkusil ... A malem bych zapomel na Pentax Laboratory 3 - s tim bych mozna zacal ...
Mam zatial len Gimp - je free hadam zatial na skusanie staci. Mam aj Zoner, ale asi uz aj skoncila skusobna doba a ACDSee.
elho_cid mi nieco poslal, ale nepreslo to - asi velky subor. Skuste este niekto poslat s cim by som sa mohol potrapit....Dakujem
dusan.mraz@zoznam.sk
elho_cid mi nieco poslal, ale nepreslo to - asi velky subor. Skuste este niekto poslat s cim by som sa mohol potrapit....Dakujem
dusan.mraz@zoznam.sk
Pentax K10D
Pentax 16-45
Sigma 28-80
Pentax 80-320
...a možem sa učiť !!!
Pentax 16-45
Sigma 28-80
Pentax 80-320
...a možem sa učiť !!!
Na této stránce si můžeš stáhnout nějaké rawy z různých foťáku. Je tam i K10.
http://raw.fotosite.pl/
http://raw.fotosite.pl/
-
- Moderátor
Mohu se zeptat jak z toho ty RAWy stahuješ? Mně to nabízí uložit jen jako TIFF.
Edit: už jsem to objevil - ono to není http ale ftp . ftp://raw.fotosite.pl, login: fotki, password: fotki
Edit: už jsem to objevil - ono to není http ale ftp . ftp://raw.fotosite.pl, login: fotki, password: fotki
Tomáš
K-1 Mark II, HD DFA 15-30/F2.8 ED SDM WR, HD DFA 24-70/F2.8 ED SDM WR, HD DFA★ 70-200/F2.8 ED DC AW, HD FA 35/F2.0 AL, HD DFA MACRO 100/F2.8 ED AW, AF-540FGZ
K-1 Mark II, HD DFA 15-30/F2.8 ED SDM WR, HD DFA 24-70/F2.8 ED SDM WR, HD DFA★ 70-200/F2.8 ED DC AW, HD FA 35/F2.0 AL, HD DFA MACRO 100/F2.8 ED AW, AF-540FGZ
-
- Moderátor
Ono asi není až tak velký problém naučit se ovládat ten který software (i když plně zvládnout všechny možnosti dnešních softwarů není nijak jednoduché), ale spíše půjde o to, jaké úpravy na té které fotce provést, aby výsledek nebyl horší než lepší.
Tomáš