Objektiv pro DSLR i SLR

Vlákna, která ztratila v průběhu času význam, nebo se stala neaktuálními.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Roman Nedbal
Nový uživatel
Nový uživatel

Objektiv pro DSLR i SLR

Příspěvek od Roman Nedbal » 15 úno 2008, 10:55

Sonduju terén.
Mám analogovou zrcadlovku Pentax MZ-5N a hodlám si pořídit digitální - buď Pentax K10D nebo K20D. Chtěl bych nadále používat obě těla a současně i mít pro obě těla nějaké společné objektivy. Problém je ten, že současný objektiv, transfokátor SMC Pentax FA 28-70 AL, mi dosloužil (porouchán). Můj dotaz se tedy týká, jaké mám v současnosti možnosti na trhu, co setýká transfokátoru v rozsahu ekvivalentnímu těm 28-70, aby se dal na analogovou i digitální zrcadlovku použít.

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

Alf
Hlavní Admin
Hlavní Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alf » 15 úno 2008, 11:31

No určitě opět 28-70 :). Objektivy pro kinofilm jsou univerzální. Takže ideální by bylo něco kolem ohniska 24-?. Ale nebudeš mít nic širokého na K10D/20D. Vzal bych K20D se setovým objektivem (je to fakt za ty prachy paráda) a na Mz bych pořídil právě něco od ohniska 24. Je to tak, že když ti bude to ohnisko na digitálu příliš velké, nasadíš 18-55 a jsi v klidu. Zkombinovat objektivy pro zrcadlovky a pro kinofilm, aby ideálně pokrývaly všechny ohniska je velice těžké, právě díky rozdílu velikosti kinofilmového políčka a velikosti digitálního čipu. Já to řeším kombinací a rozhoduju se dle situace a počasí, který objektiv si vzít s sebou. Pokud chceš fotit na oba fotoaparáty buď budeš muset volit veliký kompromis, anebo mít více objektivů. Jinak to nejde.
Sony A7 III, Tamron 17-28mm F2,8, Tamron 28-75mm F2,8 III, Samyang 35mm F2,8, Voigtlander 10mm F5,6 Heliar ASPH, Voigtlander 15mm F4.5 III, Sony 90mm Macro F2,8, Sigma 14mm F1,8 Art

vkramar
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Re: Objektiv pro DSLR i SLR

Příspěvek od vkramar » 15 úno 2008, 11:32

Roman Nedbal píše:Sonduju terén.
Mám analogovou zrcadlovku Pentax MZ-5N a hodlám si pořídit digitální - buď Pentax K10D nebo K20D. Chtěl bych nadále používat obě těla a současně i mít pro obě těla nějaké společné objektivy. Problém je ten, že současný objektiv, transfokátor SMC Pentax FA 28-70 AL, mi dosloužil (porouchán). Můj dotaz se tedy týká, jaké mám v současnosti možnosti na trhu, co setýká transfokátoru v rozsahu ekvivalentnímu těm 28-70, aby se dal na analogovou i digitální zrcadlovku použít.
Technicky můžeš použít jakýkoliv objektiv ze sérií -M, -A, -F, -FA a -FA D. Vyhni se -DA (nepoužitelné na kino) a -FA J (omezená použitelnost na MZ-5n).

Problém je úhel záběru. Když nasadíš 28-70 na digi, bude mít stejný úhel záběru jako kdybys měl na kinofilmu objektiv 42-105...

Takže by asi bylo nejjednodušší vzít K10D s kitovým zoomem 18-55 nebo 16-45 a pro MZ-5n zůstat u 28-70. Tím budeš mít u obou systémů pokrytý podobný rozsah. Interoperabilitu bych řešil až u případných dalších objektivů.

Odpovědět

Zpět na „Archivní vlákna“