Co pro začátek na makrofotky?
Moderátor: Moderátoři
Co pro začátek na makrofotky?
Chtěl bych se na jaře začít intenzivně věnovat makrofotografii. Tématicky by to měly být různé potvory z říše hmyzu létavé a nelétavé. Silně uvažuji o Sigmě 105/2.8 (11100,-) Pentax DFA 100/2.8 (12600,-), nebo Sigma 180/3.5 se mi zdá už dost dlouhá a drahá. Padesátky jsou už zase moc krátké. Mohl by mi někdo poradit se základní výbavou?
K10D,Pentax12-24/4;Tamron 18-250;Pentax FA50/1.4;Tamron SPAF90/2.8 Macro;Pentax FA*300/4.5;Velbon Sherpa 200R;UltraPod;AF-360FGZ
Kratsi nebo delsi makro objektiv? Resil jsem koupi dva-tri mesice tomu. Dlouhy (150-180mm) je na hmyz vyborny v tom, ze ma velkou pracovni vzdalenost od objektu, hure se s nim ale foti bez pouzit stativu.
Stredni makro objektivy (dejme tomu kolem tech 100mm) na hmyz taky staci, snad jen u tech plassich-treba vazky se bude fotit trosku hur. Za dobrych podminek lze fotit bez stativu.
Kratke makro objektivy (50-70mm) - o nich jsem nepremyslel.
Koupil jsem SIGMU 105/2,8 EX DG a jsem nadsen. Jinak s makrem taky zacinam, snad ti tady poradi nejakej zkusenejsi kolega.
Stredni makro objektivy (dejme tomu kolem tech 100mm) na hmyz taky staci, snad jen u tech plassich-treba vazky se bude fotit trosku hur. Za dobrych podminek lze fotit bez stativu.
Kratke makro objektivy (50-70mm) - o nich jsem nepremyslel.
Koupil jsem SIGMU 105/2,8 EX DG a jsem nadsen. Jinak s makrem taky zacinam, snad ti tady poradi nejakej zkusenejsi kolega.
PENTAX K10D + DA 18-55 + DA 50-200 + Sigma 105/2.8 EX DG MACRO
>Kousátko
>Kousátko
Díky.Tak zatím vede ta Sigma 105. Zajímá mě i ostatní příslušenství. Předpokládám focení 90% v exteriéru. Focení ultrarychlého hmyzu jako jsou vážky možná časem až se vytrénuju, ale pro začátek určitě ne.
K10D,Pentax12-24/4;Tamron 18-250;Pentax FA50/1.4;Tamron SPAF90/2.8 Macro;Pentax FA*300/4.5;Velbon Sherpa 200R;UltraPod;AF-360FGZ
V podobném ohnisku je také Tamron 90/2,8 - údajně nejlepší v této kategorii, osobní zkušenost nemám.
Pozor ale na skutečnost, že u všech těchto objektivů se výrazně vysouvá tubus při zaostření na blízko, tím dochází ke ztrátě světelnosti. Bohužel IF má až Sigma 180/3,5. Dalším řešením může být bazarová FA 135/2,8 + makropředsádka Nikon, to je mnoha fotografy osvědčená kombinace.
Pozor ale na skutečnost, že u všech těchto objektivů se výrazně vysouvá tubus při zaostření na blízko, tím dochází ke ztrátě světelnosti. Bohužel IF má až Sigma 180/3,5. Dalším řešením může být bazarová FA 135/2,8 + makropředsádka Nikon, to je mnoha fotografy osvědčená kombinace.
Mám tu sigmu 180/3,5 a ke ztrátě světelnosti dochází také. S IF to tedy nemá nic společného.
Docela doporučuji mezikroužek. Mě se moc osvědčil AF mezikroužek Kenko. Výhoda je v tom, že má všechny kontakty, takže bude použitelný i s SDM objektivy.
Ta Sigma trochu aberuje, ale víc mi vadí ošemetné přepínání AF/MF a ne moc dobře řešené přepínání rozsahu. Kdybych pořizoval ještě nějaký kratší makro objektiv, určitě sáhnu spíš po DFA 100 než po té Sigmě 105. DFA má direct manual focus a umožňuje pohotovější práci.
Docela doporučuji mezikroužek. Mě se moc osvědčil AF mezikroužek Kenko. Výhoda je v tom, že má všechny kontakty, takže bude použitelný i s SDM objektivy.
Ta Sigma trochu aberuje, ale víc mi vadí ošemetné přepínání AF/MF a ne moc dobře řešené přepínání rozsahu. Kdybych pořizoval ještě nějaký kratší makro objektiv, určitě sáhnu spíš po DFA 100 než po té Sigmě 105. DFA má direct manual focus a umožňuje pohotovější práci.
-
- Hlavní Admin
- Kontaktovat uživatele:
Také mohu doporučit mezikroužek, na začátek to určitě stačí ale je pravda, že je k tomu potřeba velice kvalitní sklo, protože mezikroužky stejně jako konvertory násobí vady objektivu (aberance apod). Jinak k těm sigmám, měl jsem je obě půjčené a musím říct, že se v makru nedá uplně spolehnout na AF. Budto sigma přejíždí a nedokáže zaostřit, nebo zaostří nespolehlivě. Takže u těchto objektivů je potřeba u makra ostřit ručně.
Sony A7 III, Tamron 17-28mm F2,8, Tamron 28-75mm F2,8 III, Samyang 35mm F2,8, Voigtlander 10mm F5,6 Heliar ASPH, Voigtlander 15mm F4.5 III, Sony 90mm Macro F2,8, Sigma 14mm F1,8 Art
Jinak na Paladix.cz je nabízená Sigma 105 za 7000, což je myslím dobrá cena. Sám jsem svou koupil za 6000 v Antik foto v Brně a za tu cenu je to špičková kvalita. Používám ho i jako krátký teleobjektiv. Počítám s tím, že je pomalejší v ostření a citlivý na protisvětlo, ale jinak super.Vláďa píše:S tím ručním doostřením počítám, kroužky mám, ale bez kontaktů, takže je použiji pouze u "A"objektivů. Ta 135+čočka by mohl být taky dobrý tip.
Kdyby jsi mel zajem, tak mozna budu prodavat origo PENTAX 100/2,8 ale cena bude nad 10 000KC, pac je stary jen par tydnu (ale zase nema zaruku).hoza píše:Tak to jsi měl velký štestí, já když tak přijdu tak tam nikdy nic tak prima bazarovýho nemaj
Kdyby jsi mel zajem, pisni na moje ICQ-jsem z Brna...takze by nebyl problem nekam zajit a pucit ti jej na vyzkouseni.
K10D....
JA som sa dostal v komise vo fotopeob.sk k makru Cosina 100/3,5 za 2,5tis. Vie sice len 1:2 ale je k tomu predsadka na 1:1. Na zaciatky s makrom uplna pohoda, fotitm s tym v praci detaily a spokojnost, za tie prachy 
Je to sice MF, ma polohu A takze s meranim no problem. Fotil som s nim aj jeden koncert, kdesi v galerii su foto, tak mozte kuknut aj na foto co to robi. Pred tym som pouzival medzikruzok, ale klesa svetelnost,sice DOF rastie. Ale s Makrom sa mi pracuje lepsie. Okrem ineho ide potom pouzit aj ako super portretak.

Je to sice MF, ma polohu A takze s meranim no problem. Fotil som s nim aj jeden koncert, kdesi v galerii su foto, tak mozte kuknut aj na foto co to robi. Pred tym som pouzival medzikruzok, ale klesa svetelnost,sice DOF rastie. Ale s Makrom sa mi pracuje lepsie. Okrem ineho ide potom pouzit aj ako super portretak.
K10D, DA* 16-50/2,8 DA* 50-135/2,8 DA 70/2,4 FA* 24/2 DA 10-17/3,5-4,5,Sigma 1,4/30
Ahoj, mrkni se na tyto stránky.Vláďa píše:Když otočím světelnou 50ku a dám ji přes spojovací kroužek k třeba k tý 100vce, tak co mi to udělá s ohniskem, zvětšením a minimální ostřící vzdáleností. Ví to někdo?
http://www.zko.szm.sk/index.html
Je tam mimo jiné i pár návodů na výrobu makroblesku..
Jinak co se týče toho, že se některým objektivům snižuje světelnost při 1:1 (Tamron 90), tak to většinou na makro vůbec nevadí, protože musíš stejně clonit kvůli hloubce ostrosti. Spíš vadí, že se objektiv vysouvá, že může plašit..
AF na makro asi fakt nevyužiješ.. Takže manuální objektivy nevadí. Na druhou stranu jestli všechny pevný makroobjektivy mají perfektní kresbu a bokeh, takže je možná budeš chtít používat i na něco jiného.
S tím plašením je to pravda a tam s mi IF osvědčil. Ale světelnost podle mě ztrácí všechny. Přinejnenším se v manuálech uvádějí tabulky pro použití s ne-TTL blesky. Někde jsem četl, že SL makro od Voigtländeru světelnost neztrácí, ale manuál jsem k němu nesehnal.ks_1 píše: Jinak co se týče toho, že se některým objektivům snižuje světelnost při 1:1 (Tamron 90), tak to většinou na makro vůbec nevadí, protože musíš stejně clonit kvůli hloubce ostrosti. Spíš vadí, že se objektiv vysouvá, že může plašit.
No třeba moje Sigma 70/2.8 DG MAKRO se vysouvá docela hodně (ze 125 na 180mm u 1:1), přesto má stále světelnost 2.8. Řekl bych, že to samé se týká i Sigmy 105. Na druhou stranu tohle je použitelný akorát u piva v hospodě, když se probírají objektivy.. Vzhledem k hloubce ostrosti jsem tuhle clonu na normální makro asi ještě nepoužil.elho_cid píše:S tím plašením je to pravda a tam s mi IF osvědčil. Ale světelnost podle mě ztrácí všechny. Přinejnenším se v manuálech uvádějí tabulky pro použití s ne-TTL blesky. Někde jsem četl, že SL makro od Voigtländeru světelnost neztrácí, ale manuál jsem k němu nesehnal.