Pentax 645 N vs. Canon 5D

Vlákna, která ztratila v průběhu času význam, nebo se stala neaktuálními.

Moderátor: Moderátoři

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 12 pro 2009, 00:49

Tohle je těžký... myslim, že srovnávat 645 s FF 5D naprosto postrádá smysl.

Je to hodně podobné, jako srovnávat nějakou závodní silniční motorku s osobním autem. Ano, existuje velmi omezená skupina lidí, pro kterou jsou ty 2 věci suplementem. Ale ta skupina je hodně omezená...

Stejné to je s analogovým středoformátem v dnešní době... dle mého názoru analog na 645 dosahuje srovnatelná až mírně vyšší kvality dnešních špičkových FF. 67 pak mírně vyšší až vyšší.

+- oproti 35 mm FF je

- je obrovská neflexibilita
- časová náročnost vyvolávacího procesu
- omezená postprodukce
- velké náklady na každou pořízenou fotku
- velké nároky na fotografa
- analogový "feel"
- některé vlastnosti filmu
+ nižší pořizovací náklady
+ analogový "feel"
+ unikátní vlastnosti filmu
+ potenciální výsledek (když člověk fakt umí)
+ velká snímací plocha
+ celkovej feel na středoformátové mašině a image

Když tohle dáte dohromady... je výsledek jasnej.

Jestli jste fotografický nadšenec, který miluje hrátky s analogem, bere ho feel práce se středoformátem, vyžaduje vysokou kvalitu výsledku, nevadí mu zdlouhavější cesta k výsledku, netiskne si prachy na tiskárně a zaměřuje se na statické nebo komponované snímky. Pak je volba jasná.

V opačném případě je volba jasná taky...

Nemyslim si, že by byl analogový SF (ať už 645 nebo i větší) nějakým konkurentem pro 35mm FF. Už jen proto, že lidí, jaké jsem popsal, je fakt jen několik.

Nic méně, pro někoho z těch několika, je A-SF jasná volba... nějakej digitální 35mm FF jim nemá absolutně co nabídnout. Ale Ti lidé to ví moc dobře samotní...

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

ypres.bass
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ypres.bass » 12 pro 2009, 01:34

Jan Hrubý píše:
ypres.bass píše:já jsem si pořídil 4x5 kardan a zase o to víc nepotřebuju digitál
Já myslel, že ho máš jenom pučenej 8O.
z toho pújčení sešlo, ale dostal jsem se k jednomu v dobém poměru cena/výkon. :oops:

oumik85
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od oumik85 » 12 pro 2009, 10:29

Profik, co mu to fakt nese jasne sahne bud po FF a kdyz mu to nestaci, tak po digi SF. Asi prave kvuli casu a pracnosti mezi stiskem spouste a prezentaci vysledku zakaznikovi.
Pro nas amatery, kteri do toho nejsou ochotni vrazit tolik penez na ukor sveho casu prace a pohodli je SF urcite mozna volba.
Pak, kdyz dojdes do obchodu a divas se na FF digi system v cene casto hodne pres 100tis. a o kousek dal v bazarovem koutku lezi teba ten Pentax 67 se sadou skel, par roll kazetama a hromadou drobneho prislusenstvi za 1/4tinovou cenu. Tak cloveku fakt cuka.
No a pro ty co hrajou na umeni je tu jasna deviza... analogovy feel a ten image :)
Jenom, kdyby nestalo tolik penez kvalitni scanovani, to je fakt palka.

Odpovědět

Zpět na „Archivní vlákna“