Obracím se na zdejší zkušené uživatele s prosbou. Pořídil jsem si svou první digitální zrcadlovku a pomalu zkouším proniknout do tajů fotografování. Ale bohužel, nějak jsem nepochopil jak zjistit clonu při focení. Tedy...kdysi jsem měl kinofilmovou Prakticu a ta měla funkci, která měřila scénu a následně ukázala jakou hodnotu clony nastavit. Zmáčkl se čudlík a ručička šla nahoru nebo dolu, podle aktuální clony. Pokud byla v rovině...clona byla ok.
Pročítám manuál i knihu od autora webu www.fotoroman.cz ale nějak nechápu, jestli má něco podobného i K100D Super. Mohl bych požádat o vysvětlení jak to je, nebo jak zjistit jako clonu nastavit? DSLR je pro mně zatím obrovský nepoznaný svět, ve kterém trochu tápu. Tak odpusťte jednu nejspíš základní neznalost novopečenému zájemci o focení. Předím díky.
Měření clony u K100D Super
Moderátor: Moderátoři
Promiň, ale jestli jsi už jednou nějakou zrcadlovku měl, tak minimálně pojem clony, doby expozice a závislosti mezi nimi musíš znát!
Clonu si volíš podle zamýšlené hloubky ostrosti, kterou chceš na fotku dostat a také podle aktuálních světelných podmínek (podle času, který potřebuješ pro udržení foťáku a požadovanou ostrost fotky). Doporučuji pročíst články třeba na fotografovani.cz. Tam se focení s DSLR dost podrobně zabývali...
PS: Ručičku tam žádnou nenajdeš, orientovat se můžeš třeba podle momentální hodnoty EV (dolní pravý roh hledáčku při focení na manual. V případě P, Av nebo Tv režimu tvou otázku nechápu)
Clonu si volíš podle zamýšlené hloubky ostrosti, kterou chceš na fotku dostat a také podle aktuálních světelných podmínek (podle času, který potřebuješ pro udržení foťáku a požadovanou ostrost fotky). Doporučuji pročíst články třeba na fotografovani.cz. Tam se focení s DSLR dost podrobně zabývali...
PS: Ručičku tam žádnou nenajdeš, orientovat se můžeš třeba podle momentální hodnoty EV (dolní pravý roh hledáčku při focení na manual. V případě P, Av nebo Tv režimu tvou otázku nechápu)