Redukcia M42 -> Pentax

Vlákna, která ztratila v průběhu času význam, nebo se stala neaktuálními.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
fany
Nový uživatel
Nový uživatel

Redukcia M42 -> Pentax

Příspěvek od fany » 16 kvě 2007, 14:03

Zdravim vsetkych pritomnych...
Od vcera som majitelom Pentaxu...kedze som predtym mal Prakticu, rad by som pouzil svoje stare objektivy.
Preto sa chcem spytat, vie mi niekto poradit, kde sa da kupit redukcia M42->Pentax?
Niekde v diskusii som cital, ze aj objektiv treba upravit (nastavit), aby bol funkcny.
Prosim niekoho, kto ma skusenosti v tejto oblasti...nech sa mi ozve
vdaka
Fany

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

vkramar
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vkramar » 16 kvě 2007, 18:39

Redukci seženeš v každým slušným fotoobchodu. Nejčastěji asi buďto originál Pentax, nebo Hama. Funkce Pentax DSLR s M42 objektivama by měla být obecně zcela bezproblémová.

Trochu nepraktický je, že musíš používat manuální clonu: odclonit, zaostřit, zaclonit, exponovat. V případě objektivů M42 Auto (s kolíčkem) je potřeba přepnout objektiv na M. Objektivy M42 Electric neznám, ale asi to bude podobné.

Expoziční režim můžeš na těle použít kterýkoli kromě Tv. M je vždycky M, na tom se nic nemění. Kterýkoliv ze zbývajících režimů (Auto Pict, P a Av) dá stejný výsledek: časovou automatiku s měřením při pracovní cloně.

Co se obrazové kvality týče, je to asi kus od kusu různé.

Např. s Pentaconem 50/1.8 Auto MC jsem byl na Praktice celkem spokojený, ale kresba na *ist DS byla hodně mizerná: stejná scéna, stejné ohnisko, téměř stejné světelné podmínky i expoziční hodnoty a seťák SMC-DA 18-55 strčí Pentacona do kapsy rozdílem několika tříd už v náhledu.
Oproti tomu s Pentaconem 135/2.8 Auto MC bych byl asi spokojený na kinu i na digi. Až na to, že na digi je pro mě už trochu moc dlouhej. :wink:

Pokud by sis některé M42 sklo na DSLR "zamiloval", doporučuju zvážit "konverzi na bajonet": z redukce odstranit aretační plíšek, napevno ji našroubovat na objektiv, do dosedací plochy objektivu si nechat nechat vyfrézovat drážku pro aretační kolík.

jvrana
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jvrana » 16 kvě 2007, 22:02

fanyNiekde v diskusii som cital, ze aj objektiv treba upravit
Možná jsem tuhle mistifikaci zpusobil ja, svím přispěvkem.
Dnes na svém webu jsem publikoval popis těch uprav. I když to primárně souvisí s nepochopením jak se redukcí pracuje.
http://honza.vranovi.info/2007/05/16/pr ... -objektiv/

asdf
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od asdf » 18 kvě 2007, 10:42

Nevím, jak je tomu u ostatních modelů, ale třeba na déčku přes redukci nefunguje měření pro delší časy než 1s, tzn, že když jdeš fotit ze stativem, tak se musíš orientovat podle histogramu. Jenom nechápu, proč to tak je, jaký je v tom měření rozdíl..?

karak
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od karak » 18 kvě 2007, 11:03

fany: Nejlevnější redukci jsem viděl na:
http://www.photolifeshop.cz
Pentax K10D

ower
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od ower » 20 kvě 2007, 09:57

jsem majitelem pentax redukce, na kterou jsem presel z hamy (kterou jsem omylem ztratil) - pokud budete nekdo chtit kupovat redukci, ROZHODNE jdete do original pentax!!!! Hama jde jen tezko sundavat a objektiv ma obrovskou volnost po dotazeni a kejve se vuli zavitu na vsechny strany. Naproti tomu pentax je paradni, rukou nasroubuju na objektiv, zacvaknu do tela a pri vyndavani odsroubuju objektiv a rukou redukci pohodlne vyndam i bez klicku. Objektiv drzi jako prisitej. Jo a navic je pentax redukce o 150 levnejsi, z druhe ruky jsem ji sehnal behem tydne za 150 Kc.

Myval
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Myval » 21 čer 2007, 00:27

Zdravím, zvažuji koupi K100D a redukci pro M42,Zajímalo by mě jestli je výběr mezi M42 omezený nebo stačí jen to že tam je závit M42. Vím, že většina neumí AF a musí se ostřit manuálne, ale můžu tam třeba dát M42, 1,8/50, Meyer G.D.R nebo objektiv prakticar 2,8/135 MC pentacon či Pentax SMC-M 50 1:2? K čemu přesně slouží mezikroužky,jsou nutné?A dále mám technický dotaz ohledně K100D. Měření osvitu probíha na 16 oblastech,jaké to má nevýdy oproti konkurenci(třeba Nikon D40 je podle mě slabši foťák, ale má 420 oblastí měření osvitu). Ptám se, jestli to má zásadní vliv na kvalitu fotky. Díky za rady a odpovědi

Jozef2
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Jozef2 » 22 čer 2007, 15:01

Myval, 16 alebo 420 oblasti merania nema ziadny vplyv na kvalitu. Iba ak by sme obrazne povedali, ze jeden meria s nepresnostou 2 percenta, a druhy s nepresnostou 3 percenta. To je uplne nepodstatne. A inak, Nikonu D40 sa radsej vyhni, nielen koli chybajucim niektorym funkciam (predsklopenie zrkadla napr. pri foteni zo stativu, nahlad hlbky ostrosti atd.), ale najma, ak nechces platit vysoke sumy za pouzitelne AF objektvy v buducnosti.

vkramar
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vkramar » 22 čer 2007, 17:00

Myval píše:Zdravím, zvažuji koupi K100D a redukci pro M42,Zajímalo by mě jestli je výběr mezi M42 omezený nebo stačí jen to že tam je závit M42. Vím, že většina neumí AF a musí se ostřit manuálne, ale můžu tam třeba dát M42, 1,8/50, Meyer G.D.R nebo objektiv prakticar 2,8/135 MC pentacon či Pentax SMC-M 50 1:2? K čemu přesně slouží mezikroužky,jsou nutné?A dále mám technický dotaz ohledně K100D. Měření osvitu probíha na 16 oblastech,jaké to má nevýdy oproti konkurenci(třeba Nikon D40 je podle mě slabši foťák, ale má 420 oblastí měření osvitu). Ptám se, jestli to má zásadní vliv na kvalitu fotky. Díky za rady a odpovědi
Obávám se, že žádný M42 objektiv nemá AF. :)

Objektivy M42 jsou na Pentaxech přez redukci v pohodě použitelné, ale práce s nimi je poněkud nepohodlná. A zdaleka ne všechny jsou dostatečně kvalitní, aby se vyplatily. :wink:

Rozhodně doporučuju spíš originál Pentax objektivy s bajonetem. Práce s nimi je mnohem pohodlnější, a většina z nich asi bude i kvalitnější.

SMC-M: funkční bude pouze středově zvýhodněné měření, nastavení clony pouze clonovým kroužkem, informace o použité cloně se nepřenáší do těla a neukládá do EXIFu. Manuální ostření.

SMC-A: s clonovým kroužkem v poloze A je možné měřit matrixem, clona se nastavuje z těla a její hodnota se přenáší do EXIFu. Pokud budeš nastavovat clonou kroužkem, bude se objektiv chovat stejně jako SMC-M i se všemi omezeními. Manuální ostření.

SMC-F a SMC-FA jsem osobně nezkoušel, ale mělo by to být totéž co SMC-A + autofokus.

SMC-FAJ je totéž co SMC-F a -FA, ale chybí clonový kroužek - clona se nastavuje výhradně z těla (nejdou použít na starších foťácích, které nedokáží ovládat clonu z těla).

SMC-FA D je totéž co SMC-FA, ale "optimalizováno" pro DSLR. V podstatě více méně pouze marketingový tah.

SMC-DA je totéž co SMC-FAJ, ale konsruováno výhradně pro DSLR s čipem velikosti APS-C, takže na nepoužitelné na kinofilmovém těle. Oficiálně. Neoficiálně jsou některé SMC-DA objektivy použitelné i na kinofilm bez omezení - např. SMC-DA 70/2.4 Limited.

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 24 čer 2007, 21:08

Některé M42 objektivy jsou výborné i na digi. Rozhodně Pancolary, podle mnohých i Flektogony. Pancolar 80/1.8 můžu doporučit z vlastní zkušenosti.

vkramar
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vkramar » 25 čer 2007, 17:49

elho_cid píše:Některé M42 objektivy jsou výborné i na digi. Rozhodně Pancolary, podle mnohých i Flektogony. Pancolar 80/1.8 můžu doporučit z vlastní zkušenosti.
Přesně tak. Některé stojí za zvážení, některé se hodí tak leda jako krytka těla. :) Co jsme měl možnost vyzkoušet, tak Pentacon 135/2.8 je celkem fajn, naproti tomu Pentacon 50/1.8 je naprostý propadák...

PvvS
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PvvS » 25 čer 2007, 22:16

Ja jsem zas s pentaconem auto 50/1,8 spokojenej jak zelva uz od dob kinofilmu.
K20D , MZ-250 18-55+50-200, Sigma MZ II 28-80, Sigma MW II 28/2.8, Pentax A 50/1,7, Fomei AF 400

vkramar
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vkramar » 26 čer 2007, 07:33

PvvS píše:Ja jsem zas s pentaconem auto 50/1,8 spokojenej jak zelva uz od dob kinofilmu.
Já byl na kinu taky naprosto spokojený. Ale na *ist DS jsem z výsledků nadšený rozhodně nebyl. Teď mám SMC-A 50/1.7 a je to dost velký rozdíl. Ale nevylučuji, že je to kusem. :wink:

Odpovědět

Zpět na „Archivní vlákna“