Příspěvek
od karak » 09 kvě 2007, 06:51
Ja myslim, ze vyhodna je kombinace obou zpusobu.
Dobra adresarova struktury je vhodna pro rychly pristup do urcitych skupin fotek a hlavne take lze s adresari pracovat v cele skale programu.
Vyuzivani metadat je vyhodne pro jemne trideni a vyhledavani, jako treba urcitych osob.
Dale treba pro filtrovani podle hodnoceni. Clovek si vetsinou stejne necha vice fotek nez je nutne a ne vzdy se chce prohrabovat vsemi v danem adresari.
Dale jeste pro podrobnejsi popis fotek, ktery umozni zredukovat mnozstvi podadresaru.
Nevyhodou je, ze prace s metadaty velice casto zpusobuje zavislost na programu v kterem jsou vytvareny (ukladani informaci do databazi atd.).
Osobne tedy pouzivam, zakladni trideni adresaru + editaci metadat v Lightroomu. LR bohuzel neni staven pro cloveka, ktery je fixovan na adresarovou ztrukturu. Takze s nekterymi vecmi bojuju, ale zase ma spoustu dalsich vyhod. Jedna takova blbustka co se mi libi je, ze lze ukladat metadata do DNG souboru, coz trebas muj puvodni favorit Zoner, z dob kdy jsem jeste pracoval s jpg soubory, neumi a vytvari dalsi soubor v adresari, coz mi vadi.
Pentax K10D