Software - organizace fotek

Vlákna, která ztratila v průběhu času význam, nebo se stala neaktuálními.

Moderátor: Moderátoři

Používáte software na organizaci fotek?

Ano, jinak si to neumím představit
4
29%
Zatím ne, ale po něčem vhodném se dívám
2
14%
Nic takového nepotřebuji, mám adresářovou strukturu
7
50%
Ne, proste je mam hala bala na disku
1
7%

Celkem hlasů: 14

rammi.cz
Nový uživatel
Nový uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rammi.cz » 08 kvě 2007, 15:07

Me by stacila v podstate picassa, jenze neumi pracovat s rawem, resp umi jej nacist, ale pak uz s tim pracuje jako s jpegem :(
adobe lightroom je zase takovy zmatecny a raw shooter je fajn, ale organizovat neumi...

zatim to resim tak, ze si fotky prevedu v rawshooteru do jpegu a potom uz hotove jpegy archivuju v picassa. RAWy si nechavam jenom u vyjímečně podařených fotek, kterých zatím bohudík moc nemám ;)
Fujifilm A202 -> Kodak Z740 -> Pentax K100d + SMC 18-55
Osobní blog Digi reality table tennis

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

vkramar
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vkramar » 08 kvě 2007, 19:47

Foťák > čtečka > Thunar > ufraw [> Thunar] > Gimp :wink:

Taky si velmi snadno vystačím s adresářovou strukturou:
~/Fotky
~/Fotky/žánr
~/Fotky/žánr/RRRR-MM-DD ... finální fotky i polotovary v plném rozlišení
~/Fotky/žánr/RRRR-MM-DD/RAW ... RAWy, jak jinak
~/Fotky/žánr/RRRR-MM-DD/publikované ... finální fotky i polotovary v rozlišení pro WEB

Zatím v počítači fotek moc nemám. Časem třeba mezi žánr a datum přidám ještě jednu podskupinu.

rammi.cz
Nový uživatel
Nový uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rammi.cz » 09 kvě 2007, 06:25

JJ, vyhoda toho kdyz pouzivas software spociva v tom, ze si muzes zobrazit velmi lehce vsechny fotky porizene v urcitem miste. napr v praze a jeste si je nechat setridit podle data.
Nebo si je muzes znacit hvezdickama a pak nechat zobrazit jen ty, ktere maji treba 3+ hvezdicek. atd atd.
Další věc je, že když strčím do kompu SD kartu, tak nemusím žádné adresáře vytvářet, jenom vyplním název alba a místo, datum se doplní samo podle exifu a kliknu na Import. Automaticky to kontroluje duplicitní soubory.
Můžu jednu fotku vložit do více alb aniž bych ji měl vícekrát na disku atd.

karak
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od karak » 09 kvě 2007, 06:51

Ja myslim, ze vyhodna je kombinace obou zpusobu.

Dobra adresarova struktury je vhodna pro rychly pristup do urcitych skupin fotek a hlavne take lze s adresari pracovat v cele skale programu.

Vyuzivani metadat je vyhodne pro jemne trideni a vyhledavani, jako treba urcitych osob.
Dale treba pro filtrovani podle hodnoceni. Clovek si vetsinou stejne necha vice fotek nez je nutne a ne vzdy se chce prohrabovat vsemi v danem adresari.
Dale jeste pro podrobnejsi popis fotek, ktery umozni zredukovat mnozstvi podadresaru.
Nevyhodou je, ze prace s metadaty velice casto zpusobuje zavislost na programu v kterem jsou vytvareny (ukladani informaci do databazi atd.).

Osobne tedy pouzivam, zakladni trideni adresaru + editaci metadat v Lightroomu. LR bohuzel neni staven pro cloveka, ktery je fixovan na adresarovou ztrukturu. Takze s nekterymi vecmi bojuju, ale zase ma spoustu dalsich vyhod. Jedna takova blbustka co se mi libi je, ze lze ukladat metadata do DNG souboru, coz trebas muj puvodni favorit Zoner, z dob kdy jsem jeste pracoval s jpg soubory, neumi a vytvari dalsi soubor v adresari, coz mi vadi.
Pentax K10D

rammi.cz
Nový uživatel
Nový uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rammi.cz » 09 kvě 2007, 07:59

Ja jsem nejak nenasel zpusob jak pouzivat lightroom k archivaci fotek... nejak jsem se v nem ztratil. Umim tam udelat nejake ty upravy fotek, export do html galerie, atd, ale na trideni se mi nejak nezda. Asi k tomu jeste sednu a zkusim to jeste jednou.

ower
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od ower » 10 kvě 2007, 21:34

Ja jsem pouzival u kompaktu klasicky totalcmd, s prechodem na k100 jsem presel plynule na lightroom a nemuzu si ho vynachvalit... vyhledavani podle oblibenosti fotek (hvezdicek), nazvu (zatim sem si na to ale moc nezvykl, preci jen pojmenovavat kazdou fotku je nadlouho tak zatim jen ty lepsi) mi prijde paradni... skoda jen, ze jsem neprisel na to, jak tam prohlizet fotky zvetsene uplne na celou obrazovku bez jakychkoli tlacitek - klasicke slideshow (a nemyslim to, ktere lightroom umi do pdf - mimochodem uzasna vec na prezentace.)

karak
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od karak » 11 kvě 2007, 06:52

rammi.cz: Pocit máš víceméně správný. Logika LR je lidem zvyklým na adresáře tak trochu proti srsti. Podle mě je prostě stavěn tak, že importuješ fotky na hromadu někam na disk do adresářů třeba podle data a dále budeš jen pracuješ s metadaty a informacemi ukládanými do LR databáze.

Ale není to zase tak horký jak se zdá. Při importu si můžeš vybrat určité fotky a ty uložit do příslušného podadresáře. Takže už při importu lze mít vše uloženo v potřebném adresáři. Bohužel vopruz je, když to potřebuješ rozházet do více adresářů.

Pokud mám na kartě více foto témat, tak to dělám takhle:
Vše natáhnu do pracovních složek podle data na hdd.
V Zoneru pomocí náhledů vše přetahám do finálový podložky.
Do LR importuji fotky z podsložek a dále zpracuji podle potřeby.
Uvědomuji si, že to není extra elegantní řešení, ale rozhodl jsem se používat LR, tak

Ower: Jestli se nepletu tak full screen bez panelů je Shift-Ctrl-F.
Pentax K10D

Odpovědět

Zpět na „Archivní vlákna“