Příspěvek
od Jan Hrubý » 15 led 2009, 11:38
úpadek PL vidím především v tom, že nedělají systémově, promyšlenou práci. Dá se krásně demonstrovat na oskenovaném textu ohledně testu stativu. Připadá mi ten článek asi jako: "hele, potřebujeme zaplnit jednu dvojstránku, napiš něco, za hodinu to jde do tiskárny." Nejvíc do očí bijící je zkutečnost, že se v celém textu ani slůvkem nezmiňuje o vedlejších zdrojích chvění, které mohou být pro test naprosto fatální, mířím k pohybu zrcadla. Ze skušenosti vím, že největší náraz při expozici není od zrcadla při pohybu vzhůru, ani od závěrky, ale od zrcadla po expozici - samozřejmě nemá na ostrost záběru vliv. Při dlouhých expozicích (řádově vteřiny) tohle ani nezaznamenáme, ale u kratších časů (řekněme 0,25sec a kratší) už nedokážeme rozlišit původce. A takhle je to s ledasčím. Taky jsem úplně nepochopil tvrzení, že: "... vyhýbat byste se měli především kritickým časům v rozsahu 1/8 až 2sec, což při práci s malou hloubkou ostrosti a v dobrých světelných podmínkách může být problém. ...". Buďto si autor po sobě text nepřečetl nebo mám jinou definici "dobrých světelných podmínek". Jak se můžu dostat při cloně 2.8 na čas 1/8 nebo i delší při dostatku světla je mi záhadou. Okolo vteřiny jsem většinou na clonách 16 - 32, ISO 100+-.
Pentax 645 + 45/2.8, 55/2.8, 75/2.8, 150/3.5 a 200/4, ME-Super, P30t + M 28/3.5, M 50/1.7 a M 135/3.5, Tachihara Fiel Stand 4"x5"