proplém pořízeni fota v protisvětle

Vlákna, která ztratila v průběhu času význam, nebo se stala neaktuálními.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
jiwas
Nový uživatel
Nový uživatel

proplém pořízeni fota v protisvětle

Příspěvek od jiwas » 22 lis 2006, 08:52

Dlouho jsem fotil na klasiku a po přejití na digitál neumím udělat foto proti slunci, hvězdičku bez přepalu a to se snažím používat ND filtry půlené ale i tak se mi to nedaří.Neznáte jějaký fígl jak toho docílit?

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

Alf
Hlavní Admin
Hlavní Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alf » 22 lis 2006, 12:00

Problém z digitálama je, že maj občas svouji hlavu. Pokud jdeš na prioritu času a chceš fotit slunce a povede se hvezdička, máš beztak okolí děsně podexponované, protože si procesor myslí, že díky sluníčku máš světla dost. I já si nevím rady, a to zkoušim jít do kompenzace až do +2EV, nebo si přisvítim na nejbližší předměty bleskem. Chce to zkoušet. Ať zkouším i fotit bracketem prostě ta potvora sluníčko mi to chce zkazit :). Dám sem pár fotek, na kterých jsem testoval kompenzaci EV. http://hovorkagalery.ic.cz/EVprotisvetlo.html
Sony A7 III, Tamron 17-28mm F2,8, Tamron 28-75mm F2,8 III, Samyang 35mm F2,8, Voigtlander 10mm F5,6 Heliar ASPH, Voigtlander 15mm F4.5 III, Sony 90mm Macro F2,8, Sigma 14mm F1,8 Art

jiwas
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od jiwas » 23 lis 2006, 10:48

moje foto proti slunci je umistěno v galerii ,bohužel je vidět každá nečistota na fitru.data:F 14,400 sec.,kompen.+0,3.nazev v galerii :Roháče.

Alf
Hlavní Admin
Hlavní Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alf » 23 lis 2006, 19:47

Já tam taky jedno foto přihodil, nedalo mi to a jak vyšlo sluníčko vyběh jsem na kopec. Narval jsem tam dva UV a jeden polarizak s UV :))) UV je proti infra, vím, ale za pokus to stálo. Ne? :wink:
Sony A7 III, Tamron 17-28mm F2,8, Tamron 28-75mm F2,8 III, Samyang 35mm F2,8, Voigtlander 10mm F5,6 Heliar ASPH, Voigtlander 15mm F4.5 III, Sony 90mm Macro F2,8, Sigma 14mm F1,8 Art

Alf
Hlavní Admin
Hlavní Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alf » 23 lis 2006, 22:14

Jěště mě napadlo, že by se dal použít šedej přechodovej filtr, bohužel jsem ho dneska neměl u sebe, tak až zas vysvitne slunko potestuju.

MaSka
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od MaSka » 19 led 2007, 17:28

pro focení proti slunci platilo kdysi známe pravidlo Sunny 22, neboli clona 22 a čas roven 1/citlivost filmu v ISO. pro 100ISO tda 1/100.
pokud je tam nějaký malý přepaltak bych to až tak neřešil. kvůli 25 pixelům z 6 milionů přece nebudu mít fotku zcela příliš tmavou. některé přepaly lze zkrátky ohodnotit jako nevýznamné. Při korektně exponovaném slunci, je krajina skutečně tmavá a to i když je sníh.

Zoltan
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Fotenie proti slnku

Příspěvek od Zoltan » 20 led 2007, 16:41

Podľa mňa ani s fotením na klasický film sa nedosiahlo prekreslenie slnka v zábere a bol tam vždy veľmi svetlý fľak. Zníženie prepalu sa dosiahne použitím aspoň polovičného - prechodového šedého filtra a korekciou expozície. Akou, najlepšie sa zistí pomocou histogramu na fotoaparáte, pokiaľ takáto možnosť je. Niektoré novšie aparáty majú aj signalizáciu prepalov. Jediná nevýhoda je, ak je pohybujúci sa predmet, tak nezostáva čas na experimentovanie. Potom len skúsenosť, prípadne zobrať aj silnejšie podexponovanú fotku a doupravovať napr. vo photoshope alebo inom programe, kde sa to dá - vyrovnaním svetiel a tieňov.
Neviem či som poradil ale ja to takto nejako robím.
Zoltan

rammi.cz
Nový uživatel
Nový uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Fotenie proti slnku

Příspěvek od rammi.cz » 02 úno 2007, 14:33

Zoltan píše:Podľa mňa ani s fotením na klasický film sa nedosiahlo prekreslenie slnka v zábere a bol tam vždy veľmi svetlý fľak.
Prominte mi, ale tato veta mi pripada ponekud usmevna ;)
Jak si predstavujete proklesleni slunce? Erupce tam pravdepodobne neuvidime...
Fujifilm A202 -> Kodak Z740 -> Pentax K100d + SMC 18-55
Osobní blog Digi reality table tennis

Zoltan
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zoltan » 04 úno 2007, 15:15

Nechcel som nikoho rozosmiať. Reagoval som len na prvú vetu od jiwasa, kde uvádza, že ani s ND filtrom sa mu nedarí odfotiť slnko s hviezdicou bez prepalu.
Jasné, že ten prepal tam bude vždy, pokiaľ bude slnko v priamom zábere.
Je možné však minimalizovať tento prepal, ak sa slnko v obraze vhodne zakomponuje - niečím prekryje, prípadne sa využije atmosféra krajiny, kedy ten prepal nebude rušivý.

Ale v konečnom dôsledku zábery so slnkom v zábere väčšinou pôsobia príliš kalendárovo, resp. gýčovo (i keď ich sám často fotím a niekedy mám práve takéto gýče veľmi rád).

Prajem Dobré svetlo.
Zoltan

rammi.cz
Nový uživatel
Nový uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rammi.cz » 04 úno 2007, 18:48

Omlouvam se, nemela to byt zadna narazka, a rozhodne si tady nechci delat nepratele ;)
Jen mne to trosku pobavilo, osobne se mi jeste nikdy nepodarilo vyfotit slunce jako "hvezdicku" takze pokud vam ano, pak smekam... prokresleny se mi podarilo vyfotit jedine mesic, ale to tak slozite neni :)

rammi.cz
Nový uživatel
Nový uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rammi.cz » 04 úno 2007, 19:58

jen tak pro zajimavost, tady jsou asi vsechny fotky proti slunci, ktere jsem zatim vyfotil.
pochlubte se take svymi :)
http://rammi.cz/foto/helsinky-z-more/target11.html
http://rammi.cz/foto/helsinky-z-more/target12.html
http://rammi.cz/foto/helsinky-z-more/target14.html

je to foceno EVF Kodak Z740

Pentax K100D uz mi prijde zitra, uz zitra... :)

MaSka
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od MaSka » 05 úno 2007, 10:35

jednou z podmínek, aby slunce bylo jako hvězdička je jasná obloha, jakákoli oblačnost nebo i opar způsobují difuzi a hvězdička se nepovede.

rammi.cz
Nový uživatel
Nový uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rammi.cz » 05 úno 2007, 15:14

tak fotak prisel, uz jsem jej poprve spustil... jdu zkusit fotit hvezdicky... a jine ;)

Zoltan
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zoltan » 05 úno 2007, 21:41

Na margo požiadavky posielam dve fotografie s priamym záberom slnka v objektíve, fotené za bieleho dňa. Jedna fotografia je v Galérii pod KRAJINA s názvom Zimné slnko, fotku som urobil úplne v začiatku, keď som si obstaral Pentax ist DS, so základným objektívom 18-55 k aparátu. Druhú fotku som neopatrne naládroval do ABSTRAKCIE - NECHTIAC - zas som nedal pozor, že Abstrakcia je nastavená na prvom mieste. Fotka ma názov Martinské hole, je urobená na film asi s Praktikou MTL5 dávnejšie. Tiež nefotím tieto slnka zas tak často a nechce sa mi prehrabávať archív.
Fotkami som len chcel ukázať, že hviezdica sa dá vyfotiť, traba však silno cloniť - na maximum a celý záber si pripraviť vopred. Samotné fotenie musí byť v okamžiku, pričom nedoporučujem pozerať cez objektív do slnka - môže to vypáliť nie len čip ale aj oko. Ak sa správne trafíš, záber netrvá dlho, lebo expozícia je veľmi krátka a nehrozí potom ani poškodenie aparátu. Jasné, že sa to nemá robiť vo veľkom a po expozícii nechať aparát aspoň 1/2 hodiny odpočívať.
Možno to podávam amatérsky, ale mne sa to osvedčilo, nie som profík. Ak teda tento postup niekomu pomôže, budem len rád. Prajem všetkým dobré svetlo a istú ruku.
Zoltan

MaSka
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od MaSka » 06 úno 2007, 08:11

1.Focení slunce jako hvězdičy , viz pravidlo Sunny 22 v příspšvku z pátku 19.ledna.
2. musí být jasno, oblačnost, opar způsobuje difusi a tím kotouč kolem slunce.
3. ideální k tomuto jsou objektivy20-28 mm (35EQ). tj. ohniska 12-18 mm ,kde díky šíři záběru je slunce jen malinký bod. U delší ohnisek je samozřejmě slunce větší. Důrazně varuj před pokusy fotit slunce jako hvězdičku teleobjektivem, hrozí poškození nejen fotoaparátu, ale především zraku.
4. clona 16-22 nutná podmínka
5. počet paprsků hvězdičky závisí na počtu lamel v cloně
6. přidání přechodového filtru, většínou způsobé přidání prasátek, pokud je objektiv sám o sobě v,či prasátkování v protisvětle odolný, tak přidáním přechodového filtru to lze pokazit, protže přechoďáky jsou z optických plastů a nelze je potahovat antireflexní vrstvou.

Odpovědět

Zpět na „Archivní vlákna“