Příspěvek
od Alf » 16 srp 2008, 00:42
Já beru galerii asi tak trochu jinak než vy.
1. je to nástroj pro ty co se rozhodujou pro Pentax, aby viděli, že jde o kvalitní stroje, které dokáží dělat fotku.
2. je to díky exifu studnice, kde vidíme jak který objektiv na tom kterém Pentaxu kreslí, jaký má bokeh, jestli je měkký u krajů apod.
3. nástroj pro prezentaci fotek, kde se od každého z vás něco naučím. Sleduji kompozici a přemýšlím nad fotografií. V tomto případě beru galerii po duchovní stránce.
4. Jak víte mám více stránek a v tomto případě kovářova kobyla opravdu chodí bosa. Žádnou svou osobní galerku nemám, takže se snažím své fotky mít na jednom místě.
Protože však poslední dobou čím dál méně stíhám fotky, tak to až zas tak u mě všechno neplatí. Zakládám živnost, stavím ateliér, přestavuju byt a to nemluvím o další práci, kterou se živím. On se ten čas najde, ale pár měsíců to ještě potrvá, než se zas budu zapojovat naplno, jako to bylo dříve.
Teď k pravému tématu tohoto vlákna:
V komentářích pod fotografií by dle mého názoru měli být pouze reakce na danou fotografii, ne reakce na předešlé reakce. Něco jiného je věcná diskuze, něco jiného diskuze mimo téma fotografie. Diskuze, která po nějakém čase ztrácí vztah k fotografii je pro některé lidi matoucí a rozhodně se autorovi snímku nemusí vůbec líbit, že má v komentářích již více méně spam.
Téma komentáře v galerii.
Hodně lidí vidí situaci jako Peppe. Necítí se komentovat fotografii. Je to hloupost. Logicky máme všichni nějaké cítění a dokážeme formulovat pocity z fotografie, které máme. A máme je opravdu všichni! Talent netalent, dokážeme říci proč se nám to či ono líbí nebo nelíbí. Je to jakoby jste přišli do umělecké galerie a nedokázali říci jestli se vám tvorba autora líbí nebo ne. Tvrdit, že nevím jestli se mi to líbí nebo ne, jen proto, že stejný obraz nedokážu namalovat je nesmysl. Málokdo z vás si uvědomuje, že psaním komentáře se vlastně učíte kompozici, že si nevědomky zapisujete do paměti tón barev a všímáte si celkového podání a nápadu. Tím, že všechno to co vidíte sepíšete do komentáře, vlastně pomáháte vám samým, bez ohledu je-li fotografie dobrá či špatná. Učíte se dvakrát, učíte se z fotografie a také se učíte urovnávat své myšlenky. Pokud pomalu začnete denně dvěma třemi komentáři, pochopíte jak jsem to myslel. Druhá věc na komentářích, která je stejně hlavní jako ta první je, že autorovi dodáváte chuť v práci, nebo jej můžete upozornit na chyby, které sám neviděl. Můžete mu podat svůj druhý pohled, kterého si autor ani nebyl vědom, protože z místa kde fotku tvořil na něj působili třetí síly, které na fotografii nejsou (vítr, nálada, časová tíseň, jedoucí auto za zády, zima, vztek, docházející baterky apod.). Třetí a poslední věc je, že čtením vašich komentářů se učíme my všichni ostatní. Nemusíme s vašimi komentáři souhlasit, ale rozhodně budem lépe chápat jak se ostatní dívají na tuto samou věc a to následně můžeme promítnout do své práce.
Sony A7 III, Tamron 17-28mm F2,8, Tamron 28-75mm F2,8 III, Samyang 35mm F2,8, Voigtlander 10mm F5,6 Heliar ASPH, Voigtlander 15mm F4.5 III, Sony 90mm Macro F2,8, Sigma 14mm F1,8 Art