Jaký širokoúhlý objektiv?
Moderátor: Moderátoři
Jaký širokoúhlý objektiv?
Zdravím všechny Pentaxáky! Potřeboval bych poradit s výběrem širokáče: už delší dobu mám objednanou Sigmu 10-20, ale ta se zřejmě pro Pentax moc nevyrábí (mmch, má tady někdo tento objektiv?). Protože už nechcu moc dlouho čekat, tak jsem si vyhlédl tyhle dva náhradníky:
PENTAX SMC DA 12-24/4,0 ED AL (IF)
SIGMA AF 12-24/4,5-5,6 EX DG ASPH IF
O Pentaxu 12-24 jsem tady četl spíše chválu, ale co ta Sigma? Cenově jsou zhruba stejné, pro Pentax hovoří vyšší světelnost, u Sigmy se zase uvádí vynikající (tedy skoro žádné) soudkovité zkreslení. Jak je na tom se soudkovitým zkreslením Pentax? Co byste doporučili? Případně bych bral i pevnou desítku nebo dvanáctku (ne rybí oko), ale nic takového jsem pro Pentax nenašel. Existuje vůbec něco takového?
PENTAX SMC DA 12-24/4,0 ED AL (IF)
SIGMA AF 12-24/4,5-5,6 EX DG ASPH IF
O Pentaxu 12-24 jsem tady četl spíše chválu, ale co ta Sigma? Cenově jsou zhruba stejné, pro Pentax hovoří vyšší světelnost, u Sigmy se zase uvádí vynikající (tedy skoro žádné) soudkovité zkreslení. Jak je na tom se soudkovitým zkreslením Pentax? Co byste doporučili? Případně bych bral i pevnou desítku nebo dvanáctku (ne rybí oko), ale nic takového jsem pro Pentax nenašel. Existuje vůbec něco takového?
Sigma 10-20 mm pro Pentax se dělá už asi půl roku, tady je běžně k dostání, je to slušný objektiv (můj kamarád ho má k Nikonu 200). Tady je cena kolem 700 AUS$..... je tedy cca. o 1/3 lacinější než Pentax 12-24 DA, který mám zase já....
Ta Sigma je vážně překvapivě dobrá ve všech parametrech, ale ten Pentax je "špica".... už jsem tu o tom psal a srovnávací tabulku najdeš na vláknu OBJEKTIVY>Záklaďák pro DSLR..... je tam i srovnání se Sigmou 12-24, která je zhruba za tu samou cenu, ale s tou zkušenost nemám....
Ta Sigma je vážně překvapivě dobrá ve všech parametrech, ale ten Pentax je "špica".... už jsem tu o tom psal a srovnávací tabulku najdeš na vláknu OBJEKTIVY>Záklaďák pro DSLR..... je tam i srovnání se Sigmou 12-24, která je zhruba za tu samou cenu, ale s tou zkušenost nemám....
jir_ist
-
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Ja jsem měl stejný problém s vyběrem širokáče. Sigmu 12-24 jsem zavrhl hned (vyborná na filmu, horší na digi). Tak už jen Sigma 10-20 a Pentax 12-24. Cenovy rozdíl cca 8-6 kc. Proto jsem uvažoval že koupim spíše tu sigmu ale ještě před tím jsem si koupil Sigmu 105/2.8 (vynikající objektiv po všech strankách, ostrý od clony 2.8, ale ma jednu drobnou vadu co asi všechny Sigmy co jsem měl zatím v ruce PROTISVĚTLO. Když si na to dáva člověk pozor tak si jde na to zvyknout. Zvlaště u delšiho skla. Ale u širokače by jsem se toho bál protože slunce v zaběru bude určitě častěji. Zatím moc do toho nemužu mluvit protože jsem v ruce neměl zatím ani jeden. Pentax který nakonec u mě vyhrál by měl přijít každou chvíli. Tak pak kdyžtak pošlo nejake foto.když si vybereš sigmu nebo pentax, neudělaš chybu ani jedním, obě to jsou kvalitní skla. Tak zatim.
Díky za názory. Zatím to vidím tak, že když seženu Sigmu 10-20, tak je volba jasná, jinak asi vezmu Pentax 12-24 (když jsou teda stejně kvalitní, tak aspoň podpořím značku )
jir_ist: máte to tam teda levnější.. mě hlavně štve, že se tady běžně skoro vůbec neprodávají objektivy pro Pentax - tak že bych přišel do obchodu, vyzkoušel Pentax, Sigmu, Tamron, ... a spokojeně si vybral.. Když někde něco mají náhodou skladem, tak je většinou nějaký záklaďák, ostatní na objednávku. Alespoň jsem takový obchod ještě nenašel...
jir_ist: máte to tam teda levnější.. mě hlavně štve, že se tady běžně skoro vůbec neprodávají objektivy pro Pentax - tak že bych přišel do obchodu, vyzkoušel Pentax, Sigmu, Tamron, ... a spokojeně si vybral.. Když někde něco mají náhodou skladem, tak je většinou nějaký záklaďák, ostatní na objednávku. Alespoň jsem takový obchod ještě nenašel...
sipas, v tom vláknu co jsem zmínil píšeme i o filtrech atp.... Já už jsem zmínil, že nejsem filtrový fanoušek. Na 12-24 jsem dal jen UV pro ochranu a ten jsem musel "v rozích" vypilovat., protože mi malinko už vinětoval na 12 mm .... Všechny ostatní filtry mám v krabici, nepoužívám je ani u jiných objektivů, a jsem přímo nepřítelem Cokin filtrů obecně, přechodových obzvlášť ...
Snaž se dostat ten UV s co nejtenší obrubou (jsou různé síly). Polarizák je definitivně No,No (stejně by ti jen zbytečně oblboval AF) a ztmavil jen část oblohy a to snad nechceš....
UV upilování
Snaž se dostat ten UV s co nejtenší obrubou (jsou různé síly). Polarizák je definitivně No,No (stejně by ti jen zbytečně oblboval AF) a ztmavil jen část oblohy a to snad nechceš....
UV upilování
jir_ist
-
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Zatím z nouze používám Sigmu 15-30, ta má výhodu, že je i na kinofilm. Na DSLR to sice není super-širokoúhlé, ale mě to víceméně stačí a kresba je vyhovující. Čekám taky na Sigmu 10-20. Ta ve verzi pro Pentax v ČR zatím existuje jen na webových stránkách prodejců, fyzicky ani kus. Pokud se to nezměnilo za posledních několik dní, co jsem to nesledoval. Údajně by se měly v březnu / dubnu objevit.
-
- Pokročilý uživatel