Byl to pro mne velký pokrok, neboť do té doby jsem digitálně fotil s Panasonikem DMC FZ-1, který měl sice mnoho báječných vlastností (stabilizaci,12 nýsobný optický zoom, objektiv Leica 2.8 v celém rozsahu) ale byl pouze automat s 2M čipem. (Jinak ale fotím od roku 1980.)

Při koupi GX-1S jsem neměl dost peněz na koupení lepšího stroje od Pentaxu, K10 nebo K20 byl můj sen. S fotoaparátem jsem spokojen, je malý, lehký, dovede téměř vše co potřebuji. Ale- má jen 6 Mp, nemá stabilizaci, čištění čipu ani utěsněné tělo. Používám zatím dost levné objektivy, někdy by se mi vyšší citlivost , více Mp nebo stabilizace velice hodily.
Dnes jsem na tom s penězi podobně jako kdysi (hledám co nejlevnější řešení) a do budoucna to nevypadá lépe. Řeším otázku, jestli má pro mě cenu koupit za 4000Kč K10, za 7000 K20, za 9000Kč K7 a nebo další rok šetřit na K30?
Vím, že podobné dilema řeší mnoho fotografů, ale rád bych slyšel názor a radu od někoho, kdo to má již vyřešeno.
Pokud někomu z vás doma leží tělo, které bych mohl "zrecyklovat" za levný peníz, můžete mě kontaktovat. Díky za rady.
PS: (k napsání tohoto článku mě nalomila nabídka K10 za 3500Kč na Paladixu)
vstek@volny.cz