parametre:
uhol zaberu: 110° (diagonalne)
zaostrovanie od: 0,28mm
clona: f/2.4 az f/22
pocet lamiel: 9 zagulatenych
opticka konstrukcia: 15 elementov v 11 skupinach (3xHR, 2xED, 2xASP)
zavit na filtre: 95mm + zadny zelatinovy
rozmery: 114 x 100mm
vaha: 581g az 608g
Kupil som plastovu verziu Fireflay (429euro) namiesto drahsej kovovej verzie Blackstone preto, lebo maju rovnaku optiku. Cenovy rozdiel investujem do 95mm filtrov (NiSi CPL MC + NiSi ND1000).

Fireflay verzia sa mi viac paci, ma vyraznejsie dizajnove prvky. Obe verzie maju kusok pred dorazom nekonecna znacku, v ktorej ostriaci prstenec jemne zacvakne. Ak kalibracia od vyrobcu nie je uplne presna, kazdy si to moze doma skrutkovacom nastavit podla pokynov manualu.
Verzia Fireflay je v bielej plechovej skatuli a puzdro na objektiv je tvrdene iba na spodu.
Verzia Blackstone je v ciernej plechovej skatuli a puzdro na objektiv je cele ako skrupina tvrdene.
Obe verzie balenia obsahuju slnecnu clonu + dalsiu nahradnu zadnu krytku.
Prvy kus IRIX som vratil (megafoto.sk), mal decentrovanu optiku, vidielne hlavne na nizke clony. Druhy je uz OK. Ludia na webe pisu, ze tiez menia kusy, tyka sa to oboch verzii, Fireflay aj Blackstone.
rychle zhodnotenie:
+ cena je vyborna (D-FA15-30/2.8 si nikdy aj tak nekupim = velky/tazky/drahy/bez filtrov)
+ ostrost je aj na f2.4 neskutocna, f11 nema ani cenu rozoberat
+ perfektne korigovana farebna aberacia (CA) aj skreslenie
+ pocet lamiel clony robi vkusnu hviezdu do slnka
+ bokeh je na taky sirokac prekvapivo slusny
+ klasicky zavit na filtre, aj ked financne narocnejsi 95mm rozmer
+ cvaknutie pri nekonecne pri toceni prstencom (nastavene uz od vyroby) je vyborny napad
+ vyrez na slnecnej clone pre tocenie 95mm filtrov
- brutalna vinetacia na nizke clony
- Neutrino coating urcite nie je taky dobry ako SMC/HD od Pentaxu, odlesky treba bud odretusovat, alebo eliminovat zmenou uhla uz pri foteni
- pri nizkych clonach si treba dat viac pozor pri ostreni (popredie vs pozadie)
- slnecna clona je z makkeho plastu, snad nieco vydrzi
+- celkom je problem kupit lacny a kvalitny drziak na prechodove filtre s 95mm kruzkom (vacsina je do 82-86mm), 100mm filtre su na doraz, 150mm su uz zasa velke a aj drahsie
+- na objektive je dalsi kruzok, ktorym viete po nastaveni zaostrenia ho natvrdo zaaretovat, vyuzitie neviem vyhodnotit
+- par fotiek na case 1/100s som mal "mikroskopicky" zozostrenych z ruky (stabilizacia ON) pri zvacseni 1:1, neviem ci je to blby cas u Pentaxu, alebo 36MPx je sakra narocnych na tom sirokom ohnisku na stabilitu, kazdopadne na FA Limited sklach som si to zatial nevsimol (31, 43 a 77mm)
...na tejto fotke je to roztrasenie najlepsie vidno:

Vybehol som do mesta a urobil par fotiek, skor reportaznym stylom, pri kazdej fotke je clona a sposob ostrenia.
Fotky som musel zmensit do 8MB, aby sa dali uploadnut, dva vyrezy 1:1 som dal ale aj z 36MPx, pozerat sa na co je myslim dost.
DNG nacitane do Adobe LR2015, zakladne upravy s minimalnym doostrenim = Amount 50, Radius 0.6, Detail 50, Masking 5 (korekcny profil na distorziu/aberaciu v LR na IRIX zatial nie je) + export do JPG, odlesky som neretusoval, fotky bez orezu = tak ako som ich odfotil
f2.4, lavy dolny roh + pravy horny roh, ostrenie na cvak nekonecna - NESKUTOCNE

f11, ostrene na cvak nekonecna

f2.4, ostrene manualne cez hladacik

f2.4, ostrene manualne cez LiveView

porovnanie f2.4 vs f11...pri f2.4 si treba vybrat, co chcem mat ostre, ci uplne popredie pod nohami, alebo viac pozadie

pri f11 su samozrejme aj absolutne rohy uplne ostre, lavy horny a pravy dolny

par fotiek z prveho kusu IRIX, ktory som vratil - pri zvacseni 1:1 pri 36MPx nebol uplne OK ani na f11 na lavej strane pri urcitej vzdialenosti ostrenia
f11, ostrene na cvak nekonecna