Technické parametre:
Ohnisková vzdialenosť 85mm
Svetelnosť 1.4
Max.clona 22
Počet lamiel clony 8
Min. vzdialenosť 1m
Priemer filtra 72mm
Ostrenie manual
Rozmery (dĺžka x priemer) 72,2 x 78mm
Hmotnosť 513g
Bajonet Pentax
Tento objektív Kórejskej výroby ma zaujal už od chvíľe,kedy sa na webe objavili jeho prvé recenzie.Tie boli viac než pozitívne,aj s ohľadom na jeho cenu-250 eur.Pretože ma fotografovanie neživí,je aj tento parameter rozhodujúci.Poďme sa teda bližšie s týmto krásavcom zoznámiť.
Po príchode kuriéra som doma s nedočkavosťou rozbalil pomerne veľkú škatuľu.V plastovom výlisku bol usadený v igelitovom sáčku zabalený môj nový krasavec.Srdce každého zanieteného fotografa musí zákonite zaplesať v momente,keď niečo takéto dostane do ruky.Mechanické spracovanie je dokonalé,príjemné na pohľad aj na omak.Clonový krúžok ide tak akurát stuha,kto pozná staršie manuálne objektívy ten to náležite ocení-ostrenie je preto presné a precízne.Pribalená je slnečná clona a mäkké sametové vrecko do ktorého sa ale objektív s opačne nasadenou clonou nevojde.Telo obj.a bajonet je kovový.Ostriaci krúžok je dostatočne široký a pogumovaný.
Ako už názov naznačuje,ostrenie (od jedného metra) je interné a preto sa nič nevysúva ani neotáča,pribalená slnečná clona je bajonetová.Nasadzuje sa z ľahkým zacvaknutím,čo by mohlo časom byť problémom.Vpredu na objektíve je zlatý prúžok a ceduľka označenia výrobcu.Pre použitie na Pentaxe má clonový krúžok polohu "A",dĺžka ostrenia od nekonečna po 1m je cca 120 stupňov.Po dizajnovej a mechanickej stránke preto nemám najmenšie výhrady.
Optika:
Tá prešla od začiatku výroby miernym vylepšením antireflexných vrstiev.Clonové číslo 1,4 dáva netušené možnosti na kreatívnu prácu z hĺbkou ostrosti.To so sebou ale prináša zopár úskalí-zaostriť toťiž presne je hodne náročné aj so zväčšovacou očnicou.Ak sa to ale podarí,je ostrosť na clone 1,4 veľmi dobrá a použiteľná.Na clone 2 je už krezba rezavo ostrá.Úbytok ostrosti v rohoch je nepatrný a pri portréte,na ktorý je tento obj. primárne určený,nepodstatný.Exaktné tabuľky nieje ale problém na webe vyhľadať.
Podstatnejší parameter je ale bokeh(rozostrenie mimo poľa hĺbky ostrosti).Toto je značne subjektívne,ja som ale unesený! Bokeh je krásne zamatový,plynulý.V kontrastných prechodoch v oblastiach rozostrenia sa prejavuje chromatická vada v podobe žltozelených kontúr .V zaostrenej časti obrazu je chromatická vada len veľmi mierna aj na otvorenej clone a priclonením mizne,tak ako aj slabučký fringing(t.j.fialovkasté haló okolo prežiarených plôch).
Menším problémom môže byť pomerne veľká minimálna zaostrovacia vzdialenosť jeden meter.Na portrét dostačujúce ale na moje obľúbené fotografovanie detailov je to priveľa.To je škoda,páni konštruktéri mohli trochu zapracovať a skrátiť nu aspoň na 0,5m.
Zhnutie:
Portrétny objektív s manuálnym ostrením výbornej optickej a mechanickej kvality,určený pre portrétistov ale ani streetfoto mu nieje cudzie(viď fotografie v ukážkach).
plusy:
optická kvalita
mechanické spracovanie
mínusy:
clona zaskakuje príliš ľahko-ukáže čas
veľká minimálna zaostrovacia vzdialenosť
žltozelená kontúra mimo poľa ostrosti(len pri kontrastných prechodoch)
clona 1,4

clona1,4

clona 2,8

clona 2,8-ukážka chromatickej vady v rozostrenej ploche

clona 2

clona 2

clona 2,8

clona 2,8

clona 3,5

clona 3,5