Průměr předního závitu: 52mm
Minimální a maximální možná clona: f/2 ~ f/16
Materiál těla objektivu: kovový
Bajonet: K
Sluneční clona: není
Prachotěsnost a voděodolnost: není
Vhodné pro digitální a analogové fotoaparáty: digitál i film
Clonový kroužek: Má
Konstrukce objektivu: 8/10
Objektiv má nějaký ten pátek za sebou. Ostřící kroužek u mého kusu jde trošku ztuha, clona je na tom lépe. Objektiv je celokovový s matným černým povrchem.
Optické vlastnosti: 9/10
Na plně otevřenou clonu je pěkně ostrý (málem mi oči vypadly), aberaci jsem do teď žádnou nezaznamenal. Po zaclonění je ostrý jak břitva. Někdy jak budu mít čas, zkusím srovnat s mým A50/1,7. Bokeh na tomto objektivu je hodně specifický (kroužkový – sice není tak výrazný jak u Heliosu 40-2, ale je) a moc líbívý. I když objektiv má antireflexní MC vrstvy, tak v silném proti světle je slabší, ale při zkoušení focení v noci, mi nehodil žádný odlesk z lamp.
Užití 9/10
Krajina, příroda, portrét, s mezikroužkama bude vhodný i na makro. Menší potíž je s poměrně velkou minimální zaostřivací vzdáleností (0,5m). Komu nevadí plný manuál, tak si tento objektiv zamiluje. Cena se na ebay pohybuje okolo 50 dolarů + pošta, což si myslím, že je výborná alternativa k M50/2. Další výhodu, který má tento na APS-C, je, že po přepočtu to dělá krásných 87mm. Takže, kdo je zvyklý na 85mm z kinofilmu, tak tomu krásně sedne. Já ho vydražil na aukru za super cenu 787kč. U nás není moc známý, a na aukru se za rok, co to sleduji, objevil jen 2x. Poprvé byl vydražen za 1500kč, ale i za tu cenu si myslím, že stojí.

Za tu cenu, prostě lepší objektiv neseženete. Někdy bych ho chtěl testnout s nějakým dražsím objektivem, třeba DA*55mm nebo nějakým jiným, ale nemám tu možnost.
Fotky možná nejaké časem přidám.