AntikFOTO - Brno, Medlák

Poraďme se kde nakupovat.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Pavel
Nový uživatel
Nový uživatel

AntikFOTO - Brno, Medlák

Příspěvek od Pavel » 17 dub 2008, 15:41

Nevěřil jsem, že to někdy budu muset napsat, ale AntikFOTO na Mendláku není tak super obchod, jak jsem si až doposud myslel. Objednával jsem u nich Sigmu 10-20 přes net, zvolil jsem osobní odběr a bohužel až doma zjistil, že ten objektiv špatně ostří (backfokus). Chtěl jsem ji ve 14ti denní lhůtě vrátit, reps. vyměnit za jiný kus a oni my řekli, že vzhledem k tomu, že jsem si ji osobně převzal, tak na vrácení nemám nárok a bude se reklamovat. Podle zákona není rozhodující způsob odběru, ale pouze způsob objednání! Pozor tedy na ně, pokud se chcete vyhnout nepříjemnému hádání, buď před koupí řádně vyzkoušet nebo nechat poslat poštou. Já spoléhal na serióznost a nakonec jsem to řešil až s dovozcem objektivu, který mi překvapivě vyšel vstříc a poskytnul nadstandardní službu výměny. Další jednání v Antikfoto jsem tedy už nemusel absolvovat, ale kdybyste někdo měli podobný problém, obrátit se můžete na SOS (sdružení obrany spotřebitelů), popř. na ČOIku.
D90, Zenit E, dříve K100D

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

Alf
Hlavní Admin
Hlavní Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alf » 17 dub 2008, 16:35

Je to tak pokud zvolíš osobní odběr, je reálná šance, že si výrobek v prodejně můžeš vyzkoušet. Na tom je to založený. Když objednáš přes net a dostaneš poštou, tak tu možnost zkoušky nemáš a proto máš tu lhůtu na vrácení. Takže se jich nechci zastávat, ale postupovali v souladu se zákonem, na to je čojka krátká. Vím, že při zkoušce na krámu nemůžeš backfokus zjistit, ale na objektivy tenhle zákon zrovna nemyslel.
Sony A7 III, Tamron 17-28mm F2,8, Tamron 28-75mm F2,8 III, Samyang 35mm F2,8, Voigtlander 10mm F5,6 Heliar ASPH, Voigtlander 15mm F4.5 III, Sony 90mm Macro F2,8, Sigma 14mm F1,8 Art

z@k
Nový uživatel
Nový uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od z@k » 17 dub 2008, 18:05

Dovolím si oponovat - ad maZec - není to tak. Rozhodující je způsob uzavření smlouvy (a ta byla uzavřena prostřednictvím internetu v momentě potvrzení objednávky), nikoliv způsob převzetí. Viz například několik dotazů na stránkách SOS spotřebitele - http://www.spotrebitele.info/poradna/do ... %20odb%ECr

Pavel
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Pavel » 18 dub 2008, 06:33

Přesně jak píše z@k. Hodně jsem kolem toho zjišťoval, navíc známý teďka sepisuje s právníkem žalobu kvůli notebooku (jiný případ, který zde nemá smysl rozebírat), ale přímo se ho na můj problém ptal. V tomto případě (objednávka přes net a osobní odběr) totiž prodávající není povinen rozbalovat krabici a ukazovat ti obsah. Je to pouze nadstandardní služba ze strany prodejce. Nic víc, nic míň...

Alf
Hlavní Admin
Hlavní Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alf » 18 dub 2008, 12:47

Aha tak se omlouvám za mystifikaci, ale před rokem jsem řešil podobný problém (nešlo o objektiv) a takhle mi to bylo vysvětleno.

Jinak nastíním ještě jiný problém snad budete znát odpověd.

Záruka je vázána pouze na produkt, nebo na produkt a toho kdo vlastní produkt?.
Vím, že to zní šíleně, ale u OEHLINGU, když si koupíte cokoliv, tak se záruka vztahuje na produkt a vaše jméno, když produkt prodáte přicházíte o záruku.
Když jsem prodával svou sigmu 24-135, kterou jsem měl z Oehlingu, tak jsem si přečetl i záruční list a tam to bylo takhle napsáno. Zavolal jsem jim a potvrdili mi to. Mimochodem, už jsem si v Oehlingu nikdy nic dalšího neobjednal.
Naposledy upravil(a) Alf dne 18 dub 2008, 14:17, celkem upraveno 1 x.
Sony A7 III, Tamron 17-28mm F2,8, Tamron 28-75mm F2,8 III, Samyang 35mm F2,8, Voigtlander 10mm F5,6 Heliar ASPH, Voigtlander 15mm F4.5 III, Sony 90mm Macro F2,8, Sigma 14mm F1,8 Art

z@k
Nový uživatel
Nový uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od z@k » 18 dub 2008, 13:20

Tak na tohle odpověď bohužel neznám. Doporučuju zapátrat na stránkách http://www.spotrebitele.info, možná už někdo řešil podobný problém. Případně zkus zadat přímo dotaz, mám zkušenost, že cca do dne, do dvou, odpoví...
Mimochodem, Pavle, jaká je ta sigma? :)

donAntonio
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od donAntonio » 18 dub 2008, 16:40

Kouknul jsem se do občanského zákoníku i do patřičné kapitoly učebnice obč. práva a skutečně to vypadá tak, že právo ze záruky může uplatnit jenom kupující, tedy osoba takto uvedená ve smlouvě. Nenašel jsem zmínku o tom, že by bylo toto právo přiznáno pozdějším nabyvatelům věci (snad jsem nic nepřehlédl). Takže reklamace je možná, ale musí ji provést původní majitel. Druhý majitel může reklamovat u předchozího (záruka na použitou věc). Řekl bych, že prodej použitých věcí "ještě v záruce", tímto ztrácí na přitažlivosti...
K100D, ME Super
DA 18-55, DA 50-200, A 50/1.7
mezikroužky K
Velbon Sherpa 600R, Photon DM 250 Ws

donAntonio
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od donAntonio » 18 dub 2008, 16:57

Pokud je ovšem zboží reklamováno na základě potvrzení o koupi (běžná účtenka z obchodu), na kterém jméno kupujícího uvedeno není (kupní smlouva byla tedy uzavřena ústně), tak tento problém nevzniká, protože prodávající si nemá jak ověřit, že za ním přišel někdo jiný, než původní kupující.
K100D, ME Super
DA 18-55, DA 50-200, A 50/1.7
mezikroužky K
Velbon Sherpa 600R, Photon DM 250 Ws

Tomáš Fafek
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Tomáš Fafek » 18 dub 2008, 22:42

Ty jo. 8O
Tak doufám,že se mě můj macík nevysype.To
bych měl slušnou honičku.Sice novej s dokladama,fakturou a předávacím záručním protokolem ,ale od prvního majitele na mě.Tak to jsem vůbec netušil,hmm :roll:
K10D + D-BG2,DA 14mm f/2.8 ED (IF),FA 50mm f/1.4,DA*16-50 f/2.8 ED AL [IF] SDM,DA*50-135 f/2.8 ED [IF] SDM,Hoya,Cokin,Mac,Eizo.

Pavel
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Pavel » 25 dub 2008, 07:30

maZec píše:Aha tak se omlouvám za mystifikaci, ale před rokem jsem řešil podobný problém (nešlo o objektiv) a takhle mi to bylo vysvětleno.

Jinak nastíním ještě jiný problém snad budete znát odpověd.

Záruka je vázána pouze na produkt, nebo na produkt a toho kdo vlastní produkt?.
Vím, že to zní šíleně, ale u OEHLINGU, když si koupíte cokoliv, tak se záruka vztahuje na produkt a vaše jméno, když produkt prodáte přicházíte o záruku.
Když jsem prodával svou sigmu 24-135, kterou jsem měl z Oehlingu, tak jsem si přečetl i záruční list a tam to bylo takhle napsáno. Zavolal jsem jim a potvrdili mi to. Mimochodem, už jsem si v Oehlingu nikdy nic dalšího neobjednal.
Zajímavá informace, díky. Já tam mám momentálně objednané nějaké Cokin filtry, takže to je v poho, ale s tímhle obchodem teda také končím. Než se hádat, to se radši poohledu jinde. Jenom si tak říkám, aby nakonec zbyl aspoň jeden obchod, kde bude vše tak, jak má....

Dle mě jdou proti zákonu a to, že mají "svoje" podmínky je jedno, protože tyto podmínky mohou zákon pouze rozšiřovat, ale nesmí jít proti němu. Jediná výjimka se týká software - licence je na jméno. Je to sice pytlovina, ale jak zákonodárce káže, tak se děje :(

Odpovědět

Zpět na „Internetové obchody, bazary a zkušenosti“