Filtrový závit: 82mm
Rozmery: priemer 92.4mm , dĺžka 226.5mm
Rozsah clony: f/4 – f32
Použité materiály: kov a kvalitné plasty
Bajonet: KAF
Slnečná clona: súčasť dodávky, plastový kvetináč
Prachotesnosť a vodeodolnosť: nieje
Vhodné pro digitálne a filmové fotoaparáty: digitál aj film
Clonový krúžok: Má
Úchyt na statív: súčasť dodávky
Puzdro na objektív: súčasť dodávky
Váha: 1440g
Tento objektív je moj „Tele Work-Horse“. Fotil som s ním veľa s Pentaxom PZ-1p na Velviu 50, potom mi výborne slúžil s Pentaxom K10D a dnes rovnako skvele s Pentaxom K-7.
Konštrukcia
Objektiv je veľmi dobrej konštrukcie, základ je kovový, kombinovaný s kvalitnými plastami. Povrch je krásne matne upravený klasickou čierno-šedou Sigma povrchovou úpravou. Po mechanickej stránke je práca s ním lahôdka, všetko funguje tak ako má, a to aj po 7 rokoch intenzívneho používania. Objektiv sa pri zoomovaní ani pri ostrení nehýbe, všetko sa deje krásne vo vnútri. Zoom sa samovolne nehýbe. Zoomovací aj ostriaci prstenec sú kvalitne pogumované. Ostriaci prstenec sa dá posunutím dopredu a dozadu prepínať medzi AF a MF. Autofokus je pri prepnutí na AF o niečo rýchlejší. Clona je zložená z 9 lamiel a pri fotografovaní svetelných zdrojov vytvára krásne 18-cípe hviezdičky. Snáď jediná vada je že objektív nieje prachotesný, prípadne vodeodolný.
Optika
Po optickej stránke patrí tento objektív medzi najlepšie tele-zoomy aké boli kedy vyrobené. Stačí sa pozrieť na MTF graf a je to jasné. Na 100mm zoome dosahuje aj na otvorenej clone úžasné výsledky, porovnateľné s pevnými objektívmi, na 300mm je to stále veľmi slušné. Objektív má výborné chovanie v protisvetle čo ma dosť prekvapilo. Odlesky vznikajú len málokedy a to aj v extrémnych podmienkach a dajú sa pomerne ľahko retušovať. Mám odskúšané že ho tromfnú len pevné sklá, napríklad SMC Takumar 6x7 300/4, 200/4.

Optická konštrukcia

MTF Graf: na 100mm vynikajúci, na 300mm stále veľmi dobrý, objektív je kinofilmový, pri APS-C sa navyše ešte „odrežú“ menej
kvalitné okraje (oblasť za modrou čiaro vpravo)
Vinetácia je takmer nepostrehnuteľná. Aberácia je dobre korigovaná, problém s ňou vzniká hlavne na 300mm. Toto je opticky jediná slabina tohto objektívu.
Autofokus
Po prepnutí ostriaceho prstenca na pozíciu AF je autofokus rýchlejší, avšak na rýchly pohyb nevhodný aj s Pentaxom K-7. Pri pokusoch s fotením bežiaceho psa objektív proste nestíhal ani s prepnutým prstencom na AF. Predsa len pohybovať s takou masou skla pomocou zastaralej mechanickej metódy nepodá uspokojivé výsledky. Podstatne lepšie ostril Tamron 90/2.8 SP s prepnutým prstencom. Ešte lepšie ostril Pentax DA* 50-135/2.8 .
V praxi
S týmto objektívom som nafotil mnoho snímkov, avšak väčšinou ho používam na fotenie krajiny. S APS-C zrkadlovkou je to v prepočte 150-450mm zoom čo je úžasné. Kvalita je omnoho lepšia ako pri použití FF zrkadlovky s objektívom 70-200 a 2xTC. Menenj kvalitné okraje sú orezané cropom a využije sa len najkvalitnejší stred objektívu.
Objektív som testoval na 300mm na rôznych clonách:

Na f4 je ostrosť slušná, skvelá na f8, najlepšia na f11. Od f22 potom už klesá.

Test na 300mm s TC Kenko 1.5x . Na otvorenej clone f4 je obraz trochu mäkší, zaclonený na f16 je skvelý.

Pre porovnanie SMC Takumar 6x7 300/4

Test v protisvetle. Objektív sa správa veľmi slušne, robí spravidla len menšie retušovateľné odlesky.
Porovnanie rôznych tele na ohniskovej vzdialenosti 100mm:
Sigma 100-300/4 EX:

HD Pentax-DA 55-300mm f/4-5.8 ED WR

Tamron 75-300mm f/4.0-5.6 LD

Pentax 55-300 je tu jasný víťaz, Sigma nieje špatná, Tamron 75-300 nič moc
Záver a celkové hodnotenie
Čo povedať na záver? Žiaden objektív nieje úplne dokonalý. Ešte by ma zaujímalo porovnanie s Pentax DA* 60-250/4 SDM. Snáď niekto urobí recenziu. Zhrniem teda klady a zápory Sigmy 100-300/4:
Klady:
- výborná optická kvalita
- veľmi dobré správanie v protisvetle
- mechanicky veľmi kvalitné prevedenie
- vnútorné ostrenie
- pri zoomovaní sa nevysúva
- upevnenie na statív v dodávke
- puzdro v dodávke
- slnečná clona v dodávke
- FullFrame !!!
- 9 lamelová clona=> 18 cípa hviezdička svetelných zdrojov a fajn bokeh
Zápory:
- chromatická aberácia na 300mm, nie však nejak silná
- väčšia váha
- 82mm filtre
- väčšia cena
- relatívne pomalý AF - aktualizácia - po nasadení objektívu na Pentax K-3 lieta AF neskutočne rýchlo, o dosť rýchlejšie ako mnohé HSM/SDM objektívy
Ešte jedna ukážka s Pentax K10D na 300mm:
http://www.lightharmony.com/fotografie/ ... -of-palava
Pár foto s K-7: