Hlásím se jako nový majitel Laurelovy Sigmy.
Nemám K3 ale jen starou K5 a proto jsem byl zvědav na ostření.
Přesnost je s z mých současných AF skel nejlepší - je přesnější než moje *55 i než stará Sigma 70-300, o 21ltd nemluvě - ten musím namáčknout třeba i 5x aby se chytil kde chci ...
Rychlost ostření je ale opravdu tristní. Slovo "pomalost" ostření je výstižnější - je srovnatelná s *55. Co se toho týká - měl jsem kdysi zoom Pentax 35-85 ani nevím přesný označení - ale nic tak rychlýho jsem už nikdy neměl. Akorát kresba stála úplně zaprd, takže šel zas z domu (nákup i prodej za zhruba 700,- Kč)
Nedělá mi ale problém na spoustu věcí ostřit manuálně - a tady dávám Sigmě velký plus za to, že se nemusí přepínat.
Co se týká focení se Sigmou 18-35/1,8 art - prozatímní postřehy jsou následující:
Neuvěřitelná kresba už na plnou díru - prostě vzbuzuje pocit, že clona je tam jen proto, aby šlo hýbat s HO případně vyrobit hvězdičku. Hvězdičky v noci od lamp na dálku vypadají solidně - ale je jich moc na můj vkus (těch paprsků) - ale vzhedem k ostatním přednostem jak se prezentuje mu to odpusím

Na druhou stranu - z hvězdičkama od slunce je potíž. Sigma k nim přidává celou soustavu difrakčních teček silně zelené barvy. Zatím jsem nacvakal jen pár pokusů - ale proti slunci je to holt vždy s tímto ...
Sluneční clona postrádá okno pro otáčení CPL, to asi budu muset vyrobit ručně
Po prvním týdnu kdy ani nebylo moc času toho víc nenapíšu - ale časem budu tento příspěvek upravovat podle dalších zkušeností.