Příspěvek
od lennyl » 21 čer 2017, 18:27
generacie boli snad len dve, na zaciatku sa robila verzia so stabilizáciou, tu som mal ja a teraz sa predava uz bez OS (bez stabilizacie). aj dnes maju niektore eshopy zly obrazok aj popis, s OS ho uz Sigma oficialne nevyraba pre Pentax.
moja verzia s OS mi prisla hrubsia/tazsia ako ta co sa predava teraz.
pozor si daj tak vseobecne ako pri kazdej kupe hocijakého objektivu:
-viditelne nemoze byt poskodeny - praskliny od padu
-ak by bol poskrabany predny opticky clen,nebral by som ho - v protisvetle bude robit viac odlesky,lame sa na tom svetlo
-prach vnutri objektivu vo velkom mnozstve znizuje kontrast aj ostrost, ak je prachu malo, co je uplne normalne, neriesit, v takýchto modernejsich sklách ale extra vela prachu nebyva
-zoomovanie musi ist v celej drahe od 17 do 50mm bez zadrhavania, ak nie, nebral by som, oprava by bola draha
a asi to najdolezitejsie, su dve veci:
-aj bez neskorsieho skorigovania skla v servise by pri kupe malo ako tak presne ostrit,nehovorim ze uplne presne na pic*ny chlp, ale ak by to bolo vyslovene neunosne uletene ze LEN medzi napr. 25mm a 40mm zoome by 10metrov bolo mimo, je mozne, ze by to ani servis nenastavil neskor (v ramci krivky ktoru koriguju cez kalibrovaciu masinu, by ta krivka moc skakala - sklo by nemuselo ostrit plynulo-bez skakania atd) ale takuto vychylku nepredpokladam ze by daka Sigma 17-50 mala
-URCITE si urob na nekonecno aj fotku na f8 alebo f11 do dialky, na 17mm a 50mm, ci nema sklo viditelne rozmazany daky roh/cas snimku. takto som nezobral od kolegu z prace tusim za 250euro inak velmi slusny FF Tamron 28-75/2,8, lebo mal jednu stranu menej ostru (cize zle zlozena optika, resp.mozny predosly pad).
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN