bajonet: KAF3
optika: 15 elementov a 11 skupin
clona: 9 lamiel
ostrenie: DC motor + Quick Shift
rozmery: 73 x 86.5 mm
vaha: 440 g
filtrovy zavit: 62mm
min.zaostrovanie: 50cm
cena v zlave Black Friday: 422 euro
Kto nema drahe svetelne Pentax skla, bude zo setaku D-FA 28-105 nadseny. za par penazi je to sklo super ostre, ma sikovny rozsah na full frame, nema snad ziadnu aberaciu, ostri pomerne svizne, ticho a presne a je WR

sklo nie je moc velke ani tazke, ale pri zoomovani sa vysuva.

ostrenie na krajne AF body je prekvapivo presne (rezim A-9 cez hladacik)

korekcie nikdy nepouzivam, ale tu som urobil priklad fotky bez korekcie a s korekciou v Lightroom

_________________________________________________________________________________________________
vsetko su to RAWy nacitane do Adobe Lightroom Classic, bez uprav, iba standardne doostrene.
najskor test ostrosti na siroky zaciatok, stred a dlhy koniec. na konci je sklo trosku slabsie, ale nic tragicke. silna stranka je skor siroke ohnisko. vsetko samozrejme "plna diera".

vacsie fotky:

PS: asi som blbo nasadil slnecnu clonu, preto ta vinetacia.
dalsie vacsie fotky:
28mm, f11 - krasne ostre do rohov

105mm, f11 - opat ostre az do rohov

34mm, f11 - ostre do rohov

45mm, f4 - plna diera, ostrost luxusna

doteraz sklo dopadlo podla mna perfektne.
urobil som si par fotiek v porovnani s Pentax FA31/1,8 Limited a Pentax FA77/1,8 Limited, ci mozem nosit na hory iba jeden zoom. pocasie bolo mizerne, tak nemam ziadne protisvetlo.
DFA28-105 vs FA31 na f4 a f11, zaujimavy vysledok ze

DFA28-105 vs FA77, na f5,6 uz zoom nestiha, na f11 je to dorovnane

DFA28-105, 28mm, f11, lavy a pravy roh a stred fotky, velmi slusny vysledok

zaver:
- ostrost: tak do 45mm mu dam za ostrost 9,5/10, do 80mm mu dam 8/10 a pri 105mm uz iba 7,5/10
- DFA28-105 mi pride skoro o triedu lepsia ako APS-C setak 18-135WR
- bezna cena DFA28-105 bez zlavy mi pride aj tak prehnana
- na hory budem zrejme nosit sirokac IRIX 15/2,4 a DFA28-105WR
- rychlost ostrenia DC motoru nie je ziadny trhac asfaltu, ale konecne po dlhej dobe nemusim pocuvat hukot skrutiek

- podla testov na webe ma DFA28-105 slusnu hviezdu do slnka a vacsinou bez odleskov, vyskusam ked bude pekne
- ked bude vhodna scena (nebude fukat), treba fotit na Pixel-Shift, vtedy padne sanka aj zo setaku