Názov objektívu: smc Pentax-DA 18-250 mm F 3,5-6,3 ED AL [IF]
Konštrukcia: 16 šošoviek v 13 skupinách
Uhol záberu: 76°~6.5°
Priemer predného závitu: 62mm
Clona: 3.5 – 6,3 ~ F22 – F45
Počet lamiel clony: 7
Min. zaostrovania vzdialenosť: 0.45m
Max. zväčšenie: 0.28X ~1:3.6
Rozmery: 86x75mm, 455g
V lete 2009 som strávil mesiac na Islande. Mal som so sebou kitové sklá a pár monofokálov. Zažil som pár situácií, kedy som ľutoval, že vo výbave nemám megazoom – niekedy holt ide viac o pohotovosť ako optickú kvalitu. Pentax (resp. Tamron) už 18-250 nevyrába, tak mi chvíľu trvalo to sklo zohnať. Chcel som vedieť, či ním budem môcť nahradiť kitové zoomy a ďalej sa venovať zbieraniu Ltd skiel

Včera bolo pekné počasie, vybehol som na Vítkov a spravil pár testovacích výcvakov. Žiadny seriózny test to nie je, šlo mi iba o to porovnať DA18-55, DA50-200 a DA18-250 plus som pripojil porovnanie s DA35Ltd a DA*55 a pár postrehov.
Optické kvality
Na vyšších clonách je v strede snímku ostrosť a kontrast kitových zoomov a DA18-250 veľmi podobná až totožná. Na plnú dieru sú hlavne v okrajoch kitové zoomy o chlp ostrejšie a kontrastnejšie. (DA35 a DA55 prakticky nevykazuje rozdiel ostrosti a kontrastu v strede a na okraji snímku). DA18-250 samozrejme viac vinetuje a v okrajoch je viac badateľná farebná vada. (Čo sa týka okrajovej neostrosti, DxO robí zázraky

Konštrukcia
DA18-250 sa pri zoomovaní 2x predĺži. Prekvapivo sa ani pri max vysunutí nejak netrasie, pôsobí lepším dojmom než kity. Na 18mm má zoom lock a na 250 niečo ako „automatickú poistku“, na iných ohniskách sa môže pri náklonoch samovoľne predlžovať resp. skracovať. Slnečná clona sa nasadzuje horšie ako u ostatných Px skiel a nemá „okienko“ na manipuláciu s polarizákom. Oproti iným Px sklám nemá QuickShift focus a chýba tiež malý kovových pliešok s označením „DA“ na ľavej strane u bajonetu. Ostriaci prstenec sa otáča o asi 45 stupňov a aj pri manuálnom ostrení „bzučí“. Autofocus na mojej K10D je subjektívne na úrovni kitových objektívov – relatívne rýchly a presný. IF mechanizmus zabezpečuje, že sa pri ostrení nemení dĺžka objektívu. Nevýhodou je, že sa ohnisková vzdialenosť mení v závislosti od vzdialenosti fotografovaného objektu. Max ohnisková vzdialenosť je podľa môjho slepého odhadu 250 pri ostrení na nekonečno, 200 pri ostrení na vzdialenosť 3m a tak 130 pri max priblížení. Oproti DA50-200 má ale menšiu min zaostrovaciu vzdialenosť a tým vačší zväčšovací pomer. Tj musím k objektu pristúpiť bližšie, ale zväčšenie bode väčšie ako u DA50-200. Posledný postreh k ostriacemu prstencu. Je na ňom stupnica, ale je tam asi iba z marketingových dôvodov. Pri zmene ohniskovej vzdialenosti objektív preostruje. Fotiť naslepo od brucha s tou stupnicou nepôjde

UPDATE: Celá scéna

UPDATE2: Po opatovnom prezerani fotiek na 18mm som zistil, ze 18-250 je o nieco "sirsia" nez 18-55.