Pentax DA 55-300 mm F4-5,8
Parametry:
• Min. ohnisková vzdálenost [mm]: 55
• Max. ohnisková vzdálenost [mm]: 300
• Světelnost: 4 - 5.8
• Nejkratší zaostřitelná vzdálenost [m]: 1,4
• Průměr filtrového závitu [mm]: 58
• Průměr objektivu [mm]: 71
• Délka objektivu [mm]: 111,5
• Hmotnost [g]: 470
Objektiv Pentax DA 55-300 mm F4-5,8 je telezoom doplnujuci zakladny objektiv 18-55 mm. No ako si coskoro ozrejmime, jedna sa o nadstandard v tejto kategorii objektivov. Jeho konkurenciou mozu byt ako starsie Pentax telezoomy, tak aj do sucasnosti asi najcastejsie pouzivane telezoomy od Tamronu a Sigmy v rozsahoch 70-300 mm.
Objektiv je zhotoveny z plastu s pogumovanim na focusovom a zoomovacom kruzku. Celkovo posobi solidnym, no nijako vynimocnym dojmom. No netreba sa on bat, ze by z neho malo nieco vypadnut. Doposial som ziadne vole u neho nezaznamenal. Objektiv sa pri zoomovani vysuva prakticky na dvojnasobnu dlzku svojej povodne kompaktnej velkosti( z asi 11,5 na 18 cm).
Manipulacia s objektivom je jednoducha, zoomovaci kruzok ide trochu pomalsie a otaca sa v rozsahu 45 stupnov, naopak focusovy kruzok ide uplne lahko a clovek sa sice dost nakruti ale aspon moze o to presnejsie zaostrit. Focusovy kruzok sa pohybuje v rozsahu 180 stupnov. Predny clen objektivu sa neotaca a tak je pouzitie polarizacneho filtru v pohode. Objektiv disponuje QuickShift modom, takze prepnutie z AF na MF funguje bezproblemovo.
Rozsah ohnisk, ktory tento telezoom poskytuje je velmi prijemny a zacina od portretovych 55 mm na clone F4 az po ultrazoomovych 300 mm pri F5,8. No v ziadnom pripade najnizsie clony, ako to casto u inych objektivov byva, nie su len papierove parametre. Kvalita vystupu je pri vsetkych clonach dost vyrovana a najnizsie clony su takisto pouzitelne. Prenos kontrastu, farieb aj ostrost vynikaju v porovnani s konkurenciou. Rovnako chromaticka aberacia je pekne pokryta a vyskytuje sa skor na najnizsich clonach, a pri F8 sa vyskytuje minimalne, ak vobec.
V protisvetle objektiv nema ziadne problemy s odleskami, kym nenasadite lacnejsi UV filter:)
Moje osobne skusenosti s tymto objektivom su take, ze na ohnisku 55 objektiv dost nepresne triafa zamerane objekty a neda sa nan az tak spolahnut ani pri dokonalom svetle, no na vyssich ohniskach uz zaostruje dobre(ale to bude asi skor zalezitost fotaku a nie objektivu).
Zvlast sa este chcem zastavit u rychlosti ostrenia. Obektiv je dost pomaly. Nie je to sice az taka katastrofa, ale z vysledkov merani a aj nejakych ukazkok rychlosti ostrenia na youtube, pomalsi objektiv som este nevidel. A neznamena to automaticky, ze pomaly dalej zajde a vzdy 100% trafi..obcas minie rovnako ako rychle objektivy. Porovnaval som ho so vsetkymi objektivmi, co aktualne mam a vyslo mi, ze doposial najrychlejsi je az neuveritelne zakladak 18-55 3,5-5,6 , ktory z nekonecna na minimalnu zaostritelnu vzdialenost a spat na nekonecno prebehne za uzasnych 0,7 s. Tesne za nim bola Sigma 10-20 s rychlostou 0,85 sek. Nasledne dalsi bol telezoom Pentax F 100-300 4,5-5,6 ,ktory ostri neuveritelne rychlo na svoju kategoriu a na to, ake je to stare sklo. Zvladne prebehnutie celeho rozsahu a spat za 1 sek. Posledny je recenzovany Pentax DA 55-300 ktoremu to trva prakticky dvojnasobok casu, co su priblizne 2 sekundy. Su to sice len papierove udaje a obvykle objektiv len tak nejazdi hore dole, ale vzdy nieco v rozashu trafi na prvy sup, no 100% uspesnost to vzdy nie je. Zvuk ostrenia je klasicky pentaxacky, nie velmi tichy, ale nic zvlastne.
Navzdory jeho spominanym nedostatkom, som s tymto objektivom spokojny. Mozno aj pre to, ze ma nevysiel az tak draho (200 EUR). Kvalita obrazu a ostrost je na velmi dobrej urovni a ten rozsah, ktory ponuka a ze je realne aj vyuzitelny, je na nezaplatenie.
Prikladam 100% zvacsenie detailov na K10D pre vybrane ohniska a clony: