Môj prístroj
Moderátor: Moderátoři
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Pentax 645D
Dneska, nebo vlastně včera, zveřejnili další info. Víc odkaz:
http://jenda.brejlovec.net/index.php?obsah=pentax-645D
http://jenda.brejlovec.net/index.php?obsah=pentax-645D
...mohu dotaz..??
...mám po nějaké přestávce zapůjčen na neurčito krásný setík Yashica FR-1 a Soligor 28-80... a dotaz zní: jaky BW film a citlivost doporučujete na podvečerní focení bez stativu...?? ISO 400 mi přijde už skoro zbytečně citlivá, nechci nějaké ultra krátké časy, prostě něco, co se dá bezpečně udržet z ruky, ale aby světlo chvíli pracovalo (tisíciny jsou moc - ale opravte mě, pokud je to u analogu jinak) a ISO 100 už málo... takže ISO 200 by mohla mít to pravé... ale teď jaký konkrétní typ..?? Dívám se po Fomě jako levnému začátku, kdy nebolí až tak moc nepovedený záběr (ale to se zjistí až po vyvolání), dále po Nějakém Fuji... ale začal jsem u Ilfordu... problém je, že asi to u mě bude fungovat tak, že se po vyvolání budou filmy skenovat... takže film s rozumnou pružností a tonalitou a nenáročným procesem, aby ve fotolabu nemohli moc pokazit, ale zároveň takový film, který na tom bude dobře ohledně skenování... byl mi doporučen Neopan 400CN, ale to je moc citlivé a v tuto chvíli nemám ND filtr, takže hodně clonit.. ale to se i taky moc nebude chtít...
...neberte můj výběr v potaz... zkušenosti sem.
Díky...
...mám po nějaké přestávce zapůjčen na neurčito krásný setík Yashica FR-1 a Soligor 28-80... a dotaz zní: jaky BW film a citlivost doporučujete na podvečerní focení bez stativu...?? ISO 400 mi přijde už skoro zbytečně citlivá, nechci nějaké ultra krátké časy, prostě něco, co se dá bezpečně udržet z ruky, ale aby světlo chvíli pracovalo (tisíciny jsou moc - ale opravte mě, pokud je to u analogu jinak) a ISO 100 už málo... takže ISO 200 by mohla mít to pravé... ale teď jaký konkrétní typ..?? Dívám se po Fomě jako levnému začátku, kdy nebolí až tak moc nepovedený záběr (ale to se zjistí až po vyvolání), dále po Nějakém Fuji... ale začal jsem u Ilfordu... problém je, že asi to u mě bude fungovat tak, že se po vyvolání budou filmy skenovat... takže film s rozumnou pružností a tonalitou a nenáročným procesem, aby ve fotolabu nemohli moc pokazit, ale zároveň takový film, který na tom bude dobře ohledně skenování... byl mi doporučen Neopan 400CN, ale to je moc citlivé a v tuto chvíli nemám ND filtr, takže hodně clonit.. ale to se i taky moc nebude chtít...
...neberte můj výběr v potaz... zkušenosti sem.

Díky...
Pentax
-
- V.I.P člen
-
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
...mohu dotaz..??
No klidně běž do Fomy 200, dřív jsem na ně docela dost fotil hlavně kinofilm a můžu jen doporučit. Mám udělanou fotku i 50 x 60 klasicky doma vývojka, ustalovač, papír a není to špatné. Čuměl jsem co z toho leze
"Budiž světlo pochváleno"
Pentax K7, Pentax ist DS, Pentax MG + obj. Pentax 16-45/4, Pentax 35/2,4 DAL, 18-55/3,5-5,6 DAL, M 1,7/50, M 3,5/135, FA 80-320/4,5-5,6, Flexaret V, Metz 40MZ2
http://zdenekz.webgarden.cz/
Pentax K7, Pentax ist DS, Pentax MG + obj. Pentax 16-45/4, Pentax 35/2,4 DAL, 18-55/3,5-5,6 DAL, M 1,7/50, M 3,5/135, FA 80-320/4,5-5,6, Flexaret V, Metz 40MZ2
...znovu jsem se dival na Ilford Delta 100...
...ted mi reknete, zvladne podvecerni slabsi intenzitu svetla z ruky..?? podle fotek, co jsem nasel na http://www.pbase.com/cameras/ilford/delta_100 se to tvari, ze by to slo... ale dojem z fotek na webu muze byt zkresleny...
Diky..
...ted mi reknete, zvladne podvecerni slabsi intenzitu svetla z ruky..?? podle fotek, co jsem nasel na http://www.pbase.com/cameras/ilford/delta_100 se to tvari, ze by to slo... ale dojem z fotek na webu muze byt zkresleny...
Diky..

Pentax
-
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Delty 100 i 400 jsou super filmy, dá se říct že patří k nej, ale cenově 2x víc jak Foma. Dají se oba v pohodě exponovat na 200 s úpravou vyvolání, ale to radši doma a nebo v odzkoušené laboratoři - Push proces. Myslím že ideální pro vyvolání je Microphen a pochybuju, že je běžné laboratoře používají. Kdysi jsem fotil na legendární ORWO 50 exponoval na 100 a vyvolával v Rodinalu ředěném 1:200 téměř hodinu.
"Budiž světlo pochváleno"
...moc diky za rady nejen Tobe zdeneku... za ty, co uz tu jsou a i za ty budouci...
..resim jeste jednu vec.. kdyz jsem se dival po netu na nejaky eshop, ktery by nabizel rozumnou nabidku BW filmu, vzdy me na primo nebo pres ruzne odkazy dovedlo ke Skodovi... ne ze by nemel dobrou nabidku, ale je fajn, kdyz se da porovnat...
mate nejake doporuceni na eshopy, co maji rozumnou nabidku..??
jeste k te cene filmu... film clovek stejne nevystrili tak rychle, jako by mel digi a kartu a navic cena filmu oproti pripadnemu vyvolani vetsich formatu (nemyslim vystavni velikosti) a uz vubec skenovani jsou relativne zanedbatelne, takze jestli film bude stat kolem 70-80,-Kc nebo kolem 130,- Kc uz neni tak dramaticky rozdil, jde mi spise o to, kdyz uz ty penize do toho clovek da, aby se volbou filmu vyvaroval co nejvetsimu moznemu mnozstvi chyb jak fotografa, tak i labu, kde budou film, fotky ci pripadny sken resit...
...i proto jsem se ptal na film vhodny na pripadne skenovani...
...jo, idealni situace by byla mit doma treba Nikon CoolScan 8000, ale ten i starsi stale atakuje cenu 1000,- USD a to je dost..
..resim jeste jednu vec.. kdyz jsem se dival po netu na nejaky eshop, ktery by nabizel rozumnou nabidku BW filmu, vzdy me na primo nebo pres ruzne odkazy dovedlo ke Skodovi... ne ze by nemel dobrou nabidku, ale je fajn, kdyz se da porovnat...
mate nejake doporuceni na eshopy, co maji rozumnou nabidku..??
jeste k te cene filmu... film clovek stejne nevystrili tak rychle, jako by mel digi a kartu a navic cena filmu oproti pripadnemu vyvolani vetsich formatu (nemyslim vystavni velikosti) a uz vubec skenovani jsou relativne zanedbatelne, takze jestli film bude stat kolem 70-80,-Kc nebo kolem 130,- Kc uz neni tak dramaticky rozdil, jde mi spise o to, kdyz uz ty penize do toho clovek da, aby se volbou filmu vyvaroval co nejvetsimu moznemu mnozstvi chyb jak fotografa, tak i labu, kde budou film, fotky ci pripadny sken resit...
...i proto jsem se ptal na film vhodny na pripadne skenovani...
...jo, idealni situace by byla mit doma treba Nikon CoolScan 8000, ale ten i starsi stale atakuje cenu 1000,- USD a to je dost..

Pentax
-
- V.I.P člen
To fjo zkus filmy od Rollei.Extrémní pružnost a variabilita citlivosti - nastavíš jak potřebuješ..Profi.
Delta jsou náročnější na přesnost potom je to ale absolutní paráda.
Delta jsou náročnější na přesnost potom je to ale absolutní paráda.
K10D + D-BG2,DA 14mm f/2.8 ED (IF),FA 50mm f/1.4,DA*16-50 f/2.8 ED AL [IF] SDM,DA*50-135 f/2.8 ED [IF] SDM,Hoya,Cokin,Mac,Eizo.
...a jeste jeden dotaz... protoze jsem v oblasti filmu naproste emryo, jak fotit s ISO (ASA) 100 filmen s nastavenim 200 na SLR..? Predpokladam, ze tam bude potreba nejaka kompenzace expozice do kladnych hodnot, ze..??
Tusim, ze je to o idividualnich podminkach, ale stacilo by mi alespon hrube udani "smeru"
Diky...
Tusim, ze je to o idividualnich podminkach, ale stacilo by mi alespon hrube udani "smeru"

Diky...
Pentax
Docela solidní výběr mají tady:
http://eshop.fomei.com/cz/kategorie/fot ... otografie/
Pokud jezdáváš do Brna můžeš si to vyzvednout na prodejně bez poštovného.
ateliérFOTOPARTNER s.r.o.Adresa:Cejl 107602 00 BRNO - STŘED545 210 529Telefon:martin.palat@fotopartner.czE-mail:Martin PalátProdávající:Partnerská prodejna, ProficentrumTyp prodejny:

http://eshop.fomei.com/cz/kategorie/fot ... otografie/
Pokud jezdáváš do Brna můžeš si to vyzvednout na prodejně bez poštovného.
ateliérFOTOPARTNER s.r.o.Adresa:Cejl 107602 00 BRNO - STŘED545 210 529Telefon:martin.palat@fotopartner.czE-mail:Martin PalátProdávající:Partnerská prodejna, ProficentrumTyp prodejny:

Verne
Pentax K 100 D,Ricoh KR 10,Pentax DA 18-55 AL II.Pentax DA 50-200 ED ,Pentax A 50/2,Pentax A 35/2,8,Pentax K 24/2,8,Sigma 70-300 DL, Velbon Sherpa 435 a nějaký filtry HOYA a COKIN. vernar@orlice.cz
Pentax K 100 D,Ricoh KR 10,Pentax DA 18-55 AL II.Pentax DA 50-200 ED ,Pentax A 50/2,Pentax A 35/2,8,Pentax K 24/2,8,Sigma 70-300 DL, Velbon Sherpa 435 a nějaký filtry HOYA a COKIN. vernar@orlice.cz
-
- Pokročilý uživatel
Filmy som vyberal dlho a hladal to najlepsie..Fomu som vyskusal na zaciatku...100 v pohode...200 s plochymi krystalmi slusne zrno, slaby kontrast, 400 zrnita...Ilford citlivy na spravnu expoziciu a spracovanie..ale pokial clovek vie co chce a pozna sposoby ako to dosiahnut tak je ilford skvela volba..pouzival som FP4 a HP5 s klasickou emulziou..Delty ( ploche krystaly) som nefotil....filmy som vyvolaval v ID 11 a Microphene. Casom som sa dopracoval k materialom Fuji a s tymi som bol velmi spokojny pokial som nezacal robit s digi
Kedze som tvor lenivy a nebavi ma domace vyvolavanie tak som hladal tzv. chromogenne filmy..su to BW filmy ale postavene na farebnej techologii...cize pred kazdou BW vrstvou chyba R-G-B filter pre ziskanie vytazkovych farieb ako je tomu na farbe..vyhoda je vyvolanie C41 procesom..lahsie skenovanie na minilaboch..vyskusal som take filmy tri...Konicu Monochrome 400 ( velmi nizky konrast, pomerne slusne zrno) a Ilford XP 2 so znamou chybou pritahovania necistot z vyvolanie...nemal uz farebnu masku ako konica a mohol sa zvacsovat klasicky na zvacsovaku..Po tomto celom skumani som skoncil pri Fuji Neopan Acros 100 ( asi najlepsi film ISO 100 aky som fotil) a Neopan 400 CN ( bez farebnej hnedej masky, ako XP2 ale bez problemnu pritahovanie necistot z negativnych vyvolavacich strojov) Takze ak opat zalozim do svojho ME Super nejaky film tak to iste bude Neopan 400 CN pre jednoduche spracovanie, vyborne vysledky, a slusnu cenu...fotky mozem dat urobit na labe aj doma a je to pre mna idealne...Ak mate dalsie skusenosti s niektorymi hore vypisanymi tak si necham rad poradit 

MZ-5n s MF matnicou, Tokina 35-200/3.5-4.5