Film tělo s DOF
Moderátor: Moderátoři
Film tělo s DOF
Ahoj, nafotil jsem pár filmů se svou MZ-7 a citelně mi chybí náhled hloubky ostrosti (DOF), zvlášť když jsem si k ní pořídil tu f1.4 světelnou padesátku.
Uvažoval jsem nad koupí MZ-6, ale říkám si, jestli potřebuju autofokus a jestli by mi nevyhověl nějaký Pentax řady A nebo P (Expoziční automatiku chci, nejlíp ale s možností kompenzace).
Co poradíte? Nebo rovnou nabídnete?
Díky za každou zkušenost.
Uvažoval jsem nad koupí MZ-6, ale říkám si, jestli potřebuju autofokus a jestli by mi nevyhověl nějaký Pentax řady A nebo P (Expoziční automatiku chci, nejlíp ale s možností kompenzace).
Co poradíte? Nebo rovnou nabídnete?
Díky za každou zkušenost.
-
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Vyzkoušel jsem snad všechny filmové Pentaxy a nakonec jsem si nechal Z-1 a MZ-M. Možná, že lehoučký a pro klasické focení dobře vybavený MZ-M by vyhověl i tobě. Dá se koupit hodně levně. Plastového bajonetu se nemusíš obávat, nasazuji na něj i těžký zrcadlový 500/8. Parametry všech těl najdeš na http://www.bdimitrov.de/kmp/
rozdíl v mezi řadami MZ, které mají náhled hloubky ostrosti (MZ-M,MZ-3,MZ5n,MZ-6) a modely řady a je v jedné věci, která nevím jak moc je pro tebe podstatná.
u řady MZ je náhled žízen elektronicky a jde použít ve všech režimech P.Av.Tv,M
u starých manuálních těl jen v režimech, kdy je clona pevně nastavená na objektivu tj. M,Av
já bych možná sáhnul po té MZ5n, ovládaní na čudlíky jako mz M, + autofokus.
Ceny dneska v bazarech se zas tak neliší. Pokud máš AF objektivy tak, bych šel Do té 5n, má navíc na rozdíl od M blesk, což se může hodit.
u řady MZ je náhled žízen elektronicky a jde použít ve všech režimech P.Av.Tv,M
u starých manuálních těl jen v režimech, kdy je clona pevně nastavená na objektivu tj. M,Av
já bych možná sáhnul po té MZ5n, ovládaní na čudlíky jako mz M, + autofokus.
Ceny dneska v bazarech se zas tak neliší. Pokud máš AF objektivy tak, bych šel Do té 5n, má navíc na rozdíl od M blesk, což se může hodit.
Ještě pár detailů.
- elektronický náhled funguje se všemi objektivy od serie K až po DA
- MZ5n a MZ-M mají ovládaní v retostylu a větší hledáček než MZ6,
-MZ6 je zase modernější foťák, zejména co se týče blesku, umí P-TTL, vysokorychlostní synchronizaci, bezdrátové odpalování blesku
- MZ5n neumí nastavit clonu z těla, takže pokud máš nějaký objektiv řady FAJ bez clonového kroužku tj, FAJ, nebo DA (který vykreslí plnou plochu), tak u něj nepůjdou použít režimy Av,M.
-pro MZ6 by mohlo hovořit, že má stejný konektor pro kabelovou spoušť a stejnou infraspoušť jako digitální pentaxy.
-MZ6 jde nastavit tak, že nezatahuje film do kazety (může se hodit při přehazování filmů)
MZ-6 vlastním, takže praktické dotazy mohu zodpovědět
Náhled hlouby ostrosti umí ještě z řady MZ MZ-S, ale ta zas tak často není k mání a cena je taky jiná.
- elektronický náhled funguje se všemi objektivy od serie K až po DA
- MZ5n a MZ-M mají ovládaní v retostylu a větší hledáček než MZ6,
-MZ6 je zase modernější foťák, zejména co se týče blesku, umí P-TTL, vysokorychlostní synchronizaci, bezdrátové odpalování blesku
- MZ5n neumí nastavit clonu z těla, takže pokud máš nějaký objektiv řady FAJ bez clonového kroužku tj, FAJ, nebo DA (který vykreslí plnou plochu), tak u něj nepůjdou použít režimy Av,M.
-pro MZ6 by mohlo hovořit, že má stejný konektor pro kabelovou spoušť a stejnou infraspoušť jako digitální pentaxy.
-MZ6 jde nastavit tak, že nezatahuje film do kazety (může se hodit při přehazování filmů)
MZ-6 vlastním, takže praktické dotazy mohu zodpovědět
Náhled hlouby ostrosti umí ještě z řady MZ MZ-S, ale ta zas tak často není k mání a cena je taky jiná.
jo trochu jsem pozapomněl, že vlastníš MZ7.
V tom případě by ti mělo být ovládaní MZ6 bližší, protže je totožné (až na ty funkce navíc s MZ7), nelze však vyloučit,že se ti zalíbí ovládaní ve stylu pětky.
Pokud si plánuješ ponechat MZ7 jako záložní tělo, volil bych zase MZ6, je lepší pokud jsi někde třeba ve spěchu nucen změnit tělo, když se ovládají stejně.
V tom případě by ti mělo být ovládaní MZ6 bližší, protže je totožné (až na ty funkce navíc s MZ7), nelze však vyloučit,že se ti zalíbí ovládaní ve stylu pětky.
Pokud si plánuješ ponechat MZ7 jako záložní tělo, volil bych zase MZ6, je lepší pokud jsi někde třeba ve spěchu nucen změnit tělo, když se ovládají stejně.
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Starší Pentaxy s DOFp
Pokud ale nejsi závislý na ovládání clony z foťáku a nastavuješ jí na objektivu, elektronická/mechanická DOFp tě trápit nemusí. Mechanické řešení má i Pentax Z-1p - asi jediná uživatelská moucha (z mého pohledu).
Starší foťáky s DOFp patří všeobecně k vyšší třídě: K2, KX, KM, MX, LX, Super A/Program, program A, P3t, P5, P3. Od řady A je možné nastavení clony z foťáku, některé modely jsou trochu "očesané".
Starší foťáky s DOFp patří všeobecně k vyšší třídě: K2, KX, KM, MX, LX, Super A/Program, program A, P3t, P5, P3. Od řady A je možné nastavení clony z foťáku, některé modely jsou trochu "očesané".