Problémy s K10D

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

jir_ist
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Problémy s K10D

Příspěvek od jir_ist » 15 pro 2006, 02:16

Jak už jsem poznamenal jinde, zopakuji tedy:
"Všichni si stěžují na shlukování barevných pixelů v tmavých plochách do pruhů (Banding) při ISO 1600, což se prý nedá odstranit ani novým firmware. U dlouhých expozičních časů je problém velmi prominentní. Pár si stěžuje na nespolehlivé před_blesky (Preflash), na zaostřování AF, selhávání správné expozice při použití starších objektivů se zacloněním, většinou dost fundovaně, takže žádní "začátečníci".
Ale jsou tam i vysloveně technické problémy s K10D, a ta "ochrana proti prachu" prý nemá žádný efekt....."
Z fora na dpreview je evidentní, že tento "Banding" je problémem všech K10D !!!! Zasypávají Pentax stížnostmi, snad se to bude řešit. Problém potvrzuje i velmi podrobný a důkladný test na maďarské WEB.....
Na této WEB také provedli i test efektivnosti DR (odstranění prachu z CCD)..... z 50 částeček prachu, kterými znečistili CCD, funkce DR odstramila pouze 1 (slovy JEDNO !) zrníčko prachu...... ?????
jir_ist

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

Alf
Hlavní Admin
Hlavní Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alf » 15 pro 2006, 09:38

No tos mě vyděsil.... :(
Sony A7 III, Tamron 17-28mm F2,8, Tamron 28-75mm F2,8 III, Samyang 35mm F2,8, Voigtlander 10mm F5,6 Heliar ASPH, Voigtlander 15mm F4.5 III, Sony 90mm Macro F2,8, Sigma 14mm F1,8 Art

Alf
Hlavní Admin
Hlavní Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alf » 15 pro 2006, 22:01

Koukni na to http://www.dpreview.com/reviews/pentaxk10d/ nevypadá to tak zle.
Sony A7 III, Tamron 17-28mm F2,8, Tamron 28-75mm F2,8 III, Samyang 35mm F2,8, Voigtlander 10mm F5,6 Heliar ASPH, Voigtlander 15mm F4.5 III, Sony 90mm Macro F2,8, Sigma 14mm F1,8 Art

jir_ist
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

k10D review

Příspěvek od jir_ist » 16 pro 2006, 02:03

Už jsem četl !!!! Nemám zájem poškozovat pověst K10D, sám jsem se hodně těšil, že si ji koupím, že to bude "dělo"........
Nevím, jestli jsi pochopil, že review autoritou Phila A. na dpreview je totálním zklamáním...... 7.5 pro kvalitu snímku je zoufalost...... a přečti si reakce na tamnějším foru....... nálada jak po prohrané válce....
Ale věřím, že Pentax hodně rychle nasype do K10D nové software/firmware a napraví to..... jinak je to jeho poslední kamera.... ale ten DR (čištění prachu z CCD) nikdo kromě těch Maďarů zatím nikdo prakticky nevyhodnotil.....
Takže se těším na K10D-A...... opravdu......
Naposledy upravil(a) jir_ist dne 16 pro 2006, 02:13, celkem upraveno 1 x.
jir_ist

Alf
Hlavní Admin
Hlavní Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alf » 16 pro 2006, 02:13

Jo kvalita obrazu nic moc, ale pozor pouze v JPEG!!! Pokud koukneš na RAW tak je to ok. Myslím, že kompresi do JPEG upravěj (snad) v prvnim updatu firmware, protože jinak by to hodně snížilo konkurenceschopnost.

Fotograff

Proč si nekoupím K10

Příspěvek od Fotograff » 16 pro 2006, 13:53

No když to tady tak čtu tak si říkám konečně !!!!!!!!!! Konečně někdo našel nějaké hnidy na nové K10. To by v tom byl čert aby se něco nevyšťouralo. A hlavně jaké důležité věci to jsou !!!!

Shlukování barevných pixelů u ISO 1600 tak to je průser. Protože všichni nejvíc fotí hlavně a pouze s ISO 1600 a při tom ještě dlouhé časy. Na malé ISO fotěj jenom srabi. Škoda jen že není u K10 ISO 3200 popřípadě ISO 6400 to by byli panečku pro hnidaře učiněné žně. To bychom četli panečku věci o šumu a neostrosti jéje. Nejde přeci o to co se používá k focení a s čím se dá dělat kvalitní fotka, musíme hlavně fotoaparát podrobit technickému laboratornímu zkoumání. Zajímalo by mě jestli někdo vyzkoušel jakou vydrží fotoaparát provozní teplotu. Jestli se s ním dá také fotit při -45C .Protože jestli ne napíšu do Pentaxu výhružný dopis co to vyrobili za betlém. O bodu tání krytky na baterie se raději nezmiňuji.

Nespolehlivé předblesky tak to by mě také štvalo. On je každej totiž z toho nadšen když je focen a prská na něj malej blesk.Teď ta studiová světla jak z toho blázněj, hned se odpalujou to by se z toho jeden pominul a ještě je to prý nespolehlivé !!!??? Používat infra zaměřovač na externím blesku to používají jen žabaři. Ten předblesk je veselejší to hned každý jásá. Ono vůbec používat externí blesk kdo by se s tím tahal. Není na tu malou prskolku co je na těle.

Odstraňovač prachu, že nefunguje ?? Tak to jsem zlomen. Tak sem se těšil, že budu fotit v keramické dílně a vyměňovat tam skla, popřípadě budu fotit i bez objektivu, když je tam tak dokonalé odlučování prachu. Je vidět, že vývojáři se asi koukali na televizi místo aby pracovali a rozhodně to ani nevyzkoušeli jestli to funguje než to dali do prodeje. To je neomluvitelné !!!!!! Panečku nějaký maďarský recenzent to hned zjistil. Přesně spočítal zrnka prachu, pipetou je nalepil na čip, zaklepal a pak zase přepočítával. Teda mají ti lidé ale koníčky.
Ale nic to není proti jednomu recenzentovi také odborník. Ten zase dal krytku na foťák nastavil dlouhý čas a hlavně ISO 3200, zalezl si někam do šatníku a vyfotil tmu. Potom ten soubor dal do Photoshopu a dal na něm aplikovat auto-úrovně. No Photoshop kdyby mluvil by mu asi něco řekl. Nicméně recenzent se následovně opíjel v doslovném blahu a začal počítat červenozelenomodré tečky. No ten foťák u něj hrozně propadnul. Tak bacha nefoťte tmu na dlouhý čas a nejvyšší ISO budete zdrceni!!!!!

Pokud jde o kvalitu JPG u nové K10 tak to jsem totálně rozhodnut si jí nekoupit. To je poslední kapka. Na co fotit u takové DSLR do RAWu ?? To jenom zdržuje, zabírá to hodně místa na kartě a kdo se s tím má pak smolit. Je potřeba fotit jen na JPG na to přeci DSLR je ne. Pěkně si zmáčknout spoušť a udělat 1000 fotek za 6 minut. No doba je rychlá ne. Stejně se těším až udělají takovou videokameru která bude mít velké rozlišení. Pěkně si dám kameru na stativ zapnu, zajdu na svačinu no a pak si v pc už vyberu ten nejlepší záběr a budu mít fotku hurá . Foťákům brzo odzvoní s tím počítejte.

Abych to shrnul Mě na K10 vadí

1) Nemá to ISO 12800 o 6400 o 3200 ani nemluvím
2) Je velká a těžká nevejde si mi do kapsy u košile
3) Neumí 15 fotek za sekundu
4) Neumí telefonovat a nemá záznamník budík stopky a kalendář
5) Chybí možnost připojit se na wap a poslat email
6) Taky už by to mohlo rovnou tisknout fotky, velké je to na to dost
7) Chybí aretační tlačítko u spouště, To než udělám těch 1000 fotek v sérii tak mě za těch 6 minut upadne prst. Měli tam raději namontovat páčku s polohami 0 - Fire

Alf
Hlavní Admin
Hlavní Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alf » 16 pro 2006, 17:44

:D Fotograffe pěknej výkon. Docela si mě pobavil :). Nesmíš to brát tak vážně, je to jen diskuze ne? Někoho to zajímá jiného ne. Problémy, které tě "děsí" mohou pro jiného znamenat dost. Ne všichni si kupují DSLR aby dělaly studiové fotky nebo fotografie za slunečného dne v přírodě. ISO 1600 má určitě nějaký smysl. Uznej kdyby smysl nemělo asi by takovou hodnotu vůbec do volby v nastavení nezahrnuli. Co reportéři, kteří fotí na rychlo obrázek za nedostačného světla? Ty nemají právo na kvalitní fotografii? Co mají dělat postavit si stativ a zavolat "Pane Hůlka mohl byste tu slečnu políbit znovu?" Nebo schodí baťoh ze zad nasadí blesk nastaví ho a je po akci Hůlka v dáli, dívka v taxíku a ISO pořád na 800 :). Pro mě ISO 1600 také není důležité většinu fotografií fotím do ISA 400. Ale přeci jenom proto, že do ISO 1600 nefotím, nebudu druhým brát jejich názor nebo se za každou cenu vyjadřovat do diskuze, která mě nezajímá. Při volbě aparátu zvažuješ vždycky pro a proti. Máme tedy v tomto fóru přednášet jenom klady a na zápory zapomínat? Nebo je máme úmyslně přehlížet? Pokud sis všiml jir_ist píše, že o koupi fotoaparátu uvažuje, ale asi z tobě nepochopitelného důvodu, ho zrovna ISO 1600 zajímá. Kdybys byl na této stránce častěji věděl bys, že jir_ist po vyfocení fotografie v editoru neupravuje, proto má pro něj ISO 1600 docela důležitou hodnotu. Občas taky použiju Noise Ninja, ale někdo je prostě zvyklý fotit po staru a upravená fotografie pro něj nemá valnou cenu. Že ostraňovač prachu nefunguje je možná pro tebe nedůležité, přesto tam jednou je a fungovat by měl ne? Pro mě taky není důležitá komprese do jednohvězdičkového JPEGU. A přesto tam ta funkce je. Třeba je důležitá pro člověka, který chce nafotit serii fotek s předpokladem, že budou do velikosti 10x15, a vzal si jenom 256mb velkou kartu. A ejhle komprese je tak strašná, že i na 10x15 fotografiích ti lezou artefakty jako červi sem a tam. Takže pro něj zrovna v jednu chvíli měl ten JPG cenu, a nefungoval nejlépe. Prostě co je dobré pro jednoho nemusí znamenat nic pro druhého a na opak. Co je pro někoho špatné nemusí být pro druhého podstatné. A když jsou pro tebe tyto závady nepodstatné proč tuto diskuzi vlastně pročítáš, když ti nic nového nepřinese, ani ti nepomůže. Copak máš vůbec za aparát? Jakou značku?

jir_ist
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

pro anonyma "fotograff"

Příspěvek od jir_ist » 17 pro 2006, 03:15

Máš na mysli moje konstatování, toho co se diskutuje na foru dpreview kolem k10D, mluvíce o "šťourání"???
.... zkus to definovat jako snahu informovat !!!!
Já sám zatím nemám K10D, takže nemohu vynést žádný posudek (šťourat)..... ani zájem poškodit pověst nové K10D, právě naopak, jak jsem už několikrát poznamenal. Ale zítra si jdu K10D koupit.... předpokládám, že ty už ji máš alespoň 10 let :-) , podle toho jak zasvěceně o K10D mluvíš...
Z tvého textu a tónu je zřejmé, že kromě tebe už žádný jiný nemůže vědět k čemu že vlastně taková kamera je a jaké požadavky by měla splňovat.....
Takže, až budeš mít zase potřebu předvést jaká jsi v oboru hvězda, obrať se s vysoce odborným pojednáním přímo do fora dpreview, nejlépe na Phil Askey, určitě si od tebe rád nechá poradit, jak se to má příště dělat :-)
A na ty Maďary si také došlápni (kvůli té zkoušce s prachem) když už jsi takhle rozjetý..... taky si myslím že "kdovíco.....", to víš Maďaři, to už byl problém za Rakouska.... budu ti držet palce, maďarsky totiž neumím :-)
A máš k nim asi dost blízko, soudě podle některých idiomů a obratů v tvém vyjadřování, typických pro jedno město ..... anonyme :wink:
Naposledy upravil(a) jir_ist dne 19 pro 2006, 01:43, celkem upraveno 1 x.
jir_ist

Sydneycan
Nový uživatel
Nový uživatel
Kontaktovat uživatele:

K10D firmware

Příspěvek od Sydneycan » 18 pro 2006, 01:04

Nazdar. Dik za upozernenie co sa tyka bandingu..vsimol som si to hned ako som kupil a urobil prve snimky na ISO1600. Je to tak, ma to problem hoci mne osobne to az tak nevadi kedze sa to da v pohode spravit na 800 a nizsich. (aspon pre to co potrebujem)
Moja otazka znie.. kde mozem stiahnut firmware ? na pentaximaging.com som nic nenasiel a tak by som rad vedel od Jirky trebars ze kde to videl.
Pre 'fotograffa' : som sa pobavil :))) mas zjavne nejaku averziu voci k10d alebo celkovo k fotakom..

jir_ist
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

firmware K10D

Příspěvek od jir_ist » 18 pro 2006, 08:23

Sydney..... firmware zatím není, jenom ti, kteří už K10D mají, tlačí na Pentax aby to bylo co nejdřív. Sleduj dpreview.com, tam to bude hned uveřejněno jakmile vyjde..... a máš tam také na té WEB Forum Pentax DSLR.... tam se tyhle věci diskutují...
Mimochodem, dneska jsem K10D koupil i přes ty "chybičky" které má (prostě mi sedla do ruky a neodolal jsem), takže na to firmware také čekám a HNED DÁM TADY ZPRÁVU..... já těch 1600 ISO dost potřebuji.....
pozdravy.... jirka
jir_ist

Sydneycan
Nový uživatel
Nový uživatel
Kontaktovat uživatele:

k10d

Příspěvek od Sydneycan » 18 pro 2006, 09:16

Tak som zvedavy co na tu 'desitku' povies :)
Ja som sice uplna 'lama' ako sa vravi a rozhodoval som sa medzi Canon 400D, Olympusom D500 a plus asi vsetko co sa pohybuje v tej rovine amaterskych zrkadloviek..a cakal som zaroven na K10D a nezavahal. Ten feel je skvely a som s nou velmi spokojny..hoci...predsa len tie obrazky z jpg nie su 'crisp' ako sa vravi a ako som si predstavoval ale velmi sa priblizili tomu priblizili. Proste raz vyjde raz nie...a to nemam ani pentaxacke objektivy, co moze byt dalsi problem. ale casom aj k tomu pride.
Tak sa nam zver s tvojimi dojmami ked uz ju omrknes :)
- Sydneycan

Alf
Hlavní Admin
Hlavní Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alf » 18 pro 2006, 15:28

Blahopřeju Jirko k novému přístroji :). Člověk si prostě musí někdy udělat vánoce o chloupek dřív. ;)

jir_ist
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

k10D

Příspěvek od jir_ist » 19 pro 2006, 01:38

Pro maZec a Sydneycan.......
Děkuji za přáníčka...... bylo to prostě nemožné odolat. Já mám dávno DS a jsem s ním plně spokojený, ale mám k tomu dost objektivů, z nichž některé byly dražší než ta K10D, tak jsem si řekl, že si objektivy zaslouží i tu K10D..... Jako realista jsem tedy idiot, jako fotograf "normální"... :-)
Je takové rčení : "Spoustu peněz jsem utratil za kamery a objektivy, ale ten zbytek jsem promrhal úplně zbytečně" ! :-)
Za těch pár hodin jsem v extatickém stavu vyzkoušel všechno, hlavně pak se seznámil s rozdíly oproti DS a novými funkcemi. V tomhle směru je to kamera dělaná "pro fotografy", jsou tam ideální funkce pro fotografa, které "konzumák" nepotřebuje a ani neví na co by mu mohly být.... Z toho jak vybavili třeba volbu WB (White Balance) jsem doslova padl na zadek.... ale nejen z toho...... prostě všechno "sedí".....
Samo, že jsem si zkusil i to 1600 ISO (které stejně nakonec převádím do B&W, mám tam to "zrno" rád, je to víc authentické a jsem zvyklý z filmů), neměl jsem problém.... na banding si stěžovali hlavně ti, co dělají astronomické fotky, tedy 30 minut "tmy". Ale nové firmware uvítám...
Sydney, rozhodně jsi volil správně, když jsi se rozhodl pro Pentax, objektivy přijdou :-) Už v DS byly i RAW a JPG daleko "měkkčí" oproti ostatním firmám, které preferují "běžného konzumenta", tedy hodně barevné a ostré výsledky..... a Pentax ví, že příliš ostrou fotku už nikdy "neodostříš", že fotograf si zvolí sám jak moc, proto jsou výsledkem ty nádherně "hedvábné" RAW i JPG, které si zpracuješ jak chceš..... myslím stejně pořád B&W a mám rád tlumené barvy na starých filmech, kdo by chtěl ty "krásné" barvy, které jsou vlastně absurdně "lepší" než sama skutečnost.... říkám tomu světu "Hollywood" tj. "krásní a šťastní mladí lidé v nádherném světě".... na zvracení.....
Vždycky se směji pixelovým maniakům, kteří si zvětší JPG na 100% či 200% výsledek na monitoru (tedy 2-3 x 1,5 m !!!) a pak tam vidí "problém". Neumím si představit, že bychom kdysi takhle posuzovali kvalitu snímků na kinofilmu.... když jsi z toho dostal pod zvětšovákem ostrých 30x40 cm a drželo to pohromadě na papír, tak jsi byl dost rád .... :-)
Pentax odedávna byl zaměřením na potřeby fotografa svůj, začínal jsem kdysi v době ledové ještě s "Asahi Pentax"-em, jenom se bojím, že mu to ekonomicky nevydrží.....
Ale dokud ještě nebude Pentax převálcovaný tupým gigantem jménem Sony, budeme se z jeho kamer a objektivů těšit a dělat si "Vánoce i v létě" (i když tady jsou absurdně právě v létě) :-) :-) :-)
Pozdravy a přání dobrých dnů.................... Jirka
jir_ist

Sydneycan
Nový uživatel
Nový uživatel
Kontaktovat uživatele:

k10d

Příspěvek od Sydneycan » 20 pro 2006, 06:30

Prijemne sa to citalo.
Tak si teda uzi teda desitky...ja som akurat dnes si dal vytlacit zopar A4 a som velmi velmi spokojny a uz sa neviem dockat az to vyvesim doma na steny :)
Zelam prijemne sviatky a neprehnanu oslavu Noveho Roku...
- Sydneycan

OuvejAchich
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od OuvejAchich » 22 pro 2006, 16:08

S příspěvkem od jir_ist nelze než souhlasit. Pro Pentax jsem se rozhodl právě pro fotografie podobné těm klasickým, co jsem u jiných značek postádal.

Odpovědět

Zpět na „Pentax K10D, K20D“