blesk DORR DAF-42 pro pentax

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

honza_k
Nový uživatel
Nový uživatel
Kontaktovat uživatele:

blesk DORR DAF-42 pro pentax

Příspěvek od honza_k » 23 úno 2008, 18:30

Zdravim všechny pentaxisty. Mám K10D a už dlouho vymýšlím jakej blesk na něj koupim, největší favorit byl zatim asi Metz 48. Ale teď jsem narazil na tenhle Dorr DAF-42 Power Zoom pro PENTAX za cenu 4130Kč na www.azfoto.cz. Tak bych se chtěl zeptat jestli s timhle bleskem nebo podobnym od tý značky máte někdo zkušenosti, případně jakej by jste mi doporučili tak max. do 6000Kč. Díky moc za každou radu!

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

Metousek

Příspěvek od Metousek » 23 úno 2008, 18:51

S Metzem ani dorrem zkusenosti nemam. Nedavno jsem si poridil diky tomuhle foru blesk SAMSUNG SEF-36PZF. Je to stejny blesk jako pentaxi 360fgz. Da se poridit za 5000 coz uz neni tak vyhodne jako nedavno, ale porad o neco lepsi cena nez pentax original. Pokud clovek netrva na pentaxu tak bych zvazil jestli samsung a nebo za stejnou cenu metz 48, ktery ma vetsi smerne cislo a asi shodne funkce s pentax/samsung.

100r
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od 100r » 23 úno 2008, 22:39

Mam to iste len s napisom SOLIGOR DG-420 DZ. Blesk s mojou K100D komunikuje, ale ten blesk nepodporuje P-TTL. Fotak vie o tom, ze tam ma blesk, pri P zvykne davat casy tak 1/30 - 50. Vacsinou preto fotim na manual a s manualnym riadenim vykonu, blesk zhruba vie o tom, co je nastavene na fotaku. Berie aj druhu lamelu.
Blesk je dostatocne vykonny, niekedy az prilis... :)
Po istej dobe mi vypadava synchronizacia, takze vzniknu riadne prepalene fotky, ked je nastavena automatika. Treba ho nechat chvilu tak, otvorit dvierka bateriek na blesku a na fotaku (mne to pomaha).
Nie je uplne vhodny na akcne fotenie - pomaly nabija a nevie viac zableskov po sebe. Vyborny je vsak ako sekundarny blesk - ma opticke dialkove odpalovanie.
Zatial spokojnost, ale kupujem PENTAX AF-360 FGZ alebo Samsung ekvivalent.
Honza_k - ak nepotrebujes otacat hlavu do strany a staci ti smerove cislo 36, tak kup radsej ten samsung, alebo kup tento Dorr ak nebudes fotit velmi dynamicky...

honza_k
Nový uživatel
Nový uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od honza_k » 23 úno 2008, 23:08

Díky moc za rady, asi půjdu teda nakonec do toho Samsungu, protože tam rozhodně nebude žádnej problém s kompatibilitou. Jestli jsem to správně pochopil tak jse to uplně ten samý blesk jako ten Pentax 360 FGZ, takže by s mojí K10d neměl mít žádnej problém :) Když mi ještě napíšete nějaký zkušenosti přímo s timhle bleskem nebo i s jinýma budu rád!

honza_k
Nový uživatel
Nový uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od honza_k » 23 úno 2008, 23:41

Ještě se chci zeptat jestli ten výkon toho Samsungu je dostačující při focení na různých oslavách a třeba na maturitním plese apod... A ještě jedna otázka jeslti byste mi teda radši doporučili Samsung SEF 36 PZF, nebo METZ 48 AF-1? Díky moc za odpovědi!

donAntonio
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od donAntonio » 24 úno 2008, 01:18

Já bych dal přednost Metzu 48 (respektive koupím si ho, jakmile našetřím) už jen proto, že má otočnou hlavu, což Pentax 360 FGZ ani jeho bráška od Samsungu nemají. Na výšku fotím často a hodlám hojně používat odraz o strop.
K100D, ME Super
DA 18-55, DA 50-200, A 50/1.7
mezikroužky K
Velbon Sherpa 600R, Photon DM 250 Ws

CJ_Kubik
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od CJ_Kubik » 24 úno 2008, 12:59

Ahoj lidi....

...takže je to tak, že Samsung SEF-36 PFZ je to samé, jenom za menší peníz, jako Pentax AF 360 FGZ...tím pádem je lepší SAMSUNG, že?

Jak to je potom mezi SAMSUNGEM a METZEM 48-AF1? Poradíte? Je METZ silnější a navíc i horizontálně směrovatelný nebo je ještě nějaký podstatný rozdíl? Třeba s kompatibilitíou na K10D?

Metousek

Příspěvek od Metousek » 24 úno 2008, 18:10

K tomu samsungu. Je to muj prvni blesk takze nemam s cim porovnavat. Funkcne je uplne stejny jako pentax. Poslali jen nemecky navod takze jsem pouzival navod na pentaxi360 a vse je shodne. Na k10 funguje bez problemu. Co se tyka vykonu tak me dostacuje, ale vetsi vykon stejne jako otocna hlava se muze nekdy hodit. Kdybych se rozhodoval mezi samsungem a metzem za stejne penize, sel bych asi do toho metze. Jestli vse bude fungovat na 100% ti bude muset potvrdit nekdo kdo ma metz. Podle diskuzi by vsak zadny problem byt nemel.

honza_k
Nový uživatel
Nový uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od honza_k » 28 úno 2008, 19:32

Ahoj tak jsem nakonec objednal z megafota Metz 48 AF-1 PENTAX DIGITAL a už ho mám doma(za 3 dny)! A vypadá to že s mojí K10d nemá jedinej problém, no ale zatim jen tak zkoušim co umí ale moc se mi líbí, fakt pěknej výkon, kdyby někdo měl nějaký rady na ovládání a tak tak mi je kdyžtak napište! :D

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 29 úno 2008, 11:35

Problém toho Metze je hlavně v ovladatelnosti (hrozný čudlíky) a absenci automatického měření. Na K100 to takový rozdíl není, ale s K10D je to velké omezení při dálkovém odpalování blesku.
Zatímco Metz 48 bude v dálkovém režimu fungovat jen jako manuální, Samsung/Pentax si bude sám měřit.

votrelec
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od votrelec » 20 lis 2008, 16:47

elho_cid píše:Problém toho Metze je hlavně v ovladatelnosti (hrozný čudlíky) a absenci automatického měření. Na K100 to takový rozdíl není, ale s K10D je to velké omezení při dálkovém odpalování blesku.
Zatímco Metz 48 bude v dálkovém režimu fungovat jen jako manuální, Samsung/Pentax si bude sám měřit.
a na tele (k10/20D bude všetko vpohode?
komunikacia a nadstavenie?

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 20 lis 2008, 17:19

Jasne, v P-TTL jo. Ale nekdy je vyhodnejsi (foceni skupinek lidi) pouzit A rezim - lidi maji mensi sanci mrknout. A kdyz uz umi Pentax ovladat blesky na dalku, tak proc to nevyuzit naplno.

votrelec
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od votrelec » 20 lis 2008, 18:47

tak to som nevedel,
:oops:
elho_cid píše:Jasne, v P-TTL jo. Ale nekdy je vyhodnejsi (foceni skupinek lidi) pouzit A rezim - lidi maji mensi sanci mrknout. A kdyz uz umi Pentax ovladat blesky na dalku, tak proc to nevyuzit naplno.

BenaCZ
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BenaCZ » 20 lis 2008, 23:08

Poradite mi jestli koupit Metz 58 nebo Pentax 540? Chtel bych vyuzivat i bezdratovy odpaleni a jak tak ctu, tak je asi vyhodnejsi na to ten Pentax? Jak se budou oba blesky lisit, pri dalkovem odpaleni?
P.S. moc tomu nerozumim, takze na me musite pomalu :)
Pentax K5II; Pentax 15/4 ltd; Pentax 21/3,2 ltd; Pentax FA35/2; Pentax 55/1,4; Pentax 50-135/2,8

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 20 lis 2008, 23:32

Pro dalkove odpaleni by teoreticky rozdil byt nemel.
Pentax 540 je trochu silnejsi a ma (IMHO) lepsi ovladani. Taky nevim, jestli ma Metz 58 moznost pripojit externi batterypack, coz se muze hodit kdyz fotis na akci reportazne vic jak 100 fotek a nechces se zdrzovat s polovibitejma baterkama, nebo dokonce jejich menenim. K Pentaxu 540 dokoupit jde.
Pentax 540 ma taky pokud vim petikolikovy konektor, ke kterymu muzes pripojit snurou dalsi blesk(y).
Metz 58 ma na druhou stranu druhy reflektor (pouzitelny jen A rezimu, ale stejne je to znat) a to USB.
Oba jsou to profi blesky a nabizeji za tu cenu odpovidajici sluzbu.

Odpovědět

Zpět na „Pentax K10D, K20D“