Dust removal? jak casto?
Moderátor: Moderátoři
-
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Dust removal? jak casto?
jak často používáte čistič prachu z snimače? ja ted přešel z olympusu E a za dva roky jsem neměl ani jeden prach na fotkách. a ted po tydnu uz se mi ukázal. čistič jsem raději vypnul protoze jak slyším ty rány při každé puštení tak nevím na kolik pustění je to dělané...
máto jej puštěný pořád nebo jeno někdy jej zapnete? díky za rady
často přehazuji objektiv za manuální m42. takže se tam asi prach dostane.
Re: Dust removal? jak casto?
...neměl bych strach.. měl jsem to u K10D zapnuté při každém spuštění.. uznávám, je to trochu šok, když tělo držíš v ruce a cítíš a slyšíš ty otřesy... ale proto je to dust removal, aby se ten prach sklepal... jemnými, opatrnými pohyby by to šlo obtížně.. neříkám, že je to 100% účinné, ale alespoň "hrubáL zrnka prachu to sklepne... a navíc, nemyslím, žeby to Pentax nabízel při každém startu, kdyby to po čase mělo dělat problémy...jikoloj píše:jak často používáte čistič prachu z snimače? ja ted přešel z olympusu E a za dva roky jsem neměl ani jeden prach na fotkách. a ted po tydnu uz se mi ukázal. čistič jsem raději vypnul protoze jak slyším ty rány při každé puštení tak nevím na kolik pustění je to dělané...
Pentax
..Pentax nemá ultrazvukové čištění ale klasicky mechanické.. a pod čipem plochu pro zachytávání prachu.. ..prostě vyklepeš koberec a hurá fotit...jikoloj píše:no rikam ze olympus se nejde ani slyset ani citit jen blikne led a nikdy. na tom by meli kluci od pentaxu zapracovat kdyz to ma byt UltraZvukové tak at je to UZ a ne bouchat s čipem
Pentax
Mám to zapnuté pořád (od dubna) a zkušenost je dobrá.
Nemá to stoprocentní účinnost, ale docela dobře to zabrání hromadění prachu. Prostě občas se mu podaří nějaké prachové zrníčko sklepnout a tak používám ofukovací balónek jen poměrně zřídka.
Ten balónek je taky nejzašší meta ke které je třeba se při čištění uchýlit. Nějaké štětečky, nebo dokonce mokré čistící sady nejsou zapotřebí, dokonce ani pokud máte hodně objektivů a často je měníte.
Nemá to stoprocentní účinnost, ale docela dobře to zabrání hromadění prachu. Prostě občas se mu podaří nějaké prachové zrníčko sklepnout a tak používám ofukovací balónek jen poměrně zřídka.
Ten balónek je taky nejzašší meta ke které je třeba se při čištění uchýlit. Nějaké štětečky, nebo dokonce mokré čistící sady nejsou zapotřebí, dokonce ani pokud máte hodně objektivů a často je měníte.
Musim uznat, ze to je moc optimisticke prohlaseniHimiX píše:mam 100vku a taky mam DR nastaven k aktivaci pri kazdem zapnuti fotaku.
Nevidim v tom problem, predpokladam, ze pokud tam takova funkce je je nejak odzkousena a melo by to, minimalne po dobu kdy plati reklamace, vydrzet.
Ja to mam tedy u K10 taky zaply porad a doufam, ze to vydrzi trochu dele, nez jen 2 roky .....minimalne po dobu kdy plati reklamace, vydrzet.
I kdyz je asi take nutno vzit v potaz, ze trebas u K10 to je z tovarny vypnuty. Takze tezko rici, jak moc veri v odolnost toho zarizeni pri pravidelnym pouzivani.
Pentax K10D
-
- Pokročilý uživatel
No, asi to nemají továrně zaplé z důvodu, že když to poprvé chytneš a zapneš, ať se hned nelekneš (nebo někdo jiný) a netřískneš s foťákem o zemkarak píše:Ja to mam tedy u K10 taky zaply porad a doufam, ze to vydrzi trochu dele, nez jen 2 roky .....minimalne po dobu kdy plati reklamace, vydrzet.
I kdyz je asi take nutno vzit v potaz, ze trebas u K10 to je z tovarny vypnuty. Takze tezko rici, jak moc veri v odolnost toho zarizeni pri pravidelnym pouzivani.
K10D + 18-55 3.5-5.6, Sigma 70-300mm F4-5.6; Hoya CPL, 2GB Sandisk EXTREME III, 4GB Sandisk Ultra II, Pentax CS–205.. more as soon as possible..
Jo tak tomu bych veril, pac Pentax jde na to cisteni opravdu "hrubou" silou .Packelnick píše: No, asi to nemají továrně zaplé z důvodu, že když to poprvé chytneš a zapneš, ať se hned nelekneš (nebo někdo jiný) a netřískneš s foťákem o zem
Osobně teto skvele vedlejsi vlastnosti vyuzivam pri navratu domu v pripade ze jsem pokryt snehem. Pred vchodem pevne uchopim Pentaxe, 2x vypnu a zapnu a vsechen snih je ze me hned oklepany. Hlavne ocenuji, ze to vse bezpecne oklepe i z bot. .
Pokud by to chtel nekdo take otestovat, tak upozornuji, ze maximalni bezpecny pocet zapnuti jsou 2 (pro lehci damy 1). Pac mi pri tretim pokusu praskly tkanicky a napoctvrte jsem vyzkocil z bot, dale jsem jiz nemel odvahu pokracovat...
Pentax K10D
-
- Pokročilý uživatel
To mě pobavilo!karak píše:Jo tak tomu bych veril, pac Pentax jde na to cisteni opravdu "hrubou" silou .Packelnick píše: No, asi to nemají továrně zaplé z důvodu, že když to poprvé chytneš a zapneš, ať se hned nelekneš (nebo někdo jiný) a netřískneš s foťákem o zem
Osobně teto skvele vedlejsi vlastnosti vyuzivam pri navratu domu v pripade ze jsem pokryt snehem. Pred vchodem pevne uchopim Pentaxe, 2x vypnu a zapnu a vsechen snih je ze me hned oklepany. Hlavne ocenuji, ze to vse bezpecne oklepe i z bot. .
Pokud by to chtel nekdo take otestovat, tak upozornuji, ze maximalni bezpecny pocet zapnuti jsou 2 (pro lehci damy 1). Pac mi pri tretim pokusu praskly tkanicky a napoctvrte jsem vyzkocil z bot, dale jsem jiz nemel odvahu pokracovat...
K10D + 18-55 3.5-5.6, Sigma 70-300mm F4-5.6; Hoya CPL, 2GB Sandisk EXTREME III, 4GB Sandisk Ultra II, Pentax CS–205.. more as soon as possible..
-
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
no tak od doby napsání dotazu, mám puštený čistič pořád....
a můžu říct že je to zbytečné prach přibývá více a více.
PS: na predtím jsem měl 2 roky olympus E-300, E-400 a ani jedno jsem si nevšimnul prachu. ale Pentax to dohání jinde
PS: na predtím jsem měl 2 roky olympus E-300, E-400 a ani jedno jsem si nevšimnul prachu. ale Pentax to dohání jinde
www.toulackovi.eu, Samsung GX10 + sigma 17-70 + sigma 10-20 + pentax 100-300 + macro Voigtlander 100 3.5
Ja mel pentaxe rok a s prachem jsem nemel problem... A to se na nem protocilo dost objektivu...jikoloj píše:no tak od doby napsání dotazu, mám puštený čistič pořád....
Pentax K20D,
Pentax SMC DA* 50-135/ F2,8ED [IF] SDM
Pentax SMC DA* 50-135/ F2,8ED [IF] SDM
-
- Významný člen
to jikoloj: "PS: na predtím jsem měl 2 roky olympus E-300, E-400 a ani jedno jsem si nevšimnul prachu. ale Pentax to dohání jinde Smile" - možná to bylo právě v tom "nevšimnul"
V Sony Alpha např. je použita opačná filosofie - "třesení" je továrně ve stavu "zapnuto", takže já si u K20 nevšímal této funkce, dokud jsem tady na fóru nepřečetl tohle vlákno. Na kontrolním snímku jsem samozřejmě našel prach a potom teprve poctivě nastudoval ty stránky tuším 252 a dál v návodu (mám ho v CZ jen v PC) - sice asi po trojím zatřesení zmizel, ale udivilo mne, že ho tam bylo tolik. Přesto jsem neposlechl návod a nezapnul funkci pro start s každým zapnutím, protože si zatím s K20 pořád ještě studijně hraju, často vypínám a raději si budu pamatovat, že občas musím prach kontrolovat.
PS jo, prach mizel rapidně, když při "třesení" byl Pentax dírou dolů, zatímco pro kontrolní snímek je předepsán nasazený objektiv (a logicky taky při automatickém startu funkce se zapnutím), já se rozhod, že budu čistit při výměně objektivu, tedy buď s krytkou nebo těch několik sekund otevřený směrem dolů. Na silnici to ovšem nepůjde
V Sony Alpha např. je použita opačná filosofie - "třesení" je továrně ve stavu "zapnuto", takže já si u K20 nevšímal této funkce, dokud jsem tady na fóru nepřečetl tohle vlákno. Na kontrolním snímku jsem samozřejmě našel prach a potom teprve poctivě nastudoval ty stránky tuším 252 a dál v návodu (mám ho v CZ jen v PC) - sice asi po trojím zatřesení zmizel, ale udivilo mne, že ho tam bylo tolik. Přesto jsem neposlechl návod a nezapnul funkci pro start s každým zapnutím, protože si zatím s K20 pořád ještě studijně hraju, často vypínám a raději si budu pamatovat, že občas musím prach kontrolovat.
PS jo, prach mizel rapidně, když při "třesení" byl Pentax dírou dolů, zatímco pro kontrolní snímek je předepsán nasazený objektiv (a logicky taky při automatickém startu funkce se zapnutím), já se rozhod, že budu čistit při výměně objektivu, tedy buď s krytkou nebo těch několik sekund otevřený směrem dolů. Na silnici to ovšem nepůjde
Pavel