Dust removal? jak casto?

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
jikoloj
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Dust removal? jak casto?

Příspěvek od jikoloj » 30 pro 2007, 17:48

jak často používáte čistič prachu z snimače? ja ted přešel z olympusu E a za dva roky jsem neměl ani jeden prach na fotkách. a ted po tydnu uz se mi ukázal. čistič jsem raději vypnul protoze jak slyším ty rány při každé puštení tak nevím na kolik pustění je to dělané... :roll:

máto jej puštěný pořád nebo jeno někdy jej zapnete? díky za rady

často přehazuji objektiv za manuální m42. takže se tam asi prach dostane.

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

sipas
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sipas » 30 pro 2007, 18:07

Me to cisteni moc nepresvedcilo, pouzivam to opravdu obcas. Ale stejne nakonec nejucinejsi metoda pro me, je smest prach jemnym steckem na optiku.

Sipas

fjo
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Re: Dust removal? jak casto?

Příspěvek od fjo » 30 pro 2007, 18:42

jikoloj píše:jak často používáte čistič prachu z snimače? ja ted přešel z olympusu E a za dva roky jsem neměl ani jeden prach na fotkách. a ted po tydnu uz se mi ukázal. čistič jsem raději vypnul protoze jak slyším ty rány při každé puštení tak nevím na kolik pustění je to dělané... :roll:

máto jej puštěný pořád nebo jeno někdy jej zapnete? díky za rady

často přehazuji objektiv za manuální m42. takže se tam asi prach dostane.
...neměl bych strach.. měl jsem to u K10D zapnuté při každém spuštění.. uznávám, je to trochu šok, když tělo držíš v ruce a cítíš a slyšíš ty otřesy... ale proto je to dust removal, aby se ten prach sklepal... jemnými, opatrnými pohyby by to šlo obtížně.. neříkám, že je to 100% účinné, ale alespoň "hrubáL zrnka prachu to sklepne... a navíc, nemyslím, žeby to Pentax nabízel při každém startu, kdyby to po čase mělo dělat problémy... :-)
Pentax

jikoloj
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jikoloj » 30 pro 2007, 18:47

no rikam ze olympus se nejde ani slyset ani citit jen blikne led :) a nikdy. na tom by meli kluci od pentaxu zapracovat kdyz to ma byt UltraZvukové tak at je to UZ a ne bouchat s čipem :)

fjo
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fjo » 30 pro 2007, 19:01

jikoloj píše:no rikam ze olympus se nejde ani slyset ani citit jen blikne led :) a nikdy. na tom by meli kluci od pentaxu zapracovat kdyz to ma byt UltraZvukové tak at je to UZ a ne bouchat s čipem :)
..Pentax nemá ultrazvukové čištění :-D ale klasicky mechanické.. a pod čipem plochu pro zachytávání prachu.. :wink: ..prostě vyklepeš koberec a hurá fotit...
Pentax

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 02 led 2008, 11:45

Mám to zapnuté pořád (od dubna) a zkušenost je dobrá.
Nemá to stoprocentní účinnost, ale docela dobře to zabrání hromadění prachu. Prostě občas se mu podaří nějaké prachové zrníčko sklepnout a tak používám ofukovací balónek jen poměrně zřídka.
Ten balónek je taky nejzašší meta ke které je třeba se při čištění uchýlit. Nějaké štětečky, nebo dokonce mokré čistící sady nejsou zapotřebí, dokonce ani pokud máte hodně objektivů a často je měníte.

HimiX
Nový uživatel
Nový uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HimiX » 02 led 2008, 14:02

mam 100vku a taky mam DR nastaven k aktivaci pri kazdem zapnuti fotaku.
Nevidim v tom problem, predpokladam, ze pokud tam takova funkce je je nejak odzkousena a melo by to, minimalne po dobu kdy plati reklamace, vydrzet.

karak
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od karak » 02 led 2008, 20:06

HimiX píše:mam 100vku a taky mam DR nastaven k aktivaci pri kazdem zapnuti fotaku.
Nevidim v tom problem, predpokladam, ze pokud tam takova funkce je je nejak odzkousena a melo by to, minimalne po dobu kdy plati reklamace, vydrzet.
Musim uznat, ze to je moc optimisticke prohlaseni :D
....minimalne po dobu kdy plati reklamace, vydrzet.
Ja to mam tedy u K10 taky zaply porad a doufam, ze to vydrzi trochu dele, nez jen 2 roky :D .

I kdyz je asi take nutno vzit v potaz, ze trebas u K10 to je z tovarny vypnuty. Takze tezko rici, jak moc veri v odolnost toho zarizeni pri pravidelnym pouzivani.
Pentax K10D

Packelnick
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Packelnick » 02 led 2008, 21:01

karak píše:
....minimalne po dobu kdy plati reklamace, vydrzet.
Ja to mam tedy u K10 taky zaply porad a doufam, ze to vydrzi trochu dele, nez jen 2 roky :D .

I kdyz je asi take nutno vzit v potaz, ze trebas u K10 to je z tovarny vypnuty. Takze tezko rici, jak moc veri v odolnost toho zarizeni pri pravidelnym pouzivani.
:D No, asi to nemají továrně zaplé z důvodu, že když to poprvé chytneš a zapneš, ať se hned nelekneš (nebo někdo jiný) a netřískneš s foťákem o zem :)
K10D + 18-55 3.5-5.6, Sigma 70-300mm F4-5.6; Hoya CPL, 2GB Sandisk EXTREME III, 4GB Sandisk Ultra II, Pentax CS–205.. more as soon as possible..

karak
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od karak » 03 led 2008, 10:27

Packelnick píše: :D No, asi to nemají továrně zaplé z důvodu, že když to poprvé chytneš a zapneš, ať se hned nelekneš (nebo někdo jiný) a netřískneš s foťákem o zem :)
Jo tak tomu bych veril, pac Pentax jde na to cisteni opravdu "hrubou" silou :D.

Osobně teto skvele vedlejsi vlastnosti vyuzivam pri navratu domu v pripade ze jsem pokryt snehem. Pred vchodem pevne uchopim Pentaxe, 2x vypnu a zapnu a vsechen snih je ze me hned oklepany. Hlavne ocenuji, ze to vse bezpecne oklepe i z bot. :D.
Pokud by to chtel nekdo take otestovat, tak upozornuji, ze maximalni bezpecny pocet zapnuti jsou 2 (pro lehci damy 1). Pac mi pri tretim pokusu praskly tkanicky a napoctvrte jsem vyzkocil z bot, dale jsem jiz nemel odvahu pokracovat... :D
Pentax K10D

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 03 led 2008, 11:02

Vy si z toho děláte legraci, ale já jednou takhle oklepal kus objektivu. Měl jsem foťák na stole, zapnul jsem ho, a z objektivu upadl plechový kroužek se jménem výrobce - Exakta.

Packelnick
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Packelnick » 03 led 2008, 12:27

karak píše:
Packelnick píše: :D No, asi to nemají továrně zaplé z důvodu, že když to poprvé chytneš a zapneš, ať se hned nelekneš (nebo někdo jiný) a netřískneš s foťákem o zem :)
Jo tak tomu bych veril, pac Pentax jde na to cisteni opravdu "hrubou" silou :D.

Osobně teto skvele vedlejsi vlastnosti vyuzivam pri navratu domu v pripade ze jsem pokryt snehem. Pred vchodem pevne uchopim Pentaxe, 2x vypnu a zapnu a vsechen snih je ze me hned oklepany. Hlavne ocenuji, ze to vse bezpecne oklepe i z bot. :D.
Pokud by to chtel nekdo take otestovat, tak upozornuji, ze maximalni bezpecny pocet zapnuti jsou 2 (pro lehci damy 1). Pac mi pri tretim pokusu praskly tkanicky a napoctvrte jsem vyzkocil z bot, dale jsem jiz nemel odvahu pokracovat... :D
To mě pobavilo! :mrgreen:
K10D + 18-55 3.5-5.6, Sigma 70-300mm F4-5.6; Hoya CPL, 2GB Sandisk EXTREME III, 4GB Sandisk Ultra II, Pentax CS–205.. more as soon as possible..

jikoloj
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jikoloj » 05 lis 2008, 20:00

no tak od doby napsání dotazu, mám puštený čistič pořád....
a můžu říct že je to zbytečné prach přibývá více a více.

PS: na predtím jsem měl 2 roky olympus E-300, E-400 a ani jedno jsem si nevšimnul prachu. ale Pentax to dohání jinde :)
www.toulackovi.eu, Samsung GX10 + sigma 17-70 + sigma 10-20 + pentax 100-300 + macro Voigtlander 100 3.5

Kajfik
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Kajfik » 05 lis 2008, 20:30

jikoloj píše:no tak od doby napsání dotazu, mám puštený čistič pořád....
a můžu říct že je to zbytečné prach přibývá více a více.

PS: na predtím jsem měl 2 roky olympus E-300, E-400 a ani jedno jsem si nevšimnul prachu. ale Pentax to dohání jinde :)
Ja mel pentaxe rok a s prachem jsem nemel problem... A to se na nem protocilo dost objektivu...
Pentax K20D,
Pentax SMC DA* 50-135/ F2,8ED [IF] SDM

Pavel41
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od Pavel41 » 06 lis 2008, 10:30

to jikoloj: "PS: na predtím jsem měl 2 roky olympus E-300, E-400 a ani jedno jsem si nevšimnul prachu. ale Pentax to dohání jinde Smile" - možná to bylo právě v tom "nevšimnul" :wink:
V Sony Alpha např. je použita opačná filosofie - "třesení" je továrně ve stavu "zapnuto", takže já si u K20 nevšímal této funkce, dokud jsem tady na fóru nepřečetl tohle vlákno. Na kontrolním snímku jsem samozřejmě našel prach a potom teprve poctivě nastudoval ty stránky tuším 252 a dál v návodu (mám ho v CZ jen v PC) - sice asi po trojím zatřesení zmizel, ale udivilo mne, že ho tam bylo tolik. Přesto jsem neposlechl návod a nezapnul funkci pro start s každým zapnutím, protože si zatím s K20 pořád ještě studijně hraju, často vypínám a raději si budu pamatovat, že občas musím prach kontrolovat.
PS jo, prach mizel rapidně, když při "třesení" byl Pentax dírou dolů, zatímco pro kontrolní snímek je předepsán nasazený objektiv (a logicky taky při automatickém startu funkce se zapnutím), já se rozhod, že budu čistit při výměně objektivu, tedy buď s krytkou nebo těch několik sekund otevřený směrem dolů. Na silnici to ovšem nepůjde :o
Pavel

Odpovědět

Zpět na „Pentax K10D, K20D“