K20: vestavěný blesk a manuální sklo
Moderátor: Moderátoři
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
K20: vestavěný blesk a manuální sklo
Mám pár dotazů k následujícímu problému:
pro pokusy na portréty a podobné focení jsem si koupil manuální sklo (58 mm, 2.0), které nemá na clonovém kroužku pozici A. Pro normální focení to je v pohodě, ale chtěl bych použít vestavěný blesk na jemné doblesknutí stínů. Čili expoziční dobu nastavit třeba o -1/3 než by měla být a jen jemně doblesknout.
Akorát nevím, jak toho docílit, když foťák expozici neměří a podle mě vždy bleskne naplno...
Takže kdyby někdo věděl, budu moc rád. Díky.
pro pokusy na portréty a podobné focení jsem si koupil manuální sklo (58 mm, 2.0), které nemá na clonovém kroužku pozici A. Pro normální focení to je v pohodě, ale chtěl bych použít vestavěný blesk na jemné doblesknutí stínů. Čili expoziční dobu nastavit třeba o -1/3 než by měla být a jen jemně doblesknout.
Akorát nevím, jak toho docílit, když foťák expozici neměří a podle mě vždy bleskne naplno...
Takže kdyby někdo věděl, budu moc rád. Díky.
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Manualne nastavit na fotaku silu zablesku napr (-2) a zbytek doladit na M rezimu iso+cas+clona.
Ze to bude s M42 heliosem/biotarem merit jako P-TTL nejde holt cekat
A jinak nejde nez doporucit externi blesk aby slo jit pres 1/180s a ten priblesk udelat o karticku nebo s difuzerem. Interni blesk je nouzovka a ne portretni nastroj. I kdyt s kouskem pruklepaku to muze blesknout docela mekce.
Ze to bude s M42 heliosem/biotarem merit jako P-TTL nejde holt cekat

-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
To jsem zkusil (konecne jsem zjistil,kde je korekce blesku
,ale nepomaha to,bleska to furt stejne... takze leda ten blesk ztlumit nejakou prekazkou...
ze vestaveny blesk neni portretni nastroj vim,jak jsem psal,portrety fotim asi jednou za dva roky,takze petistovka za ten objektiv byla maximum,co jsem do toho byl ochotny dat.
Na blesk pouzivam takovy ten svetly obal od filmu, to je taky dobra rozptylka...
asi si udelam stojan na alobal,at prosvetli zbytek a bude
)

ze vestaveny blesk neni portretni nastroj vim,jak jsem psal,portrety fotim asi jednou za dva roky,takze petistovka za ten objektiv byla maximum,co jsem do toho byl ochotny dat.
Na blesk pouzivam takovy ten svetly obal od filmu, to je taky dobra rozptylka...
asi si udelam stojan na alobal,at prosvetli zbytek a bude

-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
58/2 mam za 165kc i s postovnym ze slovenska, petikilo je to mozna tak i s redukci
Nevyhoda integrovanyho blesku je, ze ta regulace je jen v danym rozsahu, u externiho jde pouzit 1/32 zablesku, coz uz je jen takovy blikatko.
Jinak pri F2 to bude hodne svetly vzdy.. vsak to pri iso100 odpovida zablesku na korektni expozici pro cca 8-9metru vzdalenej objekt.
A jeste neco, docela se blesk a expozice reguluje i v A/P rezimech, ale je potreba kouskem alobalu zkratnout piny na bajonetu, protoze pokud mas helios, pravdepodobne je natrenej cernou barvou jako muj a nezkratuje to.
Nevyhoda integrovanyho blesku je, ze ta regulace je jen v danym rozsahu, u externiho jde pouzit 1/32 zablesku, coz uz je jen takovy blikatko.
Jinak pri F2 to bude hodne svetly vzdy.. vsak to pri iso100 odpovida zablesku na korektni expozici pro cca 8-9metru vzdalenej objekt.
A jeste neco, docela se blesk a expozice reguluje i v A/P rezimech, ale je potreba kouskem alobalu zkratnout piny na bajonetu, protoze pokud mas helios, pravdepodobne je natrenej cernou barvou jako muj a nezkratuje to.
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
tak ted si s tim hraju, popravde integrovany blesk pouzity snad po pul roce na neco jineho nez odpaleni bezdratu.. a ggrand ma pravdu, fakt to nereaguje u integrovanyho blesku ani kdyz zkratuju kontakty (coz mimochodem zprovozni spravny mereni bez blesku a fungujici focus trap spoust pri AF-s)
toz nezbyva nez ten externi, pardon za mystifikaci, zrejme to chce minimalne A objektiv na tu regulaci integrovanyho
ad bo-do-i.. byl na aukru a koncil za stovku, byl tam komentar ze ma skrabnutou cocku a takovy osklivy obrazek tmavy.. a pritom ten skrabanec je zlomek milimetru v svrchni vrstve u kraje celni cocky, cili nehraje absolutne zadnou roli
a taky mam peknej industar 50/3.5 za 110 s postovnym, FA50/1.4 minuly rok jeste v zaruce nevybalenej za 4890,- s postou z prahy, revue Sc5 za necely dve sta i s postou a tak.. to chce stesti trochu 

toz nezbyva nez ten externi, pardon za mystifikaci, zrejme to chce minimalne A objektiv na tu regulaci integrovanyho

ad bo-do-i.. byl na aukru a koncil za stovku, byl tam komentar ze ma skrabnutou cocku a takovy osklivy obrazek tmavy.. a pritom ten skrabanec je zlomek milimetru v svrchni vrstve u kraje celni cocky, cili nehraje absolutne zadnou roli