je toto klasický backfocus?

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Hanigal
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

je toto klasický backfocus?

Příspěvek od Hanigal » 22 srp 2009, 21:31

Prosím Vás vedeli by ste mi odpovedať, či je toto backfocus na pentaxe K10?
Ide o to, že backfocus by sa mal prejavovať pri autofocuse. To znamená, že automatika nesprávne vyhodnotí ostrosť foteného objektu. Predpokladám, že dotyčný fotený objekt vidí ostro, ale po automatickom zaostrení to urobí backfocus. V mojom prípade však vidím objekt ostro a po stlačení spúšte mi urobí backfocus. Ide o to, že mi to robí aj pri MANUALNOM zaostrovaní, keď je sledovaný objekt ostrý a po odfotení je to neostré - s rastúcou vzdialenosťou do objektu je aj backfocus výraznejší. To isté aj pri automatickom ostrení - objekt je zjavne ostrý - nedôjde, k žiadnému doostreniu (nepočujem zvuk motorčeka) a výsledný objekt je rozmazaný. Viem, že backfocus sa dá softwareovo ovplyvniť cez service menu, ale bojím sa, že ak tento problém mám aj pri manuálnom ostrení, tak nič reguláciou neosiahnem a chyba bude niekde inde - v hardware. Prosím Vás, čo si tom myslíte?

[/b]

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

CyberSammy
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od CyberSammy » 22 srp 2009, 22:04

S akym objektivom to skusas? Ak v hladaciku vidis objekt ostro a po odfoteni je neostry, je to celkom normalne so standartnou matnicou, nakolko nie je urcena pre manualne zaostrovanie, nie je taka presna a v podstate klame. Pre istotu posun korekciu dioptrie nad hladacikom uplne vpravo a smerom k vrchnemu lcd, cize na najnizsiu hodnotu. Ak mas BF konstantny, pojde to do istej miery spravit v servisnom menu. Zaostrenie vyhodnocuje SW, cize aj to bliknutie cerveneho stvorceka pri manualnom ostreni je nim ovplyvnene a teda SW to vyhodnoti OK a je to pritom BF. Druha vec je, ze ty to vidis ostro. Z mojich skusenosti, neviem ci mi oci sluzia dobre, ale podla doktora ano, tak AF(po kalibracii) mi zaostrilo vacsinou presnejsie ako ked ja som ostril cez hladacik a myslel som si, ze je to ostre. Pre manualne ostrenie cez hladacik doporucujem vymenit matnicu za taku, ktora je na manualne ostrenie urcena, napr. od Katz Eye. Na nej uz taky problem nebudes mat a k nej dokupit este zvacsovaciu cocku na hladacik, cize lupu, napr. O-ME53 alebo nejaku lepsiu. Ak si chces nastavit korekciu, tak doporucujem za denneho svetla a na najkratsom ohnisku objektivu. Prip. da sa pouzit aj metoda, ze zazoomujes, zaostris, odzoomujes a exponujes. Vtedy by si to mal mat zaostrene dobre. Pre aktivaciu servisneho menu je uz novy sposob, ktory mozes vyskusat: http://www.pentax-hack.info/documents/debug.html
Panasonic Lumix DMC LZ8, Canon PowerShot A470

Hanigal
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Hanigal » 22 srp 2009, 22:14

Ďakujem za rady. Vyskúšam a ozvem sa ako to dopadlo, ale asi až zajtra - dnes už som z toho skúšania úplne vyšťavený.

CyberSammy
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od CyberSammy » 22 srp 2009, 22:23

Hanigal píše:Ďakujem za rady. Vyskúšam a ozvem sa ako to dopadlo, ale asi až zajtra - dnes už som z toho skúšania úplne vyšťavený.
a s akym objektivom to skusas? :) a nezabudni si nabit baterku :-D K10D je znama tym, ze pri slabo nabitej baterke aj slabo ostri :-D

Hanigal
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Hanigal » 22 srp 2009, 22:55

Čo sa týka objektívov, skúšal som to na M 50 f1.7 a na F 50 f1.7, zreteľné to je najme pri clonách f1.7 až f2.8. Čo sa týka optickej korekcie mal som ju úplne vpravo - takže neutrálnu. Viem, že oči môžu klamať, ale ak vidím napis vzdialený odo mňa 2m cez hľadáčik ostro a po odfotení je "máznutý" alebo ak namiesto jedného oka zaostrí na to vzdialenejšie, a to zo vzdialenosti cca 1 m, tak myslím, že by to nemala byť chyba mojich očí. Som veľmi rád, že budem mať zajtra možnosť vyskúšať tento objektív na inej k10 a tak isto vyskúšať inú 50ku na svojom foťáku.

CyberSammy
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od CyberSammy » 22 srp 2009, 23:08

Potom napis ako to dopadlo :) ten fenomen s hladacikom som si vsimol na viacerych K10D a pripisujem to matnici :) ked pouzivas manualne objektivy, mozno by pomohlo vypnut superimpose af area, aby Ta to nerusilo.

Odpovědět

Zpět na „Pentax K10D, K20D“