K20D a seťák DA II - špatné ostření na sluníčku (obličej)

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

Krokodyl
Nový uživatel
Nový uživatel

K20D a seťák DA II - špatné ostření na sluníčku (obličej)

Příspěvek od Krokodyl » 11 čer 2009, 11:00

Zdravím Vás,

K20D se seťákem Pentax DA 18-55 II, ale i Pentax FA 50/1.4. Často se stává, že pokud fotím na zahradě "sešlost" a lidé, děti jsou osvětleni přímým sluncem, tak fotky vylezeou ve velké míře špatně zaostřeny. Ostřeno se středovým bodem i automatikou na obličej (zkoušeno ostření na různé části obličeje), moc si nedokáži představit spolehlivost při nějaké "portrétovce". Přitom kolem té 17hod. není slunce už tak silné. Paradoxně ve stínu je menší problém resp. žádný. :D Tam jsem K20kou celkem překvapen oproti K100D.
Tamron AF 70-300 Di 4.0-5.6 takový problém nemá.

Nemá někdo podobnou zkušenost? :roll:

Má cenu koupit jiný objektiv nebo je to obvyklá vlastnost na sluníčku a focení z větší blízkosti u těchto objektivů z kratším ohniskem??

Dík
K20D, P FA 50/1.4, Tamron AF 70-300/4-5.6 Di, Pentax AF 360FGZ, Pentax DA 18-55 II seťák

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

BiG FooT
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od BiG FooT » 11 čer 2009, 12:46

Ahoj, včera jsem byl fotit kamarádku v podvečer venku, bylo ostřejší večerní světlo, slunce už bylo nízko nad obzorem.

Fotil jsem Tamronem 17-50/2,8 a nakonec pár fotek Pentaxem 55-300.

Doma jsem se fakt zhrozil, protože to, co mi lezlo z toho Tamrona, byl ve většině případů neostrý humus. Fotil jsem na cl 3,5 (jasně, díra celkem velká, ale "menší" neostrost bych toleroval). Večer kdyžtak přihraju nějakou ukázku. Fotky ke konci, které jsem pořídil Px jsou nesrovnatelně ostřejší. Nechápu, čím to mohlo být, ruka se mi netřásla, na to bylo světla dost.

Měl jsem chuť to sklo roztřískat. Asi si koupim nějakej ten pevnej lívanec.

edit:

Ještě bych chtěl dodat, že "kontrast" je pojem, kterej u toho tamrona taky asi neexistuje.

Edit2: Jestli někdo odepíše, že problém je mezi objektivem a nohama, tak to sklo použiju jako přiruční granát :lol:

andy_d
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od andy_d » 11 čer 2009, 13:17

Ja som cez vikend fotil vonku decka. V mojom pripade bola zase kompletne zatiahnuta obloha (ziadne slnko, minimalny kontrast). Z cca 20 fotiek bolo len malo dobre zaostrenych Nieco mozem zvalit na pohybovu neostrost, aj ked deti neboli az tak moc rozblaznene a casi mi vychadzali celkom v pohode. Ale na niektorych fotkach som si isty ze zlyhalo ostrenie a nie obsluha fotaku (podla ostatnych objektov v zabere je pekne vidiet, ze fotak zaostril o cca 30cm pred).
Vsetko som fotil DA40Lim.
Naposledy upravil(a) andy_d dne 11 čer 2009, 13:18, celkem upraveno 1 x.
K20D, DA 16-45/4, DA 15/4 Lim., DA 40/2.8 Lim., Tamron 90/2.8, Tamron 70-200/2.8

Dmb
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dmb » 11 čer 2009, 13:18

No a nějaká fotka by nebyla?? :)
Pentax K-5 + grip, SMC DA 18-55 mm f/3,5-5,6 AL II, Tamron 28-75mm f/2,8, Sigma 70-200 f/2,8 HSM II, Tokina 35-300mm f/4,5-6,7, Pentax AF 540fgz, Rad. Odpal. Blesků, Think Tank Belt System
http://lukaskabon.cz

BenaCZ
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BenaCZ » 11 čer 2009, 13:35

BiG FooT píše:Ahoj, včera jsem byl fotit kamarádku v podvečer venku, bylo ostřejší večerní světlo, slunce už bylo nízko nad obzorem.

Fotil jsem Tamronem 17-50/2,8 a nakonec pár fotek Pentaxem 55-300.

Doma jsem se fakt zhrozil, protože to, co mi lezlo z toho Tamrona, byl ve většině případů neostrý humus. Fotil jsem na cl 3,5 (jasně, díra celkem velká, ale "menší" neostrost bych toleroval). Večer kdyžtak přihraju nějakou ukázku. Fotky ke konci, které jsem pořídil Px jsou nesrovnatelně ostřejší. Nechápu, čím to mohlo být, ruka se mi netřásla, na to bylo světla dost.

Měl jsem chuť to sklo roztřískat. Asi si koupim nějakej ten pevnej lívanec.

edit:

Ještě bych chtěl dodat, že "kontrast" je pojem, kterej u toho tamrona taky asi neexistuje.

Edit2: Jestli někdo odepíše, že problém je mezi objektivem a nohama, tak to sklo použiju jako přiruční granát :lol:
Tak to si me rozesmal :) Ten Tamron je velmi ostry sklo.. I na plnou diru 2,8 je to velmi velmi slusny. Mam ho rok a mam s nim spoustu ostrych a kontrastnich fotek... Staci kdyz se juknes do me galerie, mam objektiv vzdy psan v popisku...
Pentax K5II; Pentax 15/4 ltd; Pentax 21/3,2 ltd; Pentax FA35/2; Pentax 55/1,4; Pentax 50-135/2,8

k.e.n
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od k.e.n » 11 čer 2009, 13:35

Poslední dobou taky pozoruju zhoršení ostřících vlastností. Oni to vědí, oni to plánovali. To je jasné. Když stahuji fotky do kompu, foťák se připojí a stáhne si virus, který zhoršuje ostření. Takhle nás donutí si koupit K-7! :D

No ne, když jde do objektivu třeba nízké sluníčko, tak se prostě ostření nechytí, nevím, mám pocit, že to senzory zmate a nemůžou čapnout žádný kontrastní přechod. Holt se člověk musí naučit rychle hledat místa, na která se ostřící bod pohotověji chytí. Ale jsou situace, kdy to prostě blbne. S tím lepším výsledkem u teláče se mi to zdá logické, přecijen do něj vstupuje světlo z menšího úhlu..
..nejhezčí pohled na svět je z komína!

BiG FooT
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od BiG FooT » 11 čer 2009, 14:24

Beňo, jsem rád, že jsem ti zvedl náladu, ale nemusíme se snad dohadovat, jestli je objektiv ostrý nebo není. Psal jsem, že špatně ostřil, to je něco zcela odlišného. Taky mám s ním plno ostrých fotek, ano, i na 2.8, ale to, co předváděl včera, bylo mimo akceptovatelnou mez.

K tomu teláku - to si úplně nemyslím, fotil jsem s oběma schválně na 50mm, abych mohl porovnat rozdíl.

Takže otázka zní stále stejně - v čem je problém?

aes
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od aes » 11 čer 2009, 14:27

Tusim uz neexistuje u Pentaxu nieco ako radost z fotenia..Je to smutne, ze take drahe stroje su take sunky. Minule som fotil s kompaktom nejakym Panasonicom s obejktivom so svetelnostou 2,2-2,8 a to bola radost z fotenia a nie stale tieto obavy, co spravi dnes moj objektiv, kam sa rozhodne ostrit, ci nahodou nie je telo nejako dovrzane, ked prestreli pri ostreni...Co to sakra mame za stroje? Ruske hodinky bez vodotrisku za 3 kacky?
Uz ma to prestava bavit.
K10D + 18-55/3.5-5.6, Sigma 10-20/4-5.6, Tamron 28-75/F2.8, PX 55-300 4-5.6
http://picasaweb.google.sk/aesace ,
http://albums.photoonweb.com/aes/

BenaCZ
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BenaCZ » 11 čer 2009, 15:09

Me tamron ostri dobre. Nezalezi jestli s nim fotim v pravy poledne nebo k veceru, proste ostri furt stejne :)
A uz vubec mu nevadi jestli je zrovna ctvrtek nebo patek :P
Pentax K5II; Pentax 15/4 ltd; Pentax 21/3,2 ltd; Pentax FA35/2; Pentax 55/1,4; Pentax 50-135/2,8

fjo
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fjo » 11 čer 2009, 15:20

aes píše:Tusim uz neexistuje u Pentaxu nieco ako radost z fotenia..Je to smutne, ze take drahe stroje su take sunky. Minule som fotil s kompaktom nejakym Panasonicom s obejktivom so svetelnostou 2,2-2,8 a to bola radost z fotenia a nie stale tieto obavy, co spravi dnes moj objektiv, kam sa rozhodne ostrit, ci nahodou nie je telo nejako dovrzane, ked prestreli pri ostreni...Co to sakra mame za stroje? Ruske hodinky bez vodotrisku za 3 kacky?
Uz ma to prestava bavit.

...co na to říci...??

Buďto máš chybné kusy, v tom případě zkus servis nebo bude problém někde jinde...

neříkej mi, že máš tělo a nějaká skla všechno stojí za prd a nefunguje to...
Pentax

Vladimír Roháček
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Vladimír Roháček » 11 čer 2009, 15:20

Pánové, něco na tom bude!
Asi bude záležet na světle a na foceném objektu. Já fotím ptáčky a nepodařilo se mi vyfotit konipase (černobílý ptáček). Bodové ostření a ten foťák si s tím neví rady. Ale dělá mi to jak K10, tak K20. Fotil jsem letos strakapouda, bylo to sice za slunného dne, ale pod korunou stromů, takže světla trošku méně, ale žádná kloudná fotka. Druhý den jsem na to vzal K10
a opět fotky nic moc. Tak odpoledne jsem vzal starého Panasonica (FZ20, pouhých pět mega) a fotky byly jak víno. Takže souhlasím s názorem, že ta naše technika si s něčím neví rady a vypadá to na softvérový problém.

aes
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od aes » 11 čer 2009, 15:43

fjo píše:
aes píše:Tusim uz neexistuje u Pentaxu nieco ako radost z fotenia..Je to smutne, ze take drahe stroje su take sunky. Minule som fotil s kompaktom nejakym Panasonicom s obejktivom so svetelnostou 2,2-2,8 a to bola radost z fotenia a nie stale tieto obavy, co spravi dnes moj objektiv, kam sa rozhodne ostrit, ci nahodou nie je telo nejako dovrzane, ked prestreli pri ostreni...Co to sakra mame za stroje? Ruske hodinky bez vodotrisku za 3 kacky?
Uz ma to prestava bavit.

...co na to říci...??

Buďto máš chybné kusy, v tom případě zkus servis nebo bude problém někde jinde...

neříkej mi, že máš tělo a nějaká skla všechno stojí za prd a nefunguje to...

Mam akurat problem s tou sigmou,ze ostri mimo a treba ju nastavit v debug menu...ale to je ten najmensi problem.Ked ju nastavim, tak su vysledky bez debaty paradne. Ale ostatne skla su ako tupe, alebo ten fotak je tupy, lebo vsetko ostatne sa tym zacina rozladovat, len ta sigma ostri vzdy rovnako a da sa na nu s tym posusnutim spolahnut. Proste ked vyhodim cely pentax naklad do jazera, tak mi bude lepsie, ako sa s nim trepat do nejakeho servisu, co spravi ciastkove upravy a za mesiac je fotak zase rozladeny.
K10D + 18-55/3.5-5.6, Sigma 10-20/4-5.6, Tamron 28-75/F2.8, PX 55-300 4-5.6
http://picasaweb.google.sk/aesace ,
http://albums.photoonweb.com/aes/

BiG FooT
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od BiG FooT » 11 čer 2009, 16:12

Abych jen nekecal, tak tu jsou příklady ze včera (výřez 1:1, z rawu bez úprav)

z Tamrona:

Obrázek

z Penty:

Obrázek

Krokodyl
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Krokodyl » 11 čer 2009, 16:46

Uz ma to prestava bavit.
Opravdu se mně zmocňuje někdy tento pocit. V minulost jsem měl resp. mám Sony DSC-S70, SONYH2, IXUS 950 a ostření bylo vždy to poslední s čím jsem měl problém. Samo DSLR je koncepčně jiné... ale výsledný efekt a spolehlivost ostření je pro mne prvořadé.
K20D, P FA 50/1.4, Tamron AF 70-300/4-5.6 Di, Pentax AF 360FGZ, Pentax DA 18-55 II seťák

Krokodyl
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Krokodyl » 11 čer 2009, 17:00

BiG FooT píše:Abych jen nekecal, tak tu jsou příklady ze včera (výřez 1:1, z rawu bez úprav)

Jak jsem psal... velmi ale opravdu velmi podobné výsledky mám s Pentaxem DA 18-55 II a o něco lepší s Pentaxem FA 50/1.4. To je opravdu pak k naštvání, zvlaště pokud se jedná o fotky na kterých člověku záleží.

PS: Jinak hezká dívka :wink: Ani se nedivím, že špatné zaostření je pak k naštvání. Jsou hold okamžiky, které se neopkaují.

Taky bych zde dal nějaké nadhledy, ale byl jsem tak nasr*n, že jsem je vymazal :lol:

Odpovědět

Zpět na „Pentax K10D, K20D“